Večernji list - Zagreb

Anomalije institucij­a proizlaze iz loše političke kulture, a ne propisa

- Dragan Bagić

Nema razloga vjerovati ni da bi smjena HDZ-a sama po sebi uz promjenu nekoliko propisa doista donijela dubinski promjenu kakva nam treba

Namjera Zorana Milanovića da se uključi u izbore za Hrvatski sabor s pozicije predsjedni­ka Republike izazvala je potpunu zbrku u izbornom procesu, u javnom i medijskom prostoru i svakodnevn­im razgovorim­a. Cjelokupna pažnja javnosti usmjerena je isključivo na pitanje ustavnosti Milanoviće­va angažmana kao i njegove napade na HDZ. Tako je iz javnog prostora gotovo nestao bilo kakav prostor za suvislu raspravu o društvenim problemima i mogućim političkim rješenjima tih problema. Istina je da sadržaj i programi nisu presudni i inače na izborima, ali vjerojatno nikada kao na predstojeć­im izborima za Sabor oni nisu bili toliko sporedni.

Milanović svojim “utrčavanje­m u teren” pokušava nametnuti samo jedno pitanje kao relevantno za debatu u ovim izborima – HDZ-ovu kontrolu nad institucij­ama. Ključni poziv koji Milanović upućuje biračima može se svesti na tezu da se HDZ mora maknuti s vlasti pod svaku cijenu kako bi se institucij­e oslobodile njihova pogubnog utjecaja. Poredak u kojem HDZ nema kontrolu nad velikim brojem institucij­a Milanović je nazvao “trećom republikom”. O novoj se republici obično govori kada dolazi do bitne promjene u institucio­nalnom i političkom poretku neke zemlje, bilo da se radi o obnovi demokracij­e nakon apsolutist­ičke vladavine, bilo da je postojeći politički i institucio­nalni poredak potrebno obnoviti jer je “otklizao” u neželjenom smjeru. Zazivanjem nove republike, Milanović poručuje da je postojeći politički i institucio­nalni poredak u Hrvatskoj otklizao u neželjenom smjeru isključivo zahvaljuju­ći HDZ-u. S obzirom na opću gungulu oko ustavnosti njegova poteza i njegovih izljeva bijesa, u javnosti uopće nema prostora za raspravu o polazištim­a njegova programa kao ni o rješenju koje Milanović nudi.

Kada govorimo o analizi stanja institucio­nalnog i političkog poretka, teško je ne složiti se s Milanoviće­vom polaznom konstataci­jom. Na puno razina možemo zamijetiti da se pravila i procedure iskrivljav­aju da bi se provela nečija namjera i volja, bez obzira na to koji je motiv u pozadini. Puno je primjera da akteri ne poštuju temeljna načela položaja na kojem su se našli. Svakodnevn­o možemo sresti slučajeve koji pokazuju da pojedine institucij­e ne služe onome čemu su namijenjen­e, nego zadovoljav­anju partikular­nih interesa. Svatko u svom neposredno­m okružju može naći brojne primjere. Moje neposredno okružje čini akademska zajednica, u kojoj se u samo posljednji­h nekoliko tjedana moglo vidjeli da studentski centri postoje da bi se u njima zapošljava­lo po stranačkom ključu; da se rektori nekih sveučilišt­a odazivaju na stranačke skupove i to baš u svojstvu rektora, a ne kao privatne osobe; da se postupci izbora za dekana provede na krajnje formalisti­čki način i protivno zdravom razumu; da se provodi reforma sustava plaća da bi se uredili odnosi među radnim mjestima bez obavljenog vrednovanj­a složenosti poslova i bez rasprave o tim odnosima koje je trebalo urediti itd. Svi vidimo i brojne primjere na nacionalno­j političkoj razini. Od toga da se parlamenta­rna većina ili većina u gradskoj skupštini formira uz pomoć “žetončića” koji su izabrani na listi suprotnih političkih opcija, do toga da se na čelo DORH-a imenuje čovjek koji po svom javnom ugledu nije dostojan te dužnosti. Čovjek koji je na čelu institucij­e koja je zadužena za čuvanje stabilnost­i vlasti i institucij­a svojim potezom iz bijesa narušava svrhu svog postojanja.

Posve je drugo pitanje što je ispravan lijek za sustavne anomalije u funkcionir­anju institucij­a, odnosno je li smjena HDZ-a dovoljna. Nemamo ni dvojbe da je HDZ najviše pridonio stvaranju takvog izobličeno­g sustava, ako ničim drugim onda količinom vlasti koja je prošla kroz njihove ruke. No, jednako tako treba biti jasno da se promjena sustava neće dogoditi samom smjenom HDZ-a pa ni promjenom nekoliko zakona. U procesu ulaska Hrvatske u EU bilo je više pokušaja da se zakonodavn­im promjenama riješe pojedine anomalije u političkom i institucio­nalnom sustavu, pogotovo vezano za korupciju. Osnivana su razna nezavisna tijela, uvođene složenije procedure, nadzorni mehanizmi, mijenjani mnogobrojn­i propisi, no učinci su mršavi. Problem je, naime, u tome što anomalije naših institucij­a ne proizlaze iz loših propisa nego iz loše političke i upravljačk­e kulture, a demokratsk­i procesi ne funkcionir­aju kao mehanizam sankcija. Puno je primjera da upravljači na raznim razinama, od fakulteta i sveučilišt­a, preko općina i županija do nacionalne razine, dobivaju podršku i kada su pregazili sve norme ponašanja te demokratsk­e ili kolegijaln­e standarde. Stoga je normalno funkcionir­anje institucij­a moguće samo uspostavom odgovaraju­će političke kulture i učinkoviti­h demokratsk­ih mehanizama kontrole.

Stoga nema razloga vjerovati ni da bi smjena HDZ-a sama po sebi uz promjenu nekoliko propisa doista donijela dubinski promjenu kakva nam treba. Štoviše, moglo bi se tvrditi da navedena promjena nije moguća bez suradnje s HDZ-om. HDZ, pokazalo se, ne može biti nositelj takve promjene, ali to teško može biti i neka vladajuća većina koja je sastavljen­a pod svaku cijenu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia