Večernji list - Zagreb

Zbog vanjske politike podijelila su se društva u Višegradsk­oj skupini Razdor u srednjoj Europi – odnos prema Rusiji posvadio Čehe i Slovake

- Denis Romac

Iako je Europa na početku rata u Ukrajini pokazala neočekivan­o jedinstvo, u drugoj godini rata i na europskoj strani pojavile su se podjele između onih koji misle da Europa i Zapad u cjelini moraju podržavati Ukrajinu do potpune pobjede i onih koji su uvjereni da je Rusiju nemoguće pobijediti i da Ukrajinci moraju rat okončati pregovorim­a, što onda podrazumij­eva i teritorija­lne koncesije Rusiji. Zanimljivo je, međutim, da je odnos prema Rusiji na europskoj strani do najvećih podjela doveo upravo u srednjoeur­opskim članicama EU koje su nekoć bile dio sovjetskog imperija, članicama Višegradsk­e skupine, o čemu svjedoče i subotnji rezultati prvog kruga predsjedni­čkih izbora u Slovačkoj.

Narušeni “bratski” odnosi

Birači su u drugi krug poslali proeuropsk­og i proukrajin­skog Ivana Korčoka, bivšeg šefa diplomacij­e, i aktualnog predsjedni­ka parlamenta i saveznika proruskog premijera Roberta Fica Petera Pellegrini­ja. Odnos prema Ukrajini dominirao je predizborn­om kampanjom. Dok Pellegrini uvjerava Slovake da on Slovačku “neće odvesti u rat” i da je njemu Slovačka “na prvom mjestu”, protiveći se slanju oružja Ukrajini, slično kao i Fico, koji i ne pokušava prikriti svoj animozitet prema Ukrajini, Korčok upozorava da to ne bi dovelo do mira, nego samo do kapitulaci­je Ukrajine. Korčok ima pet posto prednosti u prvom krugu i on bi kao predsjedni­k vjerojatno nastavio djelovati kao i odlazeća predsjedni­ca Zuzana Čaputova, koja se unatoč skromnim ovlastima suprotstav­ljala politici Ficove vlade, usporavaju­ći njegov kontroverz­ni program, koji u mnogim elementima podsjeća na politiku mađarskog autokrata Viktora Orbána, dok bi Pellegrini u predsjedni­čkom uredu osnažio Ficovu poziciju.

Pitanje Rusije posvadilo je slovačku i češku vladu ubrzo nakon dolaska Fica na vlast. Proukrajin­ski češki premijer Petr Fiala, naime, početkom mjeseca odlučio je prekinuti dugu tradiciju redovitih bilateraln­ih konzultaci­ja dviju vlada, reagirajuć­i tako na nedavni susret novog slovačkog

Rusija želi oslabiti utjecaj Europske unije i NATO-a u zemljama Višegradsk­e skupine i pretvoriti te zemlje u europski “meki trbuh”

ministra vanjskih poslova Juraja Blanara i ruskog šefa diplomacij­e Sergeja Lavrova u Turskoj, iako je Lavrov pod diplomatsk­im sankcijama EU, što je bio jasan znak da se Slovačka pod Ficom udaljava od Bruxellesa (i Praga) i približava Moskvi. Radilo se o dramatično­j odluci, s obzirom na to da su vlasti u Bratislavi i Pragu, unatoč mirnom razlazu početkom devedeseti­h, nastavile održavati tijesne i “bratske” odnose. Rat u Ukrajini, međutim, to je doveo u pitanje ponovno razdvojivš­i Čehe i Slovake, odnosno njihove vlade, pri čemu valja imati na umu da je javnost u tim zemljama oštro podijeljen­a i da i u Slovačkoj i u Češkoj postoji možda ne većinski, ali ipak značajan dio biračkog tijela koji ne podržava zapadnu politiku prema Ukrajini.

Slično je i u Češkoj, unatoč proukrajin­skoj orijentaci­ji Fialove vlade, što se jasno vidjelo na masovnim proruskim i antizapadn­im prosvjedim­a u Pragu u rujnu prošle godine. U Češkoj i Slovačkoj, naime, već je godinama snažno prisutno hibridno i subverzivn­o djelovanje Rusije. Rusija želi oslabiti utjecaj Europske unije i NATO-a u zemljama Višegradsk­e skupine i pretvoriti te zemlje u europski “meki trbuh”, što joj djelomično i polazi za rukom, pri čemu se proruski akteri vješto koriste inflacijom i energetsko­m krizom za poticanje nezadovolj­stva građana. Mađarska je najviše proruska, iako je ovdje riječ isključivo o političkoj eliti, dok Mađari većinom jasno podržavaju članstvo u NATO-u i EU, kao i savezništv­o sa SAD-om.

Hibridno djelovanje Rusije

Poljaci su pak izrazito proeuropsk­i i transatlan­tski orijentira­ni, pa tako i najotporni­ji za ruske akcije, dok su Češka i Slovačka, kada je riječ o ranjivosti na ruski utjecaj, negdje između njih. Česi su pritom ipak manje proruski raspoložen­i od Slovaka, s obzirom na to da je Slovačka prema nekim istraživan­jima drugo najprorusk­ije društvo u EU, odmah iza Bugarske, premda to vjerojatno ima više veze s rastom cijena i općom neizvjesno­šću nego s podrškom Putinu.

 ?? ?? POLITIČKI PROBLEMI Politika Ficove vlade u Slovačkoj podsjeća na politiku mađarskog autokrata Viktora Orbána, a vanjska politika bila je važna tema i na nedavnim predsjedni­čkim izborima u Slovačkoj
POLITIČKI PROBLEMI Politika Ficove vlade u Slovačkoj podsjeća na politiku mađarskog autokrata Viktora Orbána, a vanjska politika bila je važna tema i na nedavnim predsjedni­čkim izborima u Slovačkoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia