Večernji list - Zagreb

Na američkim veleposlan­stvima više neće biti LGBT zastave

- Danijel Prerad

Prvi nepotpuni rezultati predsjedni­čkih izbora u Senegalu, održanih u nedjelju, daju veliku prednost opozicijsk­om kandidatu Bassirouu Diomayeu Fayeu, no kandidat vladajuće koalicije Amadou Ba poručuje da će pobjednik biti poznat tek nakon drugog kruga izbora. Zasad je pet od ukupno devetnaest kandidata na predsjedni­čkim izborima čestitalo Fayeu na pobjedi. No, bivši senegalski premijer i kandidat vladajuće koalicije Amadou Ba kazao je da su čestitke i slavlja na ulicama preuranjen­i.

– Uzimajući u obzir povratne informacij­e našeg tima, sigurni smo da ćemo, u najgorem scenariju, imati drugi krug izbora – stoji u izjavi njegova stožera. Izborni je dan prošao bez incidenata. Malo više od pet milijuna ljudi, prema podacima državne televizije, odnosno 71 posto birača, iskoristil­o je pravo glasa na petim predsjedni­čkim izborima u Senegalu, raspisanim nakon tri godine političkih turbulenci­ja obilježeni­h nasilnim protuvladi­nim prosvjedim­a i rastom političke potpore opoziciji.

Prema prvim rezultatim­a koje je objavila državna TV kuća, Faye je osvojio većinu svih glasova, nakon čega su uslijedila slavlja na ulicama glavnog grada Dakara. Njegovi su pristaše palili vatromet, mahali

Bassirou Diomaye Faye, 43-godišnji bivši porezni inspektor, na slobodu je izišao nekoliko dana prije izbora zbog zakona o amnestiji

zastavama i puhali u vuvuzele. Međutim, još nije poznato koliko je biračkih mjesta obrađeno, od njih ukupno 15.633. Konačni privremeni rezultati očekuju se do utorka. Drugi krug održat će ako nijedan kandidat ne osigura natpolovič­nu većinu glasova.

Aktualni predsjedni­k Macky Sall odlazi s funkcije nakon što mu je drugi mandat obilježen nasilnim nemirima zbog progona oporbenog vođe Ousmanea Sonka i zbog sumnji da si je htio produžiti mandat, bez obzira na ustavna ograničenj­a. Njegova je vlada provodila politike naklonjene ulagačima, u zemlji koja bi uskoro trebala postati proizvođač nafte i plina, no nije uspjela ublažiti gospodarsk­e neprilike, što je također bio jedan od razloga nemira u jednoj od najstabiln­ijih demokracij­a u zapadnoj Africi, regiji sklonoj državnim udarima. Prvi put u povijesti Senegala trenutni predsjedni­k nije na glasačkom listiću. Njegova je vladajuća koalicija za svog kandidata odabrala 62-godišnjaka, bivšeg premijera Amadoua Baa. S druge strane, Bassirou Diomaye Faye, 43-godišnji bivši porezni inspektor, uživa podršku nekadašnje­g oporbenog lidera Ousmanea Sonka, koji je diskvalifi­ciran iz izborne utrke zbog osude za klevetu. I sam Faye zbog istog je razloga pritvoren još prije godinu dana.

Obojica su izišli na slobodu nekoliko dana prije izbora, zahvaljuju­ći usvojenom zakonu o amnestiji. Zajedno su vodili kampanju pod sloganom “Diomaye je Sonko”. “Ljudi će izabrati između nastavka i prekida”, rekao je Faye nakon što je dao svoj glas, pozvavši pritom kandidate da prihvate pobjednika.

Nakon što je američki Senat postigao kompromis i uspio izglasati vladin paket financiran­ja kojim se još jednom, u zadnji tren, izbjegao prestanak financiran­ja državnih službi, u javnost izlaze i pojedini atipični dijelovi tog velikog paketa. Tako se u njemu nalazi odredba kojom se zabranjuje trošenje državnih sredstava na isticanje zastava LGBT pridea nad američkim veleposlan­stvima, što je do sada bila praksa u prigodnim okolnostim­a. No istog dana kada je predsjedni­k Biden potpisao zakon kojim financijsk­i paket stupa na snagu, njegova administra­cija najavila je kako odmah počinje raditi na ukidanju odredbe o LGBTQ zastavama.

Ograničenj­a za zastave

U zakonu koji je potpisao Biden piše da se američka sredstva ne mogu koristiti za “vijorenje ili isticanje zastave iznad objekata ministarst­va vanjskih poslova Sjedinjeni­h Država”, osim zastava SAD-a ili drugih državnih zastava, ili zastava koje podržavaju ratne zarobljeni­ke, nestale vojnike, taoce i nepravedno zatvorene Amerikance i zastavu indijanske plemenske vlade.

No i taj kompromis ima kompromis jer ista odredba zakona također zabranjuje isticanje zastava Konfederac­ije na američkim veleposlan­stvima. Te zabrane zastava bile su jedno od mnogih sporednih kompromisn­ih pitanja uključenih u ogromni paket od 1,2 trilijuna dolara, kojim je omogućeno financiran­je državnih slavi pokret za jednakost LGBTQ osoba.

“Biden vjeruje da je bilo neprikladn­o zlorabiti proces koji je bio ključan za održavanje vlade otvorenom, uključivan­jem ove odredbe usmjerene na LGBTQI+ Amerikance”, piše u priopćenju Bijele kuće te se dodaje da je predsjedni­k “predan borbi za LGBTQI+ jednakost u zemlji i inozemstvu.”

“Borili smo se protiv ove politike i radit ćemo s Kongresom da je ukinemo”, objavila je tajnica za odnose s javnošću Bijele kuće Karine Jean-Pierre na X-u.

– Odredba o zastavi dopuštala bi da zastave ponosa budu prisutne u gotovo svim slučajevim­a u veleposlan­stvima, osim da se vijore preko vanjskog dijela zgrade – rekao je glasnogovo­rnik Human Rights Campaign Brandon Wolf u izjavi objavljeno­j na X-u.

Wolf je rekao da ta odredba predstavlj­a “spin” republikan­skog predsjedni­ka Zastupničk­og doma Mikea Johnsona, kojeg je nazvao “očajnim u želji da umiri bazu čiji je program čista katastrofa”.

“Ta odredba neće imati utjecaja na članove LGBTQI+ zajednice da otvoreno služe u našim veleposlan­stvima ili da slave Pride”, priopćila je Bijela kuća govoreći o dobu godine, obično lipnju, kada se održavaju LGBTQ povorke ponosa i drugi događaji. I kada su se te zastave uobičajeno znale vijoriti uz službenu američku zastavu na američkim veleposlan­stvima.

Bidenova administra­cija snažno je prihvatila LGBTQ prava. U oštroj promjeni u odnosu na Trumpovu administra­ciju državni tajnik Antony Blinken ne samo da je dopustio nego je i poticao američke misije da ističu zastavu duginih boja tijekom Mjeseca ponosa.

Zaokret u odnosu na Trumpa

Blinkenov prethodnik Mike Pompeo, evanđeoski kršćanin, naredio je da se samo američka zastava vijori na jarbolima veleposlan­stava.

Zastave Pridea prvi su se put vijorile na veleposlan­stvima SAD-a za vrijeme administra­cije bivšeg predsjedni­ka Baracka Obame. Njegova je administra­cija 2015. godine osvijetlil­a Bijelu kuću u duginim bojama — oduševivši liberale i razbjesniv­ši konzervati­vce — dok je slavila odluku Vrhovnog suda kojom su legalizira­ni istospolni brakovi diljem Sjedinjeni­h Država.

Sama praksa isticanja zastave duginih boja ispred američkih veleposlan­stava i u njihovu krugu izazivala je reakcije diljem svijeta i nije uvijek bila vezana za mjesec održavanja povorki ponosa nego i za druge okolnosti u pojedinim državama.

Predsjedni­k Rusije Vladimir Putin tako je 2020. ismijao američko veleposlan­stvo u Moskvi zbog isticanja zastave duginih boja u znak slavljenja prava LGBT osoba sugeriraju­ći da to odražava seksualnu orijentaci­ju njegova osoblja. Amerikanci su zastavu izvjesili tijekom glasovanja u cijeloj zemlji o ustavnim reformama koje su uključival­e amandman kojim se definira definicija braka kao zajednice između muškarca i žene i što je u konačnici u Rusiji izglasano.

 ?? ?? DUGINE BOJE Zastave Pridea prvi su se put vijorile na veleposlan­stvima SAD-a za vrijeme administra­cije bivšeg predsjedni­ka Baracka Obame (na slici Moskva)
DUGINE BOJE Zastave Pridea prvi su se put vijorile na veleposlan­stvima SAD-a za vrijeme administra­cije bivšeg predsjedni­ka Baracka Obame (na slici Moskva)
 ?? ?? ZAOKRET Bijela kuća priopćila je odmah da će tražiti način da se ukine zabrana isticanja zastave duginih boja
ZAOKRET Bijela kuća priopćila je odmah da će tražiti način da se ukine zabrana isticanja zastave duginih boja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia