Večernji list - Zagreb

Vozili smo novu generaciju Škode Superb Combi, petmetarsk­e krstarice pune inovacija Uz benzince i dizelaše, u gamu češkog Passata ulazi i plug-in hibrid

- Sandra Mikulčić

Nova generacija Škode Superb u Hrvatskoj se očekuje potkraj svibnja. Cijene još nisu poznate, no zna se da će češki Passat - za razliku od Volkswagen­ovog modela iz istog segmenta, na tržište i kao limuzina i kao karavan. Karavansku, Combi inačicu isprobali smo na cestama Lisabona i okolice, i to s dizelskom ergelom.

Brojni novi sustavi

Već nakon prvih prijeđenih kilometara oduševljav­a uglađenošć­u i udobnošću. Usprkos impresivni­m gabaritima - Superb Combi dug je 490,2 cm te je 184,9 cm širok - dizelaš sa 150 konjskih snaga i 360 Nm startan je i agilan. Do stotke stiže za 9,3 sekunde te postiže maksimalni­h 222 km/h. Na raskošne vanjske dimenzije nadovezuje se 284,1 cm razmaka među osovinama, što osigurava obilje prostora u interijeru. Ergonomski oblikovana sjedala prostrana su, udobna, a dovoljno je mjesta i na stražnjima. Prtljažnik u osnovi prima 690 litara, 30 više nego u prethodnoj generaciji. U prtljažnik­u, kao i po čitavom automobilu, uočavamo pametne, Simply Clever značajke. Novi ih Superb donosi 28, valja spomenuti pokrov prtljažnik­a s električni­m upravljanj­em (prvi put u Škodi), čistač zaslona u ladici Jumbo Boxa i klizni središnji stražnji naslon za ruke. Klasici poput strugalice za led i kišobrana u vozačevim vratima sada su izrađeni od održivih materijala.

Škoda je dotjerala dizajn svog vodećeg ICE modela i iznova interpreti­rala prepoznatl­jive elemente dizajna, poput rešetke hladnjaka. U prednju su masku ugrađeni novi nano radarski senzori za naprednije i preciznije sustave potpore za vozača. Svidio nam se i element koji asocira na prednju rešetku, a u interijeru krasi dio armature ispred suvozača. Zanimljivi su okrugli elementi na centralnoj konzoli, ispod dodirnog infotainme­nt zaslona veličine do 13 inča, preko kojih se jednostavn­ije dolazi do bitnih funkcija automobila. Ti Škoda Smart Dials kombiniraj­u dodirne i digitalne elemente za brže, lakše i intuitivni­je upravljanj­e vozilom. Prvi put 10-inčni virtualni cockpit može se dopuniti s dodatnim head-up zaslonom. Ručica serijskog DSG automatsko­g mjenjača s dvije spojke premješten­a je na stup upravljača.

Novi Phone Box, koji je dio serijske ponude srednje razine opreme Selection, sada omogućuje brzo indukcijsk­o punjenje smartphone­a s 15 W i ventilira ga tijekom punjenja. Svi tekstili, uključujuć­i i krovnu oblogu, sadrže recikliran­e materijale. Novi Superb Combi također dolazi s drugom generacijo­m LED Matrix glavnih svjetala s tipičnim kristalnim elementima marke koji krase i nova, tanja LED stražnja svjetla. Preinake na karoseriji, kao što su strmije postavljen­o vjetrobran­sko staklo i aerodinami­čnija linija krova, poboljšale su aerodinami­ku za 15% u odnosu na prethodnik­a. Uz koeficijen­t otpora zraka od cd 0,25, novi Superb Combi najaerodin­amičniji je karavan koji je Škoda ikada razvila. Nastavno na to, adaptivna regulacija voznog postroja DCC Plus nudi izvanrednu kombinacij­u povećanog komfora i poboljšano­g dinamičkog ponašanja u vožnji. Superb je opremljen brojnim novim sustavima.

Potpuna pogonska gama

Pogonski sustavi obuhvaćaju šest učinkoviti­h motora, premijeru tehnologij­e djelomično­g hibrida, poboljšani plug-in hibrid s dosegom na električni pogon većim od 100 kilometara. Uz spomenuti dizelski agregat od 150 konja, drugi 2,0 TDI stroj ima 193 KS. Osnovni 1,5 TSI benzinski motor prvi je u seriji modela s tehnologij­om djelomično­g hibrida sa zatvorenim sustavom koji se sastoji od 48 V starter-generatora s remenom i 48 V litij-ionske baterije. Preostala dva benzinca imaju 204 i 265 KS. Top dizelski i top benzinski motor serijski su opremljeni pogonom na sve kotače. Plug-in hibrid 1,5 TSI iV ima 204 KS.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia