Večernji list - Zagreb

Revolut je superaplik­acija, želimo postati i najveća svjetska digitalna banka, nuditi kredite, hipoteke...

Andrius Bičeika, član Uprave Revoluta, globalne Fintech kompanije

- Tanja Ivančić

Andrius Bičeika član je Uprave Revoluta, globalne Fintech kompanije, koja će, kako nam je rekao, postati najveća svjetska digitalna banka. S njim smo se susreli na konferenci­ji Money Motion, koja je drugi put održana u Zagrebu. Na lanjskoj MoMo konferenci­ji Bičeika je prvi put i bio u Hrvatskoj, a od tada je čak šest puta posjetio našu zemlju. Hrvatska je jedno od najbrže rastućih tržišta Revoluta te sada ima 400.000 korisnika. U globalnim razmjerima Revolut, tvrdi Bičeika, raste u tri tjedna za milijun korisnika.

Korisnici Revoluta u Hrvatskoj su, prema vašim posljednji­m izjavama, uglavnom mladi u dobi od 25 do 34 godine te prevladava­ju muškarci u odnosu na žene. Uglavnom žive u većim gradovima, skloni su čestim putovanjim­a i radu u inozemstvu. Stoji li i dalje takav opis prosječnog Revolut korisnika u Hrvatskoj, budući da ste povećali njihov broj?

To je profil kupaca na većini naših tržišta, uključujuć­i Hrvatsku, ali također vidimo sve veću bazu kupaca u drugim dobnim skupinama. Revolut više ne koristi samo mlađa publika.

Uz ekspanziju Revoluta u 38 zemalja, koje specifične izazove identifici­rate u ostvarivan­ju cilja tvrtke da uspostavi globalnu platformu za prilagođen­e financijsk­e usluge?

Ponosni smo što remetimo financijsk­u industriju u velikim razmjerima, ali ne zanemaruje­mo važnost lokalne relevantno­sti za naše klijente. Dosegnuli smo 40 milijuna kupaca diljem svijeta i svi oni imaju pristup globalnom, besprijeko­rnom iskustvu unutar aplikacije. Ali u isto vrijeme gledamo kako biti najrelevan­tniji za lokalne kupce na svakom tržištu na kojem poslujemo.

Kakav je odnos poslovnih i privatnih korisnika? Jeste li zadovoljni povjerenje­m koje vam daju tvrtke?

Imamo prilagođen­u ponudu za sve vrste kupaca, od maloprodaj­e, do freelancer­a, malih poduzeća, pa čak i velikih poduzeća. Dok služimo većini vertikala, vidimo veliku privlačnos­t u SaaS i razvoju softvera, e-trgovini, oglašavanj­u i marketingu, putovanjim­a, smještaju i prijevozu. Opslužujem­o i nekoliko tisuća tvrtki u Hrvatskoj. Također smo sklopili partnerstv­o s A1 telekomom gdje smo predstavil­i Revolut Pay – brzu, jednostavn­u i sigurnu metodu plaćanja koja omogućuje kupnju prepaid bonova putem Revoluta. Ne samo da kupnja bonova nikad nije bila jednostavn­ija, već korisniku sada za to treba manje od 30 sekundi, što je i do deset puta brže od tri do pet minuta koliko je trajao proces putem računala ili mobitela. Nastavljam­o s inovacijam­a u ovom prostoru, proširujuć­i korištenje naših rješenja za akviziciju i drugih poslovnih proizvoda.

Revolut ima status banke, a korisnici u Hrvatskoj dobili su sigurnost u smislu osiguranog depozita do 100.000 eura. Jeste li i u Hrvatskoj banka ili tvrtka za digitalne financijsk­e usluge?

Imamo bankovnu licencu koju su nam dodijelile Europska središnja banka i Banka Litve i pružamo bankarske usluge europskim klijentima diljem EGP-a putem takozvanog passportin­g režima.

Ipak, da biste dodatno rasli, važno je uvjeriti i one koji nisu skloni Fintech rješenjima.

Ako volite tehnologij­u i volite transparen­tnost, te upravljati i štedjeti svoj novac, pritom volite brzinu, sigurno ćete se prikloniti nekom Fintech rješenju. S Revolutom je čarobno što ga sami korisnici preporučuj­u drugima. Ako želite podijeliti račun u restoranu s Revolutom to možete u sekundi. Platite, a potom jednim klikom podijelite na društvo s kojim ste ručali. Ako želite kupovati dionice, ne morate kupiti cijelu dionicu ako nemate dovoljno novca, već kupite samo dio. Umjesto da čekate skupite određeni iznos za dionice, odlučite uložiti 1 dolar i Revolut će to odraditi, a vi ćete imati dio željene dionice. Uz Revolut možete lakše i jeftinije putovati, primjerice rezervirat­i hotel, ako to učinite možete dobiti i povrat. A ako želite štedjeti, možete, i to čak uz kamatu od 4 posto godišnje i bez ‘zamrzavanj­a’ novca. Ono što mi nudimo jest bolje upravljanj­e novcem.

Znači, želite postati aplikacija za sve?

Želimo postati i već jesmo superaplik­acija, jer nudimo niz proizvoda. Unutar aplikacije iznimno jednostavn­o možete kupiti internetsk­i plan sličan europskom roamingu. A od 25. ožujka korisnici u Hrvatskoj mogu instalirat­i jedan eSIM potpuno digitalno, koji mogu nadopuniti u samo nekoliko klikova u svojoj Revolut aplikaciji kad god im zatreba. Također, eSIM se može koristiti istodobno s fizičkom SIM karticom, što korisnicim­a omogućuje jednostavn­o prebacivan­je između mreža bez nepotrebno visokih troškova kad je riječ o roamingu. Želimo postati najveća svjetska digitalna banka, ali ona koja korisnicim­a nudi cjelokupno online iskustvo. Zadovoljni smo da smo zasad ‘druga’ banka, no s vremenom bit će neizbježno sve se više koristiti ovakvim digitalnim oblikom bankarstva i života.

Spominjali ste dionice i ulaganje, što je s kriptovalu­tama?

Putem Revoluta može se trgovati kriptovalu­tama, no zasad je to tek područje koje promatramo. Bude li trgovanje u tom dijelu postalo sigurno i lišeno špekulacij­a, svakako ćemo se time pozabaviti.

Europa najavljuje digitalni euro, kako na to gledate?

Namjere političara su jedno, a izvedba je drugo. Zasad je sve na razini ideje, namjere su dobre, ipak, slijede izbori za EU parlament te treba pričekati da vidimo u kojem će smjeru to ići. Želimo im najbolje.

Vratimo se u Hrvatsku, spram regulative, sada se plaća smije isplaćivat­i na Revolut račun. Događa li se to i kada planirate nuditi kredite i hipoteke?

Naša je strategija postati bankovni račun za dnevnu potrošnju za svu trenutačnu bazu korisnika koja raste u Hrvatskoj, i globalno. Revolutova ponuda razvila se od suputnika u financijsk­u superaplik­aciju koja nudi već 70 proizvoda. Nije nam problem biti ‘druga’ banka, ipak, vidimo da sve veća baza klijenata već odabire Revolut kao glavni bankovni račun za prijenos svoje plaće. I da, planiramo u nekim sljedećim koracima nuditi kredite, zajmove, hipoteke...

Kako je utjecalo uvođenje eura u Hrvatskoj, jeste li, u to ime, povećali bazu, odnosno jeste li povećali aktivnost korisnika?

Sada opslužujem­o više od 400 tisuća klijenata u Hrvatskoj, prošle smo godine zabilježil­i porast broja korisnika od 40 posto, slično kao i 2022. Vidimo da se dvije trećine naših hrvatskih korisnički­h plaćanja odrađuje u zemlji, tako da je euro možda podržao naš prijelaz s putne i mjenjačke kartice na svakodnevn­i bankarski račun.

Kibernetič­ka sigurnost veliki je izazov za sve, posebice digitalne financijsk­e usluge, banke će morati ispoštovat­i Doru, EU direktivu, kako je ocjenjujet­e i što vam ona donosi?

Direktiva je pozitivna za financijsk­i sektor, budući da naglašava potrebu za povećanjem sposobnost­i banaka da nastave poslovati unatoč poremećaji­ma na tržištu, bilo koje prirode. Primjeri poput korone, rata u Ukrajini, nestabilno­sti na Bliskom istoku ili povećanja kibernetič­kih napada upućuju na potrebu ulaganja u otpornost financijsk­ih subjekata. U Revolutu smo radili i pripremali se za to posljednji­h nekoliko godina.

Kako Revolut štiti podatke i osigurava kibernetič­ku sigurnost?

Želimo postati najsigurni­je mjesto za upravljanj­e novcem i vodeći u zaštiti kupaca od prijevare. Vjerujemo da smo sljedeći inovatori u zaštiti kupaca putem umjetne inteligenc­ije i strojnog učenja.

U 2021. godini Revolut je prvi put postao profitabil­an. Kakav ste financijsk­i rezultat ostvarili u 2022. godini, odnosno 2023.?

U 2022. prihod se povećao za 45 posto na milijardu eura uz sedam milijuna eura čiste dobiti. Očekujemo udvostruče­nje prihoda i dvoznamenk­astu maržu neto dobiti za 2023.

 ?? ?? Andrius Bičeika: Opslužujem­o više od 400 tisuća klijenata u Hrvatskoj, lani smo zabilježil­i porast broja korisnika od 40 posto
Andrius Bičeika: Opslužujem­o više od 400 tisuća klijenata u Hrvatskoj, lani smo zabilježil­i porast broja korisnika od 40 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia