Večernji list - Zagreb

Aaron Taylor-Johnson navodno će biti novi James Bond

- Tia Špero

Tko će biti idući James Bond ovih je dana jedna od najvrućih tema u svijetu filma. Odabir novog agenta 007 proces je uvijek obavijen velom tajne, pa i ako se čini kao da se svakih nekoliko mjeseci pojavi neka nova vijest ili bolje rečeno nepotvrđen­i trač o novom Bondu, taj misterij možda je napokon ipak riješen. Naime, u nizu svjetskih medija pojavile su se glasine da je ta čast formalno ponuđena 33-godišnjem britanskom glumcu Aaronu Tayloru-Johnsonu.

Utrka se zahuktava

Nakon što je čak petnaest godina i pet filmova proveo kao James Bond, Daniel Craig nakon posljednje­g je, 25. nastavka “No Time to Die” iz 2021. godine, objavio da će objesiti kopačke odnosno pištolj o klin i utrka za novog Bonda počela se zahuktavat­i. Među favoritima publike o kojima se mnogo šuškalo dugo je bio glumac Idris Elba, koji bi, dobije li tu ulogu, postao prvi crni Bond u povijesti. Međutim, sam je Elba, koji danas ima 51 godinu, javno priznao kako smatra da je za taj pothvat možda već malo prestar. Ipak, James Bond, čiji je lik temeljen na knjigama Iana Fleminga, opisan je kao muškarac u tridesetim ili četrdeseti­m godinama života, oku ugodan te unatoč nizu poroka poput alkohola i pušenja atletski građen i vrlo vješt u svim vrstama borbe. A osim Craiga, do sada su ga tumačili Sean Connery, David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton i Pierce Brosnan.

U više navrata pojavljiva­li su se i navodi kako bi James Bond mogao postati i žena, no to je prije nekoliko godina odlučno opovrgnula producenti­ca filmova Barbara Broccoli, kazavši kako bi Bond trebao biti Britanac, pri čemu Britanac može biti osoba bilo koje rase, ali i da bismo trebali stremiti kao tome da stvaramo nove ženske uloge, a ne samo lijeno pretvarati muške likove u ženske. Još je jedno ime koje smo često mogli čuti u kontekstu Bonda Henry Cavill, bivši Witcher i Superman, a kojeg su producenti navodno za tu ulogu razmatrali prije nego što su odabrali Daniela Craiga, no danas 40-godišnji glumac tada im je bio – premlad. Među bondovskim kandidatim­a favorit je neko vrijeme bio i slavni Tom Hardy, ali u igru su sada ušli i nešto mlađi glumci poput Nortona, poznatog po serijama “Happy Valley” i “Grantchest­er”, zatim i Theo James, kojeg upravo gledamo u seriji Guya Ritchijea “The Gentleman” na Netflixu, pa i bivši Spiderman Andrew Garfield, Dev Patel te maltene svi drugi razmjerno privlačni glumci s britanskog otočja.

Više se puta svojim prijedlozi­ma u javnosti oglasio i nekadašnji James Bond Pierce Brosnan, koji je kazao kako bi u toj ulozi volio vidjeti svog irskog kolegu, oskarovca Cilliana Murphyja, ali i da misli kako bi zvijezda prve sezone “Bridgerton­a” Regé-Jean Page bio sjajan Bond. S druge strane, svoj blagoslov najnovijem kandidatu Aaronu Tayloru-Johnsonu upravo je dao još jedan Bond, George Lazenby.

Pozivi na bojkot

Taylor-Johnson, kojeg smo gledali kao Johna Lennona u filmu “Nowhere Boy”, pa grofa Vronskog u “Ani Karenjinoj” i urnebesnog superheroj­a u “Kick-Assu”, još nije ništa potvrdio, no nedavno je u intervjuu za časopis Numero kazao kako je vrlo počašćen i sretan što ga ljudi vide u toj ulozi te da to smatra velikim kompliment­om. No, ni to nije prošlo bez kontroverz­i, jer nedugo nakon što su glasine o njemu kao novom Bondu počele kolati, na društvenim mrežama pojavili su se čak i pozivi na bojkot te filmske franšize, razlog čemu je Taylor-Johnsonovo židovsko podrijetlo.

Tijekom godina favoriti za ulogu slavnog tajnog agenta bili su Idris Elba te Henry Cavill

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia