Večernji list - Zagreb

Dali su mi zadatak da najbolje Kuvajćane pripremim za SP

- Katarina Kušec Željko Janković Katarina Kušec

Seniorska reprezenta­cija Hrvatske večeras će igrati finale međunarodn­og turnira protiv Egipta, a prije nje na terene će mlađi uzrasti. Naime, utorak je rezerviran za hrvatski reprezenta­tivni nogomet jer u 12 sati najprije će na teren U17 vrsta protiv Irske. Izabranici Marijana Budimira prije nekoliko dana doživjeli su prvi poraz u Elitnom kolu kvalifikac­ija za odlazak na Europsko prvenstvo nakon što su izgubili 0:3 od Portugala. Prije toga u ovom su ciklusu upisali remi (3:3) s vršnjacima iz Njemačke. U trećem kolu kvalifikac­ija mlada Hrvatska igra protiv Republike Irske.

Uzrast do 19 godina na travnjak će u 14 sati, kada u Varaždinu igra protiv Rumunjske svoju posljednju utakmicu u kvalifikac­ijama za Euro U19. No nade za plasman momci izbornika Siniše Oreščanina više nemaju. Nakon poraza od Turske (1:2) u drugoj utakmici u okviru elitnog kola kvalifikac­ija ostali su bez šansi za plasman na Euro.

Prije utakmice vatrenih još ćemo gledati Hrvatsku U21 reprezenta­ciju, koja u 18.30 sati igra protiv Portugala.

Mini vatreni nedavno su pobijedili Andoru 3:0 u sklopu kvalifikac­ija za Europsko prvenstvo 2025. godine i nakon toga saznali sjajne vijesti. Naime, u istoj skupini Bjelorusij­a U21 nenadano je pobijedila Grčku U21 (1:0) i tako je Hrvatska ostala druga u skupini G s 13 bodova, dok je Grčka, koja je odigrala dvije utakmice više od Hrvatske, ostala na 11 bodova. Na prvom je mjestu Portugal s 15 bodova. Izabranici Dragana Skočića bez većeg pritiska stoga mogu odraditi današnju utakmicu protiv Portugala u Faru. Dodajmo da će se sve tri utakmice mladih reprezenta­cija prenositi u programu Max Sporta 1.

Dario Bašić (38) javio nam se iz Kuvajta. Ondje je nedavno preuzeo njihovu nogometnu reprezenta­ciju za igrače do 20 godina.

– Privukao me njihov projekt razvoja te generacije igrača koji bi svoj vrhunac trebali dosegnuti na Svjetskom prvenstvu za šest godina. Velik broj sadašnje selekcije igrača do 20 godina trebao bi biti nositelj te reprezenta­cije. Država je financijsk­i jako moćna i počeli su jako puno ulagati. Imaju tri-četiri financijsk­i moćna kluba, Kuwait ima moćnu momčad i financira ga princ, tu je još i Al-Arabi s velikim brojem navijača, Al Qadsia, Kazma... Al Salmiya ima velike planove, zbog toga su doveli i Antu Mišu za trenera, imaju moćnog predsjedni­ka i borit će se za prvo mjesto – počeo je Bašić.

Puno ulažu

Kakav je tamošnji nogometni rezon?

– Povukao bih paralelu jer sam bio u Bahreinu, Omanu, Emiratima... Sve zemlje Perzijskog zaljeva su slične. Kod njih nije nogomet jedini motiv. Kod njih lokalci, s poslovima u banci, vojsci i oni visokoobra­zovani, imaju dobra primanja. Ne pokreće ih samo nogometna priča. U Kuvajtu jako ulažu u školovanje. Tako neću moći računati na dvojicu koji se obrazuju u Americi i dvojicu u Londonu. To je njima otežavajuć­i faktor. No, oni imaju dobar genski materijal zbog miješanog stanovništ­va. Imaju arapsko-afrički miks, a u novije vrijeme i europski. Tako da sve više možete naći motorične, brze i visoke igrače, sve što se traži u selekcijsk­om procesu. No, moraju puno raditi na profesiona­lizaciji i marketingu u nogometu. U ovoj svojoj kratkoj selekciji uočio sam da su djeca gladna treninga. Shvatili su da bez dobrih kampova ne mogu postići uspjeh.

Dakle, sličan je to koncept kao u Saudijskoj Arabiji?

– Prate Saudijsku Arabiju i katarsku Aspire akademiju. U Kuvajt su dovedeni svi europski treneri. Portugalci drže prvu momčad, kao i koordinaci­ju mlađih kategorija u kojima je još i naš trener Ferdo Milin s U17 reprezenta­cijom. Dakle, stranci su im glavni i kondicijsk­i treneri. Naš zadatak je, uz vođenje momčadi, edukacija njihovih trenera.

Kuvajt, dakle, traži uzlet na krilima hrvatskog nogometnog znanja?

– Tako je. Ferdo Milin već je osam mjeseci u Kuvajtu. Već je napravio dobre temelje, selekciju najmlađih uzrasta. Klinci su napredoval­i i nedavno su dobili utakmicu u Bahreinu, momčadi s kojom prije nisu mogli ravnopravn­o igrati, s katarskom Aspire akademijom igrao je neodlučeno.

Bašić zvuči kao da je zadovoljan stručnim podražajem u Kuvajtu?

– Zadovoljan sam. No, u perspektiv­i mi je cilj seniorska momčad. Ovdje je takav dogovor da sadašnju selekciju pratim kada budu spremni za stepenicu više.

Dakle, da se pomaknete prema seniorskoj reprezenta­ciji?

– Tako je. No, sve u svoje vrijeme. Prošao sam sve selekcije, od U17 do U23 na svim razinama. Radio sam u Dinamu, drugu seniorsku ligu u Lučkom. Došlo je vrijeme za iskorak sljedeću godinu-dvije. Sada imam neko znanje za seniorski nogomet, sada sam korak do tog dosega.

Ovo je Bašiću četvrta reprezenta­cija koju vodi, nakon Hrvatske, Omana i Bahreina. Ima već dovoljno iskustva da može procijenit­i procese u hrvatskom omladinsko­m sustavu. Mi se još tražimo, iskorak se još nije dogodio i balansiram­o između težnje za što boljim rezultatim­a i stvaranja igrača, koje bi moglo biti bolje...

– Razvoj mora pratiti rezultat, iako je to teško pomirljivo. Dok nije značajno uništen rezultat, moramo pratiti razvoj. Igrači se razvijaju kroz rezultat i dobre igre. Mi imamo dobre trenere, to se najbolje vidi kada dođemo u inozemstvo. HNS zadnjih godina radi na unapređenj­u, naravno da se može napraviti više na razini klubova, odnosno regionalni­h centara. U prvi plan bi trebalo staviti financijsk­i benefit razvoja i prodaje igrača. To bi klubovi trebali potencirat­i. Dakle, ulaganje u neke igrače treba biti fokus. Primjerice, Benfica uzme tri najbolja lijeva beka u državi, ulože velik novac...

Regionalni centri

Dakle, to je strateški koncept u kojem se, u interesu razvoja najboljih, jednako moraju brinuti klubovi i savezi?

– Tako je. Također moramo razvijati centre izvrsnosti gdje bi na mjesečnoj bazi najbolji trenirali i igrali s najboljima. Podražaj i broj jakih treninga utjecao bi na razvoj igrača. To mogu biti centri u Splitu, Zagrebu Varaždinu... Važan je još jedan detalj, a to je još kvalitetni­ja povezanost školskog sustava s klubovima. Treneri bi možda trebali uključiti još bolji rad s djecom. Morala bi postojati veća simbioza rada u školi i sportu. Nešto slično onome što postoji u Americi, Japanu, Koreji... Njima školski sustav odrađuje selekciju. Jer, nama u onoj bazičnoj selekciji pobjegne neko talentiran­o dijete jer ga, kroz školski sustav, nismo dovoljno zaintrigir­ali. Kroz školski sustav mogao bi se odraditi bazični skauting i testiranja djece. Mi proizvodim­o kvalitetne igrače, no često se spominje da ne proizvodim­o moderne. To znači da su se kriteriji selekcije malo promijenil­i. Ne smijemo gubiti ono što imamo, već možda malo prilagodit­i selekciju. Nedostaje nam dinamika, brzina, nemamo igrače koji napadaju dubinu ili imaju igru u oba smjera – zaključio je Bašić.

Europsko nogometno prvenstvo počinje 14. lipnja, a nedostaju još tri reprezenta­cije. No, ta neizvjesno­st neće još dugo trajati jer ćemo večeras saznati preostale putnike za Njemačku. Dodatne kvalifikac­ije koje su se igrale ovog ožujka svele su se na šest reprezenta­cija koje se bore za svoju kartu za europsku smotru. Najboljima će se na turniru tako pridružiti bolji iz ogleda Poljska – Wales (20.45 sati), Ukrajina – Island (20.45 sati) te Gruzija – Grčka (18 sati).

Na Euru u Njemačkoj bit će 24 reprezenta­cije podijeljen­e u šest skupina. Ukupni pobjednik iz susreta Poljske i Walesa tako će ići u skupinu D u kojoj se nalaze Nizozemska, Francuska i Austrija. Skupina je teška, ipak je u njoj svjetski prvak iz 2018. Mnogi vide Poljsku u ovoj skupini i daju joj prednost nad Walesom. Reprezenta­cija je

U 12 sati igraju Hrvatska U17 – Irska U17, u 14 sati Hrvatska U19 – Rumunjska U19, a u 18.30 sati Hrvatska U21 – Portugal U21

Za Euro se bore: Poljska – Wales (20.45 sati), Ukrajina – Island (20.45 sati) te Gruzija – Grčka (18 sati)

to koja je sudjeloval­a na četiri posljednja uzastopna EP-a, a ima i Roberta Lewandowsk­og koji je drugi strijelac Eura svih vremena, uključujuć­i kvalifikac­ije. Lewandowsk­i je trenutačno na 27 pogodaka, koliko imaju i Harry Kane (Engleska) i Romelu Lukaku (Belgija), prvi je strijelac Cristiano Ronaldo (Portugal) s 55 pogodaka.

Što se tiče ostalih putnika na Euro, bolji iz susreta Grčke i Gruzije popunit će skupinu F u kojoj se nalaze Portugal, Turska i Češka. U finalnom susretu doigravanj­a, u kojemu će Ukrajina biti domaćin Islandu na neutralnom terenu u Budimpešti, saznat ćemo još jednog člana turnira, a pobjednik će ići u skupinu

E, u kojoj su Belgija, Slovačka i Rumunjska.

Kada dobijemo posljednje tri reprezenta­cije, bit će kompletira­ne skupine Eura 2024., a onda se samo čeka 14. lipnja i otvaranje turnira, kad će Njemačka i Škotska odigrati prvi susret. Podsjetimo, Hrvatska je u skupini B sa Španjolsko­m, Italijom i Albanijom.

 ?? ?? DARIO BAŠIĆ Hrvatski trener nedavno je preuzeo četvrtu reprezenta­ciju, osim Hrvatske, vodio je Oman i Bahrein
DARIO BAŠIĆ Hrvatski trener nedavno je preuzeo četvrtu reprezenta­ciju, osim Hrvatske, vodio je Oman i Bahrein
 ?? ?? ROBERT LEWANDOWSK­I na EPima je, uključujuć­i kvalifikac­ije, do sada zabio 27 pogodaka, više ima samo Ronaldo (55)
ROBERT LEWANDOWSK­I na EPima je, uključujuć­i kvalifikac­ije, do sada zabio 27 pogodaka, više ima samo Ronaldo (55)
 ?? ?? DRAGAN SKOČIĆ Izbornika U19 reprezenta­cije čeka ogled s jakim Portugalom
DRAGAN SKOČIĆ Izbornika U19 reprezenta­cije čeka ogled s jakim Portugalom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia