Večernji list - Zagreb

O ovakvom reliju sanjali smo od 1970. kada su moji roditelji vozili

- Damir Mrvec

Zagreb i Hrvatska četvrti će put zaredom ugostiti najbolje svjetske vozače relija. Od 18. do 21. travnja održat će se Rally Croatia, četvrta utrka sezone koja se boduje za Svjetsko prvenstvo. Sezona je počela u Monte Carlu pobjedom Belgijca Thierryja Neuvillea, a nastavila se u Švedskoj, gdje je slavio Finac Esapekka Lappi. Prije Hrvatske relijaška elita vozit će u Keniji na Safari Rallyju od 28. do 31. ožujka.

Teški brzinski ispiti

Nakon Francuza Sebastiena Ogiera i Finca Kallea Rovanpere, prošle smo godine dobili i trećeg pobjednika Croatia Rallyja, a to je bio 34-godišnji Velšanin Elfyn Evans, vozač Toyote GR. Evans će braniti naslov, a u Hrvatsku stižu i osmerostru­ki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnj­em prvenstvu, Belgijac Thierry Neuville, mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak svijeta iz 2019., Estonac Ott Tanak, Japanac Takamoto Katsuta, Norvežanin Andreas Mikkelsen i Luksemburž­anin Gregoire Munster.

– Dosadašnja tri WRC Croatia Rallyja ostavila su najljepša i najbolja sjećanja, kako vozačima i posadama, tako i gledatelji­ma. Uvjeren sam da imamo sve potrebne elemente da i ovo četvrto izdanje bude spektakula­rno. Naši brzinski ispiti još će jednom staviti na kušnju majstore volana i siguran sam da neće nedostajat­i uzbuđenja. Neuville trenutačno vodi u poretku prvenstva i nada se da je baš ovo sezona u kojoj će se riješiti epiteta vječitog drugoplasi­ranog. Evans će braniti pobjedu u Hrvatskoj, a i danas se prepričava završ

Prijavljen­o je 68 posada iz 35 zemalja, a osam će se vozača natjecati u najjačoj, Rally1 klasi

nica iz 2021. godine kad mu je Ogier preoteo pobjedu na posljednje­m brzincu u Kumrovcu za samo 6 desetinki sekunde. Ne treba zaboraviti ni Tanaka, Katsutu, Fourmauxa... Sve su to sjajni vozači koji će brojnu publiku držati u napetosti od prvog do posljednje­g zavoja – rekao je Daniel Šaškin, predsjedni­k Organizaci­jskog odbora WRC Croatia Rallyja.

Na prethodna tri hrvatska relija triput je slavila Toyota, no na prva dva relija ove sezone pobjede je odnio Hyundai.

– Da, bit će zanimljivo, i jedni i drugi imaju sjajne vozače. Hyundai ima svoje adute u Fincima Lappiju i Rovanperi, Estoncu Tanaku i Belgijcu

Neuvilleu, a Toyota se uzda u Britanca Evansa i Francuza Ogiera – istaknuo je Šaškin.

Na reliju će nastupiti i sedam hrvatskih vozača – Viliam Prodan, Jan Pokos i Slaven Šekuljica u klasi Rally3, Tomas Hrvatin, Željko Magličić i Igor Mandić u klasi Rally4 te Igor Tomljanovi­ć u klasi Rally5.

– S posebnom pažnjom iščekujemo vožnje naših domaćih vozača koji su svojim nastupima na ovako velikim i važnim natjecanji­ma inspiracij­a budućim generacija­ma mladih vozača u Hrvatskoj, čime izravno oblikuju identitet motosporta u našoj zemlji – rekao je Robert Markt, novoizabra­ni predsjedni­k Hrvatskog auto i karting saveza, dodavši:

– Sjećam se da smo o ovome sanjali još 1970. godine. Prvi INA delta reli održan je 1974. godine i ove godine slavi 50. godišnjicu od prve utrke. INA je od prvog relija uz nas, a mogu se i sam pohvaliti da sam šest puta osvajao prvo mjesto na tom reliju, naravno u svojoj klasi. Na prvom reliju slavili su moji roditelji – zaključio je Markt.

Utrka kroz tri županije

Jedna je od važnijih novosti ovogodišnj­eg natjecanja i nova lokacija servisnog parka koji je zbog tehničkih zahtjevnos­ti izmješten iz Novog Zagreba u Westgate Shopping City. Već tradiciona­lno Croatia Rally počinje Ceremonija­lnim startom na kojem će biti predstavlj­ane sve posade ispred Nacionalne i sveučilišn­e knjižnice u Zagrebu u četvrtak 18. travnja 2024. u večernjim satima, a završava u nedjelju 21. travnja dodjelom trofeja ispred INA poslovne zgrade u Novom Zagrebu. Ukupno dvadeset brzinskih ispita bit će raspoređen­o od petka do nedjelje, dok su u četvrtak, 18. travnja na rasporedu tzv. Shakedown i Ceremonija­lni start. U petak, 19. travnja vozit će se osam brzinskih ispita na području Zagrebačke, Karlovačke i Primorsko-goranske županije, a subota, 20. travnja donosi još osam brzinaca u Zagrebačko­j i Karlovačko­j županiji.

 ?? ?? THIERRY NEUVILLE vodeći je u ukupnom poretku za Svjetsko prvenstvo nakon što su odvožena dva relija – Monte Carlo i Švedska
THIERRY NEUVILLE vodeći je u ukupnom poretku za Svjetsko prvenstvo nakon što su odvožena dva relija – Monte Carlo i Švedska
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia