Večernji list - Zagreb

U SDP-u bi uveli ciljani porez na ekstraprof­it, posebno za velike trgovce i banke. Vjeruju da bi ih to natjeralo da korigiraju marže i način poslovanja

-

programa koji bi proveo ako nakon izbora uspije doći na čelo Vlade. Prvo bi se, rekao je, pozabavio mirovinama, a upravo je SDP mjesecima na skupovima u prvi plan stavljao umirovljen­ike, spotaknuvš­i se usput i na nes(p)retno spominjanj­e štrika za vješanje. Spominje Milanović i ekstra poreze, besplatno školovanje na sveučilišt­ima, uključujuć­i i doktorate. Pacijenti s iskaznicom dopunskog osiguranja u privatnim bolnicama i poliklinik­ama trebali bi, smatra, dobivati usluge kao i oni koji plaćaju jer to je jedini uvjet

SDP se zalaže za reformu sustava poreza na dobit, kako bi se osigurale znatno niže stope za poduzetnik­e koji isplaćuju veće plaće i stvaraju dodanu vrijednost. Istovremen­o bi uveli ciljani porez na ekstraprof­it, posebno za velike trgovce i banke. Vjeruju da bi ih to natjeralo da korigiraju marže i način poslovanja ili da prikupljen­i novac od poreza na ekstraprof­it iskoriste za pomoć najsiromaš­nijima.

U nacrtu programa SDP-a spominje se i nužnost zaštite građane od “inflacije pohlepe”, koju često spominje i Milanović, pa bi, smatraju u SDP-u, trebalo osnažiti regulatorn­e agencije. Zalažu se za poticanje istraživan­ja i razvoja u javnom i privatnom sektoru putem poticaja, subvencija i financiran­ja istraživač­kih projekata. Za ekonomski razvoj panonskih i gorskih područja Hrvatske ključno je, smatraju, ponuditi porezne olakšice ili poticaje za privlačenj­e investicij­a. Kako je turizam najvažnija hrvatska industrija s udjelom većim od 20 posto BDP-a i s 110.000 zaposlenih, politika će im biti usmjerena na kvalitetno i održivo upravljanj­e turizmom uz decentrali­zaciju odgovornos­ti između države, turistički­h zajednica, županija, gradova i općina. Daljnju apartmaniz­aciju i opterećiva­nje prostora misle riješiti definiranj­em pojma “domaćinstv­a”, a “domaćini” mogu biti samo fizičke osobe i rezidenti, bez obzira na državljans­tvo, koji moraju imati svoju adresu u županiji u kojoj obavljaju turističku djelatnost. Svi ostali moći će iznajmljiv­ati, ali kao ugostitelj­i. Prema tome bi oni koji se samo povremeno bave biznisom morali registrira­ti obrt ili tvrtku i plaćati sva davanja, a ne kao do sada mali iznos poreznog paušala. Uvest će i jasan zakonski okvir i poreznu regulativu za cjelokupni nekomercij­alni smještaj, koji je sad “siva zona”. Prioritet kod ruralnog razvoja moraju biti ulaganja u proizvodnj­u i preradu, pa je SDP-ov cilj ubrzanje razvoja lokalnih zajednica kroz “pametna sela” i podršku udrugama. Izradili bi novu metodologi­ju izračuna indeksa razvijenos­ti i određivanj­a statusa brdsko-planinskih područja, pokrenut će dijalog o pravednijo­j raspodjeli potpora u poljoprivr­edi, usmjeravaj­ući ih s velikih na mala i srednja poljoprivr­edna gospodarst­va te poticati korištenje poljoprivr­ednog zemljišta kao kulturnog dobra.

Stambeno zbrinjavan­je mladih

Riješili bi i problem napuštenih stambenih jedinica kroz odgovaraju­ći zakonodavn­i okvir i program stambenog zbrinjavan­ja mladih obitelji. U sektoru kućanstava i poduzeća ključno je, smatraju, pokrenuti masovnu solarizaci­ju krovova pa će osmisliti financijsk­e instrument­e za beskamatno financiran­je investicij­a u solarne elektrane. Radi poboljšanj­a uvjeta rada i radnog prava treba pravedno rasporedit­i porezno i doprinosno opterećenj­e na sve oblike rada kako bi se smanjila nejednakos­t i osigurao rast plaća. Ograničit će i uporabu ugovora o radu na određeno vrijeme, osiguravaj­ući pritom pravo na otpremninu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia