Večernji list - Zagreb

Ujevići izložili 57 sakralnih umjetnina

-

U Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci, u nazočnosti neuobičaje­no velikog broja umjetnika, otvorena je izložba sakralnih kiparskih djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević. U Velikom tjednu dobro tempirano predstavlj­anje 57 sakralnih djela 57 modernih i suvremenih hrvatskih kipara od kojih je sedam iz Splita, prati i bogati katalog. – Riječ je o obiteljsko­j kolekciji vlasnika Ljevaonice Ujević koji su usput skupljali umjetnine i sazrio je ogroman korpus djela za koji je šteta da ostane unutar privatne zbirke. Nakon velikog projekta u Đakovu, ovdje je zbog prostornih (ne)mogućnosti nešto manji dio. Prvi put su djela na ovakav način u Splitu, u Staroj gradskoj vijećnici za koju se nadam da će postati umjetnički paviljon, ističe suautorica likovnog postava Vesna Baketić Bulić, ravnatelji­ca Muzeja grada Splita.

Kustos izložbe Milan Bešlić kaže da nije pretjerano ustvrditi da je fundus Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević od iznimne važnosti za hrvatsku kulturu.

– Pomnim izborom djela stvarana je statusna pozicija upisana na hrvatskoj kulturnoj sceni kao Zbirka s institucio­nalnim obilježjim­a i referentno­m adresom. Kad skrećem pozornost na činjenicu da je u minulom razdoblju Zbirka prezentira­la kiparska djela iz svojega fundusa u formi manjih samostalni­h izložbi, tada želim naglasiti da je riječ, uglavnom, o suvremenim hrvatskim kiparima – kaže Bešlić. U prizemlju su izložena djela većih dimenzija, na prvom katu djela postavljen­a kao da ste ušli u privatnu kolekciju, a na drugom raspela.

 ?? ?? IZNIMNA OBITELJSKA KOLEKCIJA nastajala je gotovo usputno, tijekom godina predanog posla, a danas je od nacionalne važnosti za hrvatsku kulturu, čemu smo mogli svjedočiti i na nedavnoj, još većoj izložbi u Đakovu
IZNIMNA OBITELJSKA KOLEKCIJA nastajala je gotovo usputno, tijekom godina predanog posla, a danas je od nacionalne važnosti za hrvatsku kulturu, čemu smo mogli svjedočiti i na nedavnoj, još većoj izložbi u Đakovu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia