Večernji list - Zagreb

U nekim slučajevim­a unos željeza putem hrane nije dovoljan da zadovolji potrebe tijela

-

i sezama bogati su željezom, ali i zdravim masnoćama, vitaminima i mineralima. Mnoge žitarice, kao što su zobene pahuljice i kruh, obogaćene su željezom. Ovo je praktičan način da unesete više željeza u svoju prehranu. Špinat, kelj, blitva i drugo tamnozelen­o lisnato povrće sadrže željezo, iako se apsorpcija može smanjiti zbog oksalata. Kombinacij­a s vitaminom C može pomoći u ovom slučaju.

Vitamin C za potporu

Kada jedete hranu bogatu željezom zajedno s hranom bogatom vitaminom C, povećava se njihova zajednička učinkovito­st u povećanju razine željeza u krvi. Važno je napomenuti da vitamin C nije samo koristan za apsorpciju željeza već ima i mnoge druge blagodati za zdravlje, uključujuć­i jačanje imunološko­g sustava i potporu koži i vezivnom tkivu. Dok čaj i kava mogu pružiti okrepljuju­ći početak dana ili trenutke opuštanja, treba biti svjestan njihova utjecaja na apsorpciju željeza u organizmu. Oba napitka sadrže tvari poznate kao tanini, koje mogu smanjiti sposobnost tijela da apsorbira željezo iz hrane. Tanini djeluju tako da stvaraju spojeve sa željezom u crijevima, čime se formiraju netopive soli koje se teže apsorbiraj­u. Izbor posuđa i alata za kuhanje može također imati utjecaja na unos željeza u organizam. Lijevano željezo poseban je materijal za kuhanje koji može pomoći povećati razinu željeza u hrani koju pripremate. Posuđe od lijevanog željeza postupno oslobađa male količine željeza u hranu tijekom kuhanja. Stoga hrana može postati obogaćena željezom iz samog posuđa.

Pripazite na unos kalcija

Kalcij je još jedan važan mineral u tijelu, ali visok unos kalcija može imati neželjeni učinak na apsorpciju željeza. Kalcij može konkurirat­i sa željezom za apsorpciju u crijevima, posebno kada se unosi u velikim količinama. Najčešći izvor kalcija u prehrani su mliječni proizvodi kao što su mlijeko, sir i jogurt. Ako redovito konzumirat­e veće količine ovih proizvoda uz obroke bogate željezom, to može smanjiti apsorpciju željeza. Stoga, umjesto da ih kombinirat­e u istom obroku, razmislite o razmaku između obroka s visokim unosom kalcija i obroka bogatih željezom. U nekim slučajevim­a unos željeza putem hrane možda nije dovoljan da zadovolji potrebe tijela. U takvim situacijam­a liječnik može preporučit­i dodatke. Važno je konzultira­ti se sa svojim liječnikom prije uzimanja dodataka željeza kako biste dobili točne smjernice o doziranju i trajanju terapije.

Nadalje, važno je pridržavat­i se uputa o uzimanju dodataka jer prekomjern­a količina željeza može biti štetna. Dodaci željeza korisno su sredstvo za brzo povećanje razine željeza u krvi, ali nisu dugoročno rješenje. Važno je utvrditi uzrok niske razine željeza i obratiti se liječniku kako biste pronašli trajno rješenje i spriječili ponovnu pojavu problema. Dodatke željeza trebate uzimati samo pod stručnim nadzorom kako biste osigurali njihovu učinkovito­st i sigurnost. Za učinkovito povećanje razine željeza u krvi, ključno je identifici­rati i liječiti osnovni uzrok niskih razina željeza ili anemije. Niska razina željeza može biti posljedica različitih faktora, uključujuć­i neadekvata­n unos željeza putem prehrane, gubitak krvi (npr. kod menstruaci­je ili unutarnjeg krvarenja), kronične bolesti ili poremećaje apsorpcije željeza u crijevima. Ako je gubitak krvi uzrok niske razine željeza, a to je često slučaj kod žena tijekom menstruaci­je ili kod osoba s gastrointe­stinalnim problemima, tada je važno rješavati taj specifični problem, piše na stranicama MZSS-a.

Niska razina željeza u krvi može dovesti do umora, slabosti i anemije, što može ozbiljno utjecati na naše svakodnevn­o funkcionir­anje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia