Večernji list - Zagreb

Hrvatske su šume ovog proljeća bogatije za desetke tisuća novih sadnica

- Snježana Bičak

Zahvaljuju­ći šumarima koji već 250 godina brižno čuvaju hrvatska šumska prostranst­va, naše su šume i početkom ove godine postale bogatije za nove sadnice. Šumari diljem zemlje u više navrata tijekom godine, tijekom proljeća i jeseni, obnavljaju šumski fond, a te su akcije, zahvaljuju­ći Večernjaku projektu Rezolucija Zemlja, postale vidljivije čitateljim­a i svim građanima koji su, sudjelujuć­i u projektu, postali inicijator­i sadnje, a time i čuvari naših zelenih pluća. Naime, u akciji Klikni i posadi stablo! projekta Rezolucija Zemlja posađeno je više od 31.000 stabala samo na četiri lokacije; na području Uprave šuma Koprivnica, Split, Delnice i Gospić, a u akciju kojom smo naš okoliš učinili još boljim, pridonijel­o je više od 30.000 građana.

Autohtone sadnice

– Ovih smo dana nastavili s redovnim popunjavan­jem, pošumljava­njem naših šumskih područja. Ovo puta na području sjevernog i srednjeg Međimurja, dakle na brdskom dijelu Međimurja. Tijekom ovog proljeća, dakle, posadili smo dodatnih oko 7000 sadnica na ukupno gotovo sedam hektara površine. Od toga smo broja na lokaciji od 3,5 hektara površine posadili kesten i crni orah, a na drugoj površini posađeno je 3000 sadnica topola. To su autohtone vrste koje najbolje odgovaraju tom podneblju – kazao nam je Benjamino Horvat, upravitelj Uprave šuma u Čakovcu. Lani je, pak, u Donjem Međimurju na čak 5,8 hektara posađeno 11.600 sadnica mahom hrasta lužnjaka, koji je autohtona vrsta za taj kraj. Tijekom obnavljanj­a nekog područja, kažu nam šumari diljem Hrvatske, jako se pazi na to da se

Klikni i posadi stablo! projekta Rezolucija Zemlja posađeno je više od 31.000 stabala samo na četiri lokacije; na području Uprave šuma Koprivnica, Split, Delnice i Gospić pošumljava autohtonim sadnicama koje se najbolje prilagode vremenskim uvjetima i terenu na kojem ih se sadi. Mlade se sadnice sade zaštićene tuljcima; plastičnim cijevima koje biljke štite od divljači, pepelnice i korova i nude im najbolje uvjete za rast i jačanje.

I na području Uprave šuma, podružnica Delnice odrađena je i proljetna sadnja. Prošle je jeseni zasađeno ukupno oko 60.000 sadnica bukve.

– Ovog smo proljeća posadili 5000 sadnica jele i isto toliko sadnica smreke na području šumarije Vrbovsko, odnosno Gospodarsk­im jedinicama Goranska Dobra i Miletka koje su stradale u napadu potkornjak­a, tako da smo ih sada obnovili s ukupno 10.000 mladih sadnica obloženih korijena iz kontejnera – pojasnio nam je Dražen Domitrović, Uprava šuma, podružnica Delnice.

Jedna od jadranskih lokacija je Osejava, na poluotoku koji zovu i “plućima grada Makarske”. Na toj su lokaciji imali i požar koji je zahvatio šest hektara površine, pa se novim sadnicama autohtonih vrsta pomlađuju ova pluća Makarske.

– To je nama i velika šetnica tako da građani jako dobro vide da smo zasadile nove sadnice česmine, takozvanog zelenog hrasta, što je autohtona vrsta tog terena i tako obnovili gotovo šest hektara površine Osejave – kazao nam je Boris Šabić, Upravitelj šumarije Makarska.

Veliki odaziv čitatelja

– Nadali smo se velikom broju ljudi koji će se priključit­i akciji, ali ovih 30.000 prijavljen­ih je nadmašilo sva naša očekivanja. Drago nam je da smo pokrenuli ljude, na kraju krajeva, radimo to za sebe i za svoju budućnost, kao i za one koji dolaze iza nas. Moramo dati sve od sebe da im ostavimo što bolji svijet. Otprilike polovica stabala je već zasađena prije nove godine, a nastavak je uslijedio ovog proljeća, tako da će biti posađeno stablo za svakoga tko se prijavio – kazao je Andrej Ribičić, zamjenik direktora marketinga Večernjeg lista. Naime, svatko tko je na web-stranici rezolucija­zemlja.hr ispunio obrazac, postao je dio akcije, svojevrsta­n kum stabla, u kojoj su djelatnici Hrvatskih šuma zasadili jedno drvo u njegovo ime, a sudionicim­a je poslan i dokument s potvrdom i lokacijom gdje je drvo njihovo zasađeno. Dobro je znati da se zbog obnove svih šumskih površina po čitavoj Hrvatskoj, godišnje u prosjeku posadi, po podacima Hrvatskih šuma, čak devet milijuna novih sadnica.

Drvena vrata na kojima je Rose (Kate Winslet) plutala i uspjela preživjeti u filmu “Titanic” prodana su za 718.750 dolara, prenosi BBC. Otkako je film stigao u kina 1997., obožavatel­ji se pitaju je li ovaj rekvizit, a riječ je zapravo o dijelu okvira vrata iznad ulaza u salon, bio dovoljan da spasi i Jacka (Leonardo DiCaprio) umjesto da tragično završi u ledenoj vodi nakon potonuća legendarno­g broda. Prodaja rekvizita održana je u odmarališt­u Planet Hollywood, a na aukciji su prodani i kostimi korišteni tijekom snimanja filma. Riječ je o rekvizitu koji je predstavlj­ao dio vrata, a koji je, prema priči iz filma, bio dovoljan da Rose na njemu pluta i tako izbjegne smrt u Atlantiku.

U epizodi serijala “Mythbuster­s” iz 2012. redatelj “Titanica” James Cameron otkrio je da je primio brojne poruke u kojima su mnogi optuživali Rose da je sebična, a Jacka nazivali “idiotom”. No Cameron je prekinuo raspravu rekavši da je prema scenariju Jack “morao umrijeti”. – Možda smo pogriješil­i, rekvizit je trebao biti malo manji – rekao je tada slavni redatelj. Rekvizit je dug oko 2,4 metra i širok oko jedan metar. Među ostalim rekvizitim­a prodanim na aukciji bio je i bič iz filma “Indiana Jones i ukleti hram” koji je prodan za 535.000 dolara. Ukupan prihod od aukcije iznosio je 15,68 milijuna dolara.

Više od 30.000 građana uključilo se u Večernjako­vu akciju Klikni i posadi stablo! čime potiču sadnju novih stabala

 ?? ?? U AKCIJI
U AKCIJI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia