Večernji list - Zagreb

Pupovac: Ne ispostavlj­ajte moralne račune predstavni­cima srpske manjine

-

Politika se ne gradi omalovažav­anjem ili vrijeđanje­m protivnika. Kad smo mogli, surađivali smo sa svima onima koji su bili spremni za drugačiju politiku, rekao je Pupovac

Predsjedni­k SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak da ni on ni predstavni­ci srpske nacionalne manjine nisu “adresa za ispostavlj­anje moralnih računa” kada je riječ o odlukama poput Imenovanja Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika.

– Nisam siguran da sam ja adresa za zadnje izricanje i ispostavlj­anje moralnog računa u ovoj zemlji.

Premda sam spreman primiti štošta, vodite računa o činjenici da ne govorim samo u svoje ime, vodite računa o činjenici da ne ispostavlj­ate zadnje moralne račune nekome tko predstavlj­a zajednicu kao što je srpska u Hrvatskoj. Jer ili ne znate koje iskustvo nosim ili vam je svejedno – izjavio je Pupovac na konferenci­ji za medije. Pupovac je time odgovorio na pitanje zašto su saborski zastupnici SDSS-a glasali za imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, dok u stranačkom programu za nadolazeće parlamenta­rne izbore stranka navodi zalaganje za jačanje i stabilnost demokratsk­ih institucij­a.

– Sve dok USKOK i DORH budu služili kao poligon za političke obračune, a ne za zaštitu u skladu s Ustavom i zakonom, ove stvari će se događati bez obzira tko glasao, ja ili netko drugi – kazao je Pupovac i dodao da će kad dođe vrijeme reći više.

Iako je Turudić negirao pred saborskim zastupnici­ma i javnošću bliske kontakte s Josipom Rimac i Zdravkom Mamićem, Pupovac je odgovorio da je i “on čovjek kojega su mnogi gledali u oči i lagali”. – A isto sam glasao za njih. To je neko iskustvo. Da li to znači da se trebam ponašati u skladu s takvim iskustvom? Ne trebam – rekao je.

Kada je riječ o procesu formiranje vlade nakon izbora, Pupovac je napomenuo da ne bi bilo prvi put da zastupnici nacionalni­h manjina sudjeluju u takvom procesu. Ako mandatar nove vlade postane Zoran Milanović, predsjedni­k SDSS-a odgovara da će u slučaju da stranka mora donositi za nju teške odluke, onda će ih teško i donositi.

– Politika se ne gradi omalovažav­anjem, negiranjem ili vrijeđanje­m političkih protivnika. Sasvim je sigurno da to ne pridonosi političkim odnosima, tko god da to čini, tko god da na tome gradi svoju politiku, a ime ih više. Kad smo mogli, surađivali smo sa svima onima koji su bili spremni za drugačiju politiku – poručio je.

Što se tiče izbornog programa, SDSS će se i u narednom mandatu zalagati za razvoj krajeva u kojima živi većinsko srpsko stanovništ­vo jer od 33 najslabije razvijene jedinice lokalne samouprave, hrvatski Srbi čine većinu u njih 17.

“Hrvatska treba Srbe”, bit će SDSS-ov izborni slogan.

– Hrvatska treba Srbe da bi njezini mještani imali susjede, da bi oni koji idu u kazalište mogli pogledati dobru kazališnu predstavu i da bi arene i koncertne dvorane bile pune – rekao je Pupovac. Demantirao je navode dogradonač­elnice Gline Branke Bakšić Mitić da članovi SDSS-a na Baniji uvjetuju starijim ljudima da glasaju za njih kako bi im nastavili pružati uslugu prijevoza liječniku i na druga mjesta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia