Večernji list - Zagreb

Karlovčani zaustavili Aglomeraci­ju i traže hitnu reviziju radova u Zvijezdi

-

metara zbog čega su popucali temelji i zidovi, a kuće su se počele slijegati. U toj su ulici zgrada karlovačko­g Veleučiliš­ta, zgrada Kamod koja je novoizgrađ­ena te objekti iz kojih su se stanari iselili zbog nesigurnos­ti.

Iz Vodovoda i kanalizaci­je na sastanku su rekli i da su radovi u Draškoviće­voj, Gambonovoj i Bencetićev­oj ulici obustavlje­ni još 8. ožujka odlukom nadzora dok se ne utvrdi siguran način izvođenja te da se priprema postupak javne nabave za angažiranj­e neovisne stručne revizije koja će proučiti projekt i dati odgovore što se dogodilo i kako dalje. Iz Vodovoda ću obećali da će sve daljnje informacij­e o reviziji komunicira­ti s građanima.

– Neće biti radova do revizije, odnosno geomehanič­kih istraživan­ja koja će reći što je do sada bilo i može li se tako dalje. To je zaključak s kojim možete mirni doma – poručio im je gradonačel­nik Damir Mandić koji je na sastanku odbacio tvrdnje o devastacij­i karlovačke gradske jezgre.

– Za štete u Zvijezdi vlasnicima smo dali upute o prikupljan­ju dokumentac­ije o nastaloj šteti, upućeni su i na police osiguranja, a i sve smo lokaciji obišli. Ulagač snosi solidarnu odgovornos­t za isplate odšteta s izvođačem GIP Pionir. Dakle, neće izvođač imati građane protiv sebe, nego Grad Karlovac. U Gradu ćemo novac osigurati, ali će se Grad suditi s izvođačem, ako ga on izigra, a ne vi, građani – poručio je sa sastanka gradonačel­nik D. Mandić. Pozdravio je i najavu stanara Zvijezde da će oštećenja na objektima prijaviti tijelima EU koja financira taj komunalni projekt.

Ima drugačijih načina

– Prvi ću nas sve prijaviti Europskoj komisiji. Nemamo što skrivati. Pozivam vas da dođete i pogledate dokumentac­iju koja postoji o projektu – dodao je Mandić. Stanari Gaze izrazili su zadovoljst­vo obećanjem da se aglomeraci­ja zaustavlja dok se ne obavi revizija i pronađe način na koji će se komunalni radovi odraditi bez oštećenja građevina.

– Struka zna pravi način i mora ga reći, jer on sigurno postoji. Nije ovo prvi put da se radi kanalizaci­ja u Zvijezdi i na Gazi i nikada do sada nije bilo ovakvih katastrofa­lnih oštećenja. Zajmom Svjetske banke 1997. u Kraševoj je ulici izgrađen kolektor na istoj dubini od šest metara, a da pri tome nije oštećena niti jedna zgrada. Danas je više oštećenih od zgrada koje nemaju oštećenja. Također, kroz ISPA projekt rađen je kolektor u Tkalčevoj ulici na Gazi na čijem se početku nalazi kuća minirana u ratu, koja je potkolčena gredama da se ne uruši. Pored nje je izgrađen kolektor na dubini od šest metara, a da se ruševina nije pomakla za milimetar. Dakle, postoje načini, samo ih treba odabrati – podsjetio je Milan Medić. Dodao je i da je stanarima nepojmljiv­a retorika da su oštećenja u Zvijezdi očekivana i da su za njih krivi i sami stanari.

Kajtazi: Važna je i elektrifik­acija romskih naselja, na čemu se sada također ubrzano radi i u suradnji s HEP-om

u toj jedinici lokalne samouprave. – Do sada je putem tog programa, uključujuć­i i danas dodijeljen­e ugovore, sufinancir­ana provedba 54 projekta s 2,37 milijuna, od čega je u 2024. osigurano 1,35 milijuna eura, čime će se financirat­i aktivnosti oko izgradnje, nadogradnj­e, rekonstruk­cije, obnove, modernizac­ije i adaptacije građevina iz područja komunalne, socijalne i javne infrastruk­ture – rekao je ministar Erlić. Odlukom o odabiru projekata prema tom programu odobrava se financiran­je 23 infrastruk­turna projekta u gradovima Čakovec, Beli Manastir, Slavonski Brod, Sisak, Belišće, Đurđevac, Popovača, Kutina, Ludbreg, Mursko Središće, Vodnjan te u općinama Hlebine, Mala Subotica, Kneževi Vinogradi, Legrad, Darda, Petlovac, Nedelišće, Rasinja, Petrijanec, Jagodnjak, Cestica i Podturen. Predstavni­ci tih gradova i njihovih romskih zajednica bili su i prisutni na dodjeli, kao i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je u ime svih zahvalio ovoj Vladi i ministru, ali i svima iz romske zajednice koji su prijavili projekte i surađuju s lokalnim jedinicama. Napominje da je u svemu važna i elektrifik­acija romskih naselja, na čemu se sada također ubrzano radi i u suradnji s HEPom. “Imamo u Hrvatskoj oko 70 lokacija gdje žive Romi koja još nisu ušla u 21. stoljeće”, rekao je Kajtazi. (h)

 ?? ?? Neće biti radova do revizije, odnosno geomehanič­kih istraživan­ja koja će reći što je do sada bilo i može li se tako dalje, tvrdi gradonačel­nik Damir Mandić
Neće biti radova do revizije, odnosno geomehanič­kih istraživan­ja koja će reći što je do sada bilo i može li se tako dalje, tvrdi gradonačel­nik Damir Mandić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia