Večernji list - Zagreb

Nadograđen­a je sustavom za navođenje i korištena u napadu na Harkiv Novo oružje u ruskom arsenalu - bomba FAB-1500 protiv koje nema obrane

- Zoran Vitas

U zapadnim se medijima pojavila informacij­a kako je u zadnjim ruskim napadima na Harkiv korištena nova bomba izuzetne razorne moći. Riječ je o nedavno uočenoj bombi FAB-250 UMPB D-30SN koju se može koristiti iz zrakoplova. Rusi tvrde kako je se može ispaljivat­i i iz višecijevn­og bacača raketa, no u to malo tko vjeruje. Ova bomba kojom je gađan i Harkiv, kako je objavio Reuters, dodatno je nadograđiv­ana pa osim navigacije ima i mlazni pogon te spremnik s gorivom.

’Glupa bomba’

– Riječ je o nečemu između vođene bombe i projektila, nešto poput leteće bombe koju su Rusi odlučili isprobati na našim stambenim četvrtima – kazao je Oleg Sinehubov, guverner Harkivske oblasti. Ova bomba prvi je put uočena u napadu na Mirnohrad prije mjesec dana. Upravo zahvaljuju­ći navođenim bombama iz iste obitelji, poput FAB-500, konačno je slomljen i otpor u Avdijivki te im Rusi uglavnom duguju i ove malo pomaka na bojišnici koje su ostvarili u proljetnoj ofenzivi. Nadograđen­e bombe FAB-500 Rusi koriste od prošle godine kada su u ožujku na neeksplodi­ranima FAB-500 pronađen satelitski kit te veća krila što je označavalo da su Rusi te bombe sada nadogradil­i. Bomba UMPB još je jedan korak naprijed.

Nešto kasnije pojavile su se i bombe FAB-1000 te 1500, a nedavno je počelo i sklapanje varijante FAB-3000 koja ima 3,3 tone čijem je početku proizvodnj­e u tvornici u Nižnjem Novgorodu nazočio i sam ruski ministar obrane Sergej Šojgu. No, stručnjaci su zapazili kako od takve bombe nema previše koristi jer bi bila znatno manjeg dometa, a pitanje je i koliko bi bila precizna. Veća su opasnost manje varijante, posebice FAB-1000 ili 1500 za koje i Ukrajinci potvrđuju da nema obrane.

– U cijelosti unište bilo koji položaj – napisao je na svojem profilu Jegor Sugar, pripadnik bojne Azov, odnosno 3. udarne brigade kako se sada ta ukrajinska postrojba zove, a kojoj je zadatak bio osigurati izvlačenje preostalih ukrajinski­h vojnika iz Avdijivke. Prema ukrajinsko­m general-potpukovni­ku Ivanu Gavriljuku, Rusi su ove godine u Ukrajini izbacili oko 3500 ovakvih bombi što je oko 16 puta više nego što su ih bacili prošle godine. Očito je da su i oni shvatili koliko je preciznost naoružanja važna, kao i koliko je skup gubitak jednog Su-34.

Riječ je o običnoj nenavođeno­j avionskoj bombi, obično nazivanoj i “glupa bomba”. Međutim, Rusi su tu bombu koja se proizvodi još od 1954. godine počeli koristiti već u početku rata u Ukrajini u verziji M62 koja je aerodinami­čnija te je i namijenjen­a lovcima bombarderi­ma.

Radi se zapravo o nadogradnj­i jeftinim kompletom, odnosno sustavom za navođenje koji je razvio ruski studio Bazalt i kojim se odjednom takve “glupe bombe” pretvaraju u nešto slično američkom JDAM-u, Joint Direct Attack Munition. Taj komplet u novijoj verziji ima i modul Komet za satelitsku navigaciju koji se navodno ne može ometati.

Kako opisuju i ukrajinski vojnici i časnici s terena, maksimalni domet ovako opremljene ruske bombe ovisi o visini i putanji zrakoplova prije ispuštanja bombe. To omogućuje da jedan Su-34 uputi bombu prema cilju i s udaljenost­i od nekoliko desetaka kilometara, pa je možda i to razlog što se više ne čuje previše o rušenjima tih zrakoplova. U teoriji i dalje bi Ukrajinci mogli sustavom Patriot dovesti u opasnost skupe Suhoje uvježbanom taktikom privlačenj­a tog sustava sasvim blizu bojišnici.

No, takva taktika može rezultirat­i i velikim gubicima kao kada je ruski dron 9. ožujka opazio konvoj Patriota te su Rusi uništili barem dva balistički­m raketama Iskander-M.

Spori napredak Rusije

I to je razlog što ruski zrakoplovi sada opet nesmetano bombardira­ju, a također je i konstrukci­ja bombe unaprijeđe­na te FAB-ovi lete i do 60 km, praktički izvan dometa Patriota koje Ukrajinci sada imaju. Iz zbivanja na terenu vidljivo je da i takva precizna bomba nije presudna za ozbiljnije taktičke uspjehe jer Rusi i dalje mjestimičn­o i sporo napreduju, najkonkret­nije prema Časovu Jaru, ali i dalje bez ključnih proboja.

Rusi su ove godine u Ukrajini izbacili oko 3500 ovakvih bombi, što je oko 16 puta više nego prošle godine

 ?? ?? RAZVOJ TEHNOLOGIJ­E Nedavno je počelo i sklapanje varijante FAB-3000 koja ima 3,3 tone i čijem je početku proizvodnj­e u tvornici u Nižnjem Novgorodu nazočio i sam ruski ministar obrane Sergej Šojgu
RAZVOJ TEHNOLOGIJ­E Nedavno je počelo i sklapanje varijante FAB-3000 koja ima 3,3 tone i čijem je početku proizvodnj­e u tvornici u Nižnjem Novgorodu nazočio i sam ruski ministar obrane Sergej Šojgu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia