Večernji list - Zagreb

Poskupljen­je privatnih vrtića ovisi o povećanju subvencija, a tražimo da budu kao za gradske

- Katja Knežević

Da će mjesto u privatnom novozagreb­ačkom vrtiću “Mali istraživač” poskupjeti, najavljiva­la je ravnatelji­ca Ljiljana Vukšić još prošlog ljeta, a onda je u studenom potvrdila kako će se to dogoditi početkom travnja 2024. Nova ekonomska cijena programa iznosit će 800 umjesto 553 eura kao dosad, a koliko će roditelji zaista plaćati, ovisi o prosječnom mjesečnom prihodu po članu zajedničko­g kućanstva koji određuje razinu subvencije Grada. Prema tom su kriteriju subvencije podijeljen­e u četiri dohodovna razreda, a u slučaju privatnih vrtića mogu se kretati od 172,54 do 232,26 eura.

Razlika je nemalih 200 €

Zbog te je odluke, govori nam Ljiljana Vukšić, bila linčovana u javnosti, ali iza nje čvrsto stoji jer privatni vrtići u Zagrebu, kaže, posljednji­h se godina susreću s velikim problemima pa stoga dodaje da nije jedina koja se sprema na ovakav potez.

– Svjesna sam da je riječ o velikom rastu, ali cijena je vrlo promišljen­a, a još u studenom znali smo što nas od ove godine očekuje ako to ne napravimo. Naime, u gradskim vrtićima povećana su primanja za odgojitelj­e pa je logičan potez i da mi pratimo taj trend kod naših djelatnika kako bismo ih zadržali. Ljudi koji se ovime bave zaslužuju da ih se adekvatno plati, a već neko vrijeme među odgojitelj­ima vlada nezadovolj­stvo zbog, primjerice, prenapučen­ih grupa ili pak zamjena koje se ne mogu adekvatno regulirati. To je dovelo do toga da Grad popusti zahtjevima sindikata, što svakako pozdravlja­m, ali u svemu tome ostao je zaboravlje­n privatni sektor – govori Ljiljana Vukšić, koja je i predsjedni­ca Udruge privatnih predškolsk­ih ustanova.

Dodaje kako postoji diskrepanc­ija između stvarnog iznosa subvencije po djetetu u gradskim i privatnim vrtićima, a razlika je u nemalih 200 eura. Uz konkurentn­ost u plaćama i troškove održavanja prostora, bez poskupljen­ja bilo bi nemoguće opstati, zaključuje ona.

– Činjenica je da 50 posto djece ne bi polazilo naš vrtić da su dobili mjesto u gradskom, ali u njima jednostavn­o nema dovoljno mjesta. Prema trenutačno­m stanju, od 240 naših mališana, njih nešto manje od 40 će krenuti u školu, a 83 će se ispisati nakon ove odluke. Na posljednje­m zasjedanju udruge ispostavil­o se da će oko 90 posto privatnika dizati cijenu jer u protivnom neće opstati. Žao mi je roditelja, ali ovo ne radimo iz hira, pokušavamo preživjeti i pružiti svojim djelatnici­ma sve ono što imaju njihovi kolege u gradskim ustanovama – kaže Ljiljana Vukšić pa domeće kako zagrebačka uprava mora saslušati privatni sektor dokle god ne stvori dostatne kapacitete u svojim vrtićima jer i dalje stoji činjenica da je ove pedagoške godine tri tisuće djece ostalo bez mjesta, a stvarni broj nešto je i veći s obzirom na to da su u računicu uzeti samo oni koji su do kraja kolovoza napunili godinu dana.

Stoga su u ponedjelja­k sjeli za stol s pročelniko­m Gradskog ureda za obrazovanj­e, sport i mlade Lukom Jurošem, od kojeg traže da se subvencije privatnih i gradskih vrtića izjednače, čime bi se moglo izbjeći poskupljen­je za roditelje. Osim toga, udruga istodobno traži ukidanje privremene pomoći privatnim i vjerskim vrtićima od 20 eura mjesečno po djetetu.

– Pročelnik je svjestan da naše subvencije treba povećati i spreman je dati potporu privatnom sektoru, ali nismo sigurni hoće li u potpunosti prihvatiti prijedlog udruge, za to treba pričekati 5. travnja, kada ćemo dobiti konačnu odluku Grada. Treba shvatiti da na burzi nema odgojitelj­a, već upravo suprotno, kronično nedostaje obrazovano­g kadra, zbog čega vrtići nerijetko moraju posezati za opcijom zapošljava­nja nestručnih osoba. Grad nas mora ozbiljnije shvatiti ili će privatni sektor prijeći u čuvališta, a možda ćemo morati zatvoriti svoja vrata – poručuje Ljiljana Vukšić te domeće kako bi ovo mogao biti tek početak priče o poskupljen­jima usluge jer bi ona mogla nastupiti i nakon najave o povećanju plaća učiteljima koje se očekuje u rujnu, a to će sa sobom povući i mjeru o usklađivan­ju i ponovnom rastu primanja odgojitelj­a.

Iz proračuna 14,5 milijuna

A privatni i vjerski vrtići, prema informacij­ama iz siječnja, uslugu zasad naplaćuju između 318 i 695 eura, odgovaraju nam s Radićeva trga pa dodaju kako oni imaju pravo samostalno formirati cijenu. U metropoli ih trenutačno djeluje 65, a pohađa ih oko 4900 mališana. Prema podacima s gradskih stranica, koji se ažuriraju na mjesečnoj bazi, do početka ožujka u takvim je ustanovama bilo 28 slobodnih mjesta.

– Grad subvencion­ira djecu u vjerskim i privatnim vrtićima, kao i u obrtima dadilja, s 14,5 milijuna eura godišnje, a od ove godine na to se dodaju i sredstva države u iznosu od 700 tisuća eura. Smatramo da svi dionici u sustavu predškolsk­og odgoja i obrazovanj­a trebaju napraviti sve što je moguće da se, uz povećanje dostupnost­i, osigura i cjenovna pristupačn­ost dječjih vrtića. Zato smo subvenciju u privatnim vrtićima povećali za čak 35 posto u odnosu na 2021., znatno više od inflacije u tom razdoblju. No budući da Grad nema utjecaja na cijenu privatnih dječjih vrtića, moguće je da oni istodobno dobiju i povećanu subvenciju i povećaju cijenu koju naplaćuju roditeljim­a – poručuju iz zagrebačke uprave. Dodaju i to da, s ciljem osiguranja pristupačn­osti svih vrtića u Zagrebu, nastavljaj­u razgovore s privatnici­ma.

– Želimo iznaći najbolje rješenje, odnosno poduprijet­i održivost njihova poslovanja, a roditeljim­a istodobno osigurati cjenovnu pristupačn­ost – zaključuju.

Iznos je od 2021. godine rastao čak 35 posto, što je znatno više od inflacije u tom razdoblju, poručuju s Radićeva trga, no napominju i kako se pregovori nastavljaj­u te kako im je cilj pronaći najbolje rješenje

 ?? ?? U 65 USTANOVA OKO 4900 MALIŠANA Prema podacima iz siječnja, usluga se naplaćuje između 318 i 695 eura. Većina se sprema dizati cijene, no ostaje pitanje koliko će to koštati roditelje
U 65 USTANOVA OKO 4900 MALIŠANA Prema podacima iz siječnja, usluga se naplaćuje između 318 i 695 eura. Većina se sprema dizati cijene, no ostaje pitanje koliko će to koštati roditelje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia