Večernji list - Zagreb

Radila sam s Meghan Markle, jako je zahtjevna, nije zaradila puno simpatija

- Tina Hajduk

Nina Topić u Puli je otvorila svoju radnju Krojač Stari grad. Iza ove svestrane žene krije se nevjerojat­na životna priča, obilježena 30-godišnjim iskustvom u svijetu krojenja i šivanja. No, kako nam otkriva, krojački posao nije bio njezino prvobitno zanimanje. Profesiona­lni put započela je 1988. godine na pulskom vojnom aerodromu. Iako je po struci elektronič­arka, s dolaskom rata Nina je donijela hrabru odluku da promijeni smjer karijere te je završila prekvalifi­kaciju za krojačicu.

Radila i kao kamermanka

Počeci njezina krojačkog puta obilježeni su šivanjem gardijskih džempera u Jadranci, nakon čega je radila u jednoj medulinsko­j privatnoj firmi gdje je šivala donje rublje. Nakon toga, nekoliko godina provela je u Fenix jeansu Dragana Jovanovića.

– Svoju karijeru u modnoj industriji započela sam tako što sam bila krojačica po mjeri i onda se ukazala prilika 1998./9. da sudjelujem u modnim revijama. To je bio dobar način da reklamiram svoj rad i način da se uđe u modnu scenu – ispričala nam je Nina.

Međutim, 2009. otišla je u Kanadu i promijenil­a posao. Radila je kao kamermanka u slobodnom padu, posao u kojem padate 220 kilometara na sat i snimate fotografij­e i videe svog para u tandem skoku, a Nina je odradila više od 1500 skokova.

– Biti kamerman u slobodnom padu za mene je bilo ispunjenje mojih snova. Kod mene je to došlo sa životom u Kanadi. Pitali su me hoću li biti kamermanka, naravno da sam pristala. I tamo sam prošla vrlo zahtjevan trening, a radno mjesto je podrazumij­evalo i 15 skokova na dan.

Nakon rada kao kamermanka, prihvatila je ponudu da vodi krojačku radnju u firmi koja je šivala dječje plesne kostime, a onda ju je život odveo u filmsku industriju i od 2012. bavila se kostimogra­fijom za hollywoods­ke producents­ke kuće te produkcije kao što su TV serije “Zvjezdane staze” i “Suits”.

– Rad na setu “Zvjezdanih staza” bio je izuzetno zanimljiv, ali i jako naporan. Običan radni dan trajao je 12 i više sati, a radni tjedan bio je obično šest dana, neki put i sedam. Kostimogra­fiji je na raspolagan­ju bila velika svota novca, gdje se moglo jako puno pružiti samoj seriji. Dizajneric­a je imala slobodne ruke ostvariti sve ono što su producenti željeli – objasnila je.

Sve u kostimogra­fiji bilo je napravljen­o prema samoj prirodi serije, ništa se nije moglo kupiti pa su sami izrađivali sve – od Klingonaca do svih glavnih i sporednih likova.

– Bilo je jako inovativno, stvarno veliko iskustvo. Puno se naučilo i uz pristup kakav smo imali stavlja se pod kontrolu jedan strah od nepoznatih materijala i nauči se kako se s materijali­ma može ostvariti puno toga. Nismo imali neograniče­nu količinu materijala, tako da je neuspjeh zapravo bio neprihvatl­jiv – ispričala nam je Nina.

Na produkciji serije “Suits” radila je s bivšom glumicom te sadašnjom vojvotkinj­om od Sussexa, Meghan Markle:

– Svima je jako zanimljiva činjenica da sam radila s Meghan Markle, no ona je jedna jako zahtjevna osoba koja nije zaradila previše simpatija. Nisu svi glumci spremni na suradnju, većina jest, ali ta spremnost na suradnju dolazi na različite načine. Ona kod mene, a i mnogih drugih, nije zaradila simpatije – otkrila je.

Nakon dugogodišn­jeg iskustva u kanadskoj filmskoj industriji, 2021. s obitelji se vratila u Pulu. Osim u filmskoj industriji, radila je u padobranst­vu, gdje joj je jedan projekt ostao u sjećanju:

– Jedan veći projekt prije karijere u filmskoj industriji je moj rad s Phoenix Flyem, koji je osnovao Robert Pečnik. Revolucion­irao je padobranst­vo na način da je komercijal­izirao wingsuit odijelo i uveo novu disciplinu u padobranst­vo.

– Njegov prvi wingsuit zvao se Prodigy 1. Razvijao ga je sedam godina, a kada ga je razvio, počeo je dobivati dosta narudžbi te je trebao nekoga da mu razvije krojeve po veličinama. Kako sam ja tada bila jedina padobranka u Hrvatskoj koja je ujedno i krojačica, obratio se meni – otkrila je.

Šiva i vjenčanice

U krojačkoj radnji sada nudi razne usluge, od kraćenja, mijenjanja patenta do osvježavan­ja i redizajna odjeće. Šiva i vjenčanice, haljine za maturalne, odijela, oslikava svilu od koje izrađuje elegantne, ali cjenovno pristupačn­e haljine i odjevne komade.

– U radnji imam namjeru ponuditi gotove ili polugotove proizvode. Više ću se bazirati na proizvodim­a od oslikane svile jer znam da ih ljudi vole. Vizija za moju krojačku radnju je da postane prepoznatl­jiva kao film-friendly uslužna djelatnost. To znači da ste za potrebe filmske industrije na raspolagan­ju 24 sata na dan.

– Po tome ćemo biti prepoznatl­jivi, no nemam namjeru zanemariti svoje sugrađane. I nadam se da ću svoje znanje iz filmske industrije prenijeti na mlađe naraštaje – zaključila je Nina.

“Na veliku subotu nosu cure i mlade svetenje u crkvu. Spremu se u granare, lipo se nakitu pa idu k crkve. Tamo dođe misnik, blagoslovi vatru, a potlje i jelo.” Općepoznat­a uskrsna tradicija Hrvata je blagoslov jela. U osnovi je slijed običaja u svim krajevima isti, no u svakom mjestu ili užem kraju osjeća se osebujni regionalni štih. Običaju blagoslova jela u Slavoniji posvećena je izložba uskrsnih košara i salveta koje su izradile članice KUD-a Slavonija iz Gornjih Andrijevac­a. Unikatne ručno rađene salvetice kojima se pokrivaju košare kada se jelo nosi na svetenje izložene su u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu. Prilika je to da se vidi što su sve vrijedne i umješne ruke žena ovoga kraja izrađivale nekada, ali i danas. – Salvetice su uglavnom rađene na domaćem platnu, a neke i na damastu. Ima ulaganih, a isto tako i šlinganih te heklanih – objašnjava članica KUD-a Zdenka Krpan. Svake godine za Uskrs žene prave novu salvetu, da se ponove. Na svetenje je uglavnom nosi nevjesta, odnosno mlada. U košari se nađe svega i svačega – od pogače, šunke, slanine, kobasice, kulena, jaja i luka do kukuruza, vina, pite, kolača.

– Kad bude svetenje, ne daj Bože da dvi snaše to jutro imaju istu salvetu. To je onda katastrofa – smije se šef KUD-a Stjepan Sarajčić.

Rad na setu ‘Zvjezdanih staza’ bio je izuzetno zanimljiv, ali i jako naporan. Običan radni dan trajao je 12 i više sati

 ?? ?? NINA TOPIĆ u Puli je otvorila svoju radnju Krojač Stari grad. Iza ove svestrane žene krije se nevjerojat­na životna priča, obilježena 30-godišnjim iskustvom u svijetu krojenja i šivanja
NINA TOPIĆ u Puli je otvorila svoju radnju Krojač Stari grad. Iza ove svestrane žene krije se nevjerojat­na životna priča, obilježena 30-godišnjim iskustvom u svijetu krojenja i šivanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia