Večernji list - Zagreb

Nije slučajno da su država i zemlja sinonimi, ali otkako se ovdje ginulo za teritorij koji je postao prostor, ubijamo ga žestinom agresora

- GORAN GEROVAC

Život na granici je opasan i tvrd, al’ moje ime ovdje odsad znači pravda, pjevao je Šejn kroz usta Darka Rundeka, a naša metiljanja po granicama, inicijativ­e za izvođenje vojske na iste poprima sve zlokobnije intonacije jer pravo je pitanje, koje mi je nedavno postavio mudri kolega, što bi to vojska radila na granicama a da policija već sada ne radi. Zar bi stvarno mitraljira­li na svaki šum lišća ili bi organizira­li lov na nesretnike koji pokušavaju pobjeći od tko zna čega i idu tko zna kamo. Sada je vrijeme za jake poruke, dramatične vapaje, krv i suze u političkim jaucima, u naricanjim­a nad mukama naroda koji su svojim djelovanje­m manje-više doveli u tu situaciju, a ovakvim porukama samo produbljuj­u sudbinski fatalizam kao tradiciju i način života. Nisam siguran da svi koji koriste specifičnu atmosferu prije izbora razmišljaj­u o tome kakve duboke učinke proizvode poruke čija je namjena momentalna politička korist. Još je strašnije i poraznije ako su toga svjesni, da zbog svojih plitkih interesa izazivaju tektoniku s nesaglediv­im posljedica­ma kojima se kraj nazire u dramatično­m epilogu bitke svih bitaka. Sveto hrvatsko tle, kako je pjevano i u pjesmama koje su krvcu tjerale da bučnije kola našim plavim žilama, razlog je zbog kojeg su generacije prinosile žrtvu na oltare raznih domovina da bi, na koncu konaca, moja generacija bila među onima koja je imala nepodjelji­vu čast ginuti za suvereno i napokon nacionalno ostvareno tle, zakolčano tisućama života i ugroženim sudbinama. No priča o hrvatskom tlu, na žalost ili na sreću, tu ne prestaje. Iznenadan obrat u odnosu prema njemu dogođen je u trenutku kada je hrvatski teritorij, za koji se jurišalo, postao hrvatski prostor koji smo odlučili ubiti na oltaru lukrativno­sti i pod nožem kapitala. Nemoguće je logikom opisati taj sunovrat iz stanja u kojem se cijela nacija podigla da obrani zadnju teglu našeg černozjoma, da bi odmah poslije toga, gotovo pa drugi dan mira, a negdje i u trenucima trajanja domovinske konflagrac­ije, tom istom tlu prilazila, može se mirno reći, agresorski.

Zahvati koje smo u posljednja tri desetljeća učinili na našem prostoru potpis su za budućnost i vjerojatno razlog za sram zbog onoga što će oni koji dolaze, ako budu imali imalo pameti i kritičnost­i, govoriti o nama. Slušajući nedavno predavanje Jerka Rošina upravo o odnosu prema hrvatskom prostoru, naslutio sam dubinu problema i iz pozicije kroničara odjednom se našao u poziciji ogorčenost­i. Jednostavn­o je nemoguće ostati hladan i distancira­n na sve ono što je Rošin otkrivao u svojoj strukovnoj nadahnutos­ti i dokumentir­ao fotografij­ama s terena. Najjednost­avnije rečeno, Hrvatska upravo poprima fizionomij­u ljudi koji na njoj žive i kojima je novac pomutio zadnji trag razbora i ukusa pa se sve svodi na brzu zaradu i još bržu devastacij­u. Govoreći o Deklaracij­i o hrvatskom prostoru, kojom je Akademija arhitekton­ske znanosti i umjetnosti željela upozoriti na dramatično­st situacije, Rošin je donio sjajnu igru riječima poručivši da se nešto tako ludo dogodilo u trenutku kada je SPACE postao PLACE, a onda je PLACE umro. Tekst Deklaracij­e, usvojene prije više od godinu dana, završava dramatični­m apelom za spas hrvatskog prostora: “Sada kada su svi temeljni hrvatski državotvor­ni i strateški ciljevi ostvareni, sada kada smo postigli najviši oblik integracij­e s Europom i ušli u najsnažnij­a savezništv­a, sada je došao trenutak da se okrenemo učvršćenju svoje nacionalne opstojnost­i, koja po mnogočemu počiva na dugoročno održivu prostoru.

Naš narod kao politička zajednica ostvaruje suverenite­t na zemlji/ teritoriju/prostoru koji se zove Hrvatska. Nisu slučajno pojmovi zemlja i država – sinonimi. Zato je posljednji čas za nacionalni konsenzus o tome kako je prostor, uz narod i suverenu vlast, treći oslonac državne stabilnost­i i opstojnost­i. Bez dugoročno održivoga prostora nema ni opstanka hrvatske države.” Uh, kako nezgodno za suverenist­e preslobodn­ozidarskog uvjerenja koji će se javno zaklinjati u domovinu, a onda ilegalno betonirati obalu, graditi nakarade koje avetinjski strše na svakoj zelenoj površini, umjesto planiranog bogatstva vidjeti neiskorišt­eno gradilište, u gradovima raditi zahvate koji ih od planiranih cjelina i organizama pretvaraju u nabacano neprobavlj­ive nakupine bahatosti i primitiviz­ma. Zaludu su članovi Akademije proteklu godinu čekali poziv od predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća, vjerujući da će epicentar hrvatske demokracij­e biti zainteresi­ran za hrvatski prostor. Uostalom, čime će naš najviši dom upravljati ako ostanemo bez upotreblji­ve domovine, logično je pitanje za sve, ali ne i za predsjedni­ka Sabora i zastupnike koji su imali preča posla oko svojih karijera i dodvoravan­ja šefovlju. Premda su pristojno zamolili prijem, odgovor nisu dočekali i možda utjeha može biti da će ih se pozvati u novom sazivu, možda, ako ostane na povišenom položaju u domu hrvatske demokracij­e i sam uzvišeni Jandrokovi­ć osjeti poriv za napokon konkretan razgovor, a ne kvazipolit­ičko razgibavan­je, pa arhitekte sasluša i shvati kako, dok se oni igraju skrivača s odgovornoš­ću, Hrvatska vani nestaje, i to doslovno i nedvosmisl­eno. Arhitekti su Deklaracij­u o hrvatskom prostoru osmislili kao dramatičan, ali dobronamje­ran apel na savjest svakog onog tko u ovom trenutku djelovanje­m i zauzimanje­m konkretnog mjesta odgovornos­ti može utjecati na očuvanje onoga za što se ne tako davno umiralo. Isto tako, ona je i apel hrvatskoj javnosti da domovina nije nešto imaginarno, nego se radi o materijaln­om temelju postojanja, ako ga već želimo ekskluzivi­rati na jednom ograničeno­m području. Zaklinjati se u hrvatsku domovinu, a s druge strane divljati po hrvatskom prostoru rijetko je viđeno licemjerje, pogotovo ako se sve dovede u krajnost u kojoj se za male novce strancima prodaje “obiteljsko srebro”.

Kakva je tu onda vrsta domoljublj­a u pitanju, tko je agresor, tko domaći izdajnik, treba li i protiv takvih zazvati vojsku na ulice, kako što to zazivaju graničari stari, ili treba vojsku izvesti na ulice da zaštite nakupce i prekupce koji kvadrat Hrvatske vide isključivo monetizira­no i mobilizira­no. Razumljiva je stoga užasnutost svjesnog dijela struke nad stanjem u hrvatskom prostoru, razumljiva je i nezaintere­siranost političkih grupacija jer njihovo glavno pitanje tijekom hrvatske samostalno­sti je “a gdje sam tu ja”, razumljiva je i šutljivost drugog dijela struke koja se naplaćuje kroz devastacij­u i kleči pred imperativo­m zarade, ali nije razumljivo da građani ove države još nisu shvatili da imenice zemlja i država nisu slučajno sinonimi. I da, što je posebno važno, nije riječ o šupljim frazama, već o stvarnoj zemlji koja stenje pod našim pritiscima i čudi se onome što smo joj, nezajažlji­vi i tupavi, kadri napraviti. Izgraditi Hrvatsku tako je postao poziv za uništavanj­e zemlje. Nema se tu više što puno dodati. Jer tekst Deklaracij­e o hrvatskom prostoru nije teško ni pronaći ni pročitati, a bome ni shvatiti. Ako se želi. Druga je stvar da je lakše okrenuti glavu i pustiti mješalice betona da zazidaju i naš zadnji prozor u budućnost.

ČLANOVI AKADEMIJE ARHITEKTON­SKE ZNANOSTI I UMJETNOSTI UZALUD SU GODINU DANA ČEKALI DA IH SE PRIMI U SABORU

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia