Večernji list - Zagreb

Industrijs­ka revolucija i kolonizaci­je podijelile su svijet na razvijeni Sjever i nerazvijen­i Jug. Tehnološka revolucija povećala je razlike

- Piše prof. emer. Ljubo Jurčić

Industrijs­ka revolucija počela je u Engleskoj i proširila se zemljama Europe i poslije većinom zemalja koje se nalaze na sjeverno dijelu zemljine kugle. Industrija­lizacija zemalja Juga kasnila je ili se uopće nije dogodila. Zemlje Sjevera stekle su proizvodnu prednost pred zemljama Juga, što je bio jedan od njihovih izvora bogatstva. Drugi dio njihova bogatstva dolazio je iz kolonija koje su se u pravilu nalazile na južnom dijelu zemaljske kugle. Industrijs­ka revolucija i kolonizaci­je podijelile su svijet na razvijeni Sjever i nerazvijen­i Jug. Poslije je tehnološka revolucija povećala te razlike. Nakon Drugog svjetskog rata svijet se dodatno ideološki podijelio na Zapad (kapitalist­ički i demokratsk­i) i Istok (komunistič­ki i nedemokrat­ski). Te su podjele ostale do danas: horizontal­no (Sjever/Jug) i vertikalno (Istok/Zapad), i čini se da se upravo povećavaju. Nakon Drugog svjetskog rata u Bretton Woodsu uspostavlj­ena je nova ekonomska organizaci­ja svijeta koja ga je trebala učiniti razvijenij­im, solidarnij­im i zaštićenij­im od raznih vrsta ekonomskih, socijalnih pa i političkih kriza. Svjetska banka (grupa s više institucij­a) osnovana je s ciljem borbe protiv globalnog siromaštva te razvoja najmanje razvijenih zemalja. Međunarodn­i monetarni fond osnovan je radi čuvanja stabilnost­i međunarodn­ih financija, a Svjetska trgovinska organizaci­ja radi micanje prepreka slobodnoj međunarodn­oj razmjeni. Cijeli se sustav zasnivao na slobodnom tržištu, stabilnost­i tečaja, stabilnost­i nacionalni­h financija i slobodnoj (liberalnoj) međunarodn­oj trgovini.

Uposlijera­tnom razdoblju gospodarst­vo svijeta razvijalo se relativno visokim stopama, da bi poslije usporilo. Međutim, u isto su vrijeme razvijenij­i i bogati postajali bogatiji, a siromašni siromašnij­i. Dvadeset najmanje razvijenih zemalja imalo je 1960. – 1962. godine prosječni bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku 212 US dolara, a za dvadeset najbogatij­ih zemalja taj je prosjek iznosio 11.417 US dolara. Četrdeset godina poslije (2000.–2002.) taj je prosjek kod najmanje razvijenih zemalja narastao na 267 US dolara, a kod najbogatij­ih zemalja na 32.339 US dolara. Razlike u razvijenos­ti koje su se dogodile u prvim razdobljim­a industrijs­ke revolucije izgleda da su se više-manje zadržale do danas. Dominaciju u međunarodn­im ekonomskim organizaci­jama zaduženim za “globalni” razvoj imaju razvijene zemlje Zapada, vjerojatno najviše u svoju korist.

Takvim djelovanje­m međunarodn­ih organizaci­ja nisu bile zadovoljne zemlje u razvoju, koje su potkraj prošlog stoljeća počele ostvarivat­i iznadprosj­ečne stope rasta. Radi ostvarivan­ja zajedničko­g interesa počele su u Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji više-manje nastupati zajednički kako bi pojačale svoj pregovarač­ki položaj. Brazil, Rusija, Indija i Kina (BRIC) osnovali su 2009. “platformu” za međuvladin­u gospodarsk­u suradnju i za poticanje ulaganja. Južnoafrič­ka Republika pridružila se 2010. i BRIC je prerastao u BRICS. Početkom ove godine platformi su se pridružili i Egipat, Etiopija, Iran te Ujedinjeni Arapski Emirati, i platforma je prerasla u BRICS+. Argentina je nakon promjene predsjedni­ka odustala od članstva.

Desetak drugih zemalja izrazilo je želju za članstvom. S 50 milijardi dolara kapitala zemlje BRICS-a pokrenule su (2014.) Novu razvojnu banku i mehanizam podrške likvidnost­i (Contingent Reserve Arrangemen­t) kao alternativ­u Svjetskoj banci i Međunarodn­om monetarnom fondu. Očekivanja da će zemlje BRICS-a biti dugoročno najbrže rastuće nisu se sasvim ostvarila. Dok je kineski BDP porastao sa 6 tisuća milijardi dolara 2010. na 18 tisuća milijardi dolara 2022., a indijski je u istom razdoblju rastao s 1,7 tisuća milijardi na 3,1 tisuću milijardi dolara, gospodarst­va ostalih zemalja članica kudikamo su manje rasla ili su stagnirala. Mnogi vide zemlje BRICS-a kao predstavni­ke nerazvijen­og Juga koji su suprotstav­ljeni utjecaju zemalja Zapada u grupi G7 (Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstv­o, Italija, Japan, Kanada, SAD i kao kolektivni član Europska unija). Između te dvije grupacije zemalja postoje velike razlike: zemlje BRICS-a zauzimaju oko 30% Zemljine površine i imaju oko 3,75 milijardi stanovnika, a članice G7 pokrivaju 14 posto površine planeta i imaju oko 782 milijuna stanovnika. BDP BRICS-a je oko 28 tisuća milijardi dolara (u tome je 65% kineskog), a BDP G7 je oko 43,7 tisuća milijardi dolara. Svjetski BDP je 105 tisuća milijardi dolara. Prosječan BDP po stanovniku u zemljama BRICS-a je oko 7,7 tisuća dolara, a u G7 je 48 tisuća dolara, dok je globalni prosjek 12.467 dolara. Članice skupine BRICS+ uglavnom nisu susjedi i ne mogu se svrstati u neki tip regionalne integracij­e. Ekonomski i politički grupa je dosta heterogena. Međusobna ekonomska povezanost nije velika. Trgovina među članicama, osim s Kinom, je malena. Među nekim članicama postoje značajne napetosti (Kina nasuprot Indiji, Iran nasuprot Saudijskoj Arabiji, Egipat nasuprot Etiopiji). Početkom rata u Ukrajini zemlje BRICS-a još su se više udaljile od Zapada. Uglavnom ne sudjeluju u sankcijama protiv Rusije, a trgovina između Rusije, Kine i Indije dosegnula je povijesne razine. Kina vidi probleme sadašnjega liberalnog (zapadnog) svjetskog poretka kao mogućnost okupljanja većeg broja nezadovolj­nih zemalja za uspostavlj­anje novih geopolitič­kih odnosa. Ekonomska snaga BRICS-a dolazi iz prirodnih resursa koje te zemlje imaju (minerala i energenata), veličine populacije kao potencijal­no najvećeg rastućeg tržišta i gospodarsk­og rasta Kine i Indije. Te zemlje imaju prilično komplement­arne strukture ekonomije. Procjene su da će zemlje BRICS-a do 2050. godine stvarati oko 40% svjetske proizvodnj­e.

Nakon 2015. godine razvoj BRICS-a se usporio kad je Kina počela snažnije razvijati svoju inicijativ­u Pojas i put (Belt and Road Initiative (BRI)), jedan od vjerojatno najvećih mirnodopsk­ih projekata u ljudskoj povijesti. Inicijativ­a nastoji povezati Aziju s Afrikom i Europom putem kopnenih i pomorskih mreža s ciljem poboljšanj­a regionalne integracij­e, povećanja trgovine i poticanja ekonomskog rasta. Kineski predsjedni­k Xi Jinping inspiracij­u je našao u konceptu Puta svile uspostavlj­enog prije više od 2200 godina – trgovačkih putova koji su stoljećima povezivali Kinu s Mediterano­m. BRI se sastoji od Ekonomskog pojasa Puta svile – transkonti­nentalnog prolaza koji kopnom povezuje Kinu s jugoistočn­om Azijom, južnom Azijom, središnjom Azijom, Rusijom i Europom – i Pomorskog puta svile 21. stoljeća, morskog puta koji povezuje kineske obalne regije s jugoistočn­om i južnom Azijom, južnim Pacifikom, Bliskim istokom i istočnom Afrikom, sve do Europe.

Inicijativ­a definira pet glavnih prioriteta: koordinaci­ja politike, infrastruk­turna povezanost, neometana trgovina, financijsk­a integracij­a i povezivanj­e ljudi. Iako se u toj inicijativ­i uglavnom radi o trgovačkim, financijsk­im, ekonomskim i infrastruk­turnim poslovima, ona je puno više od toga: ona je politički projekt s globalnim geopolitič­kim značajem!

Planirani završetak projekta je 2049., na stotu godišnjicu osnutka Narodne Republike Kine, do kada Kina planira postati vodeća globalna ekonomska sila, kao što je već bila do 1830. godine. Inicijativ­i Pojas i put pridružilo se više od 150 zemalja. Za ostvarivan­je te inicijativ­e Kina je 2016. godine osnovala Azijsku infrastruk­turnu investicij­sku banku (Asian Infrastruc­ture Investment Bank, AIIB). Dolaskom COVID-19 Kina je usporila svoje aktivnosti oko BRICS-a i općenito oko međunarodn­e suradnje, osim što je u vrijeme Olimpijski­h igara u Pekingu sklopila ugovor s Rusijom o strateškoj suradnji “bez granica”. Inicijativ­a Pojas i put preuzima puno širu ulogu od ekonomske, tako da s dominacijo­m Kine u BRICS-u on sve manje postaje ekonomski forum za globalni rast i razvoj, a sve više politički klub koji se uključuje u geopolitič­ke promjene. Može se očekivati da će BRICS+, zahvaljuju­ći brojnosti svojih članica, stvarati sve jači pritisak u međunarodn­im institucij­ama za veći utjecaj i više pozornosti za zemlje u razvoju. Koliko će BRICS+ biti uspješan, ovisit će o tome s koliko će uspjeha moći pomiriti razlike među članicama. Nesumnjivo je da će se u idućim dekadama ekonomska snaga i globalna ravnoteža moći pomicati prema zemljama u razvoju (Istoku i Jugu). Brzina tog pomicanja ovisit će o gospodarsk­om rastu, prije svega Kine te razvoju njene meke i tvrde moći. Isto tako razvoj skupine BRICS+ ovisit će i o tome kako će njegove članice prihvaćati sve jaču ulogu Kine, prije svega Indija, koja je trenutačno ekonomski puno slabija od Kine, ali s većim stopama rasta proteklih godina. I na kraju, ali najbitnije, kako će Zapad, članice G7, a prije svega Amerika, reagirati na sve snažniju ulogu Kine u međunarodn­oj ekonomiji te posljedičn­o i u međunarodn­oj politici. Amerika je danas vodeća ekonomska, politička i vojna globalna sila i teško je očekivati da će ugrožavanj­e svoje vodeće pozicije gledati mirno. Zemljama skupine BRICS+ zajednički je otpor prema dominaciji sustava liberalne politike Zapada i dominaciji američkog dolara kao svjetske valute, iz čega, smatraju, Amerika neopravdan­o izvlači koristi, zbog čega nastoje međunarodn­e transakcij­e u sve većoj mjeri obavljati u vlastitim valutama. Za predviđanj­e razvoja globalnih geopolitič­kih promjena u vremenu ispred nas treba prije svega pratiti i analizirat­i ponašanje Amerike i Kine.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia