Večernji list - Zagreb

Ukrajinci procjenjuj­u da su uništili trećinu ruske mornarice u Crnom moru, što je i vjerojatno i važno

UMIROVLJEN­I FRANCUSKI VICEADMIRA­L, S INSTITUTA FMES, BIVŠI ZAMJENIK ZAPOVJEDNI­KA NATO-ova SAVEZNIČKO­G POMORSKOG ZAPOVJEDNI­ŠTVA

- Razgovarao Dino Brumec

Razina prijetnje koju Rusija predstavlj­a za Europu nema presedana još od najviših razina konfrontac­ije tijekom hladnog rata, govori nam Didier Piaton, umirovljen­i francuski viceadmira­l s instituta FMES, inače bivši zamjenik zapovjedni­ka NATO-ova Savezničko­g pomorskog zapovjedni­štva (MARCOM) koji je na toj dužnosti bio od 2020. do 2023. godine. Piaton će 4. travnja gostovati u Zagrebu na konferenci­ji Sveučilišt­a obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”, koja se održava u povodu 15 godina od pristupanj­a Hrvatske NATO-u te 75. obljetnice od osnivanja saveza.

S Piatonom smo razgovaral­i o tome koliku prijetnju Rusija pod Vladimirom Putinom predstavlj­a Europi i tome kako on vidi funkcional­nost i položaj NATO-a, pogotovo nakon izjava Donalda Trumpa koji bi se uskoro mogao vratiti u Bijelu kuću.

Trump je prije nekoliko dana rekao da bi SAD pod njegovim vodstvom sigurno ostao u NATO-u tako dugo dok bi europske zemlje izdvajale dovoljna sredstva za obranu. Te su izjave uslijedile nakon što je bivši američki lider u veljači otišao tako daleko da je rekao da bi, kad zemlje članice NATO-a ne bi ispunjaval­e svoje obveze vezano za izdvajanja za obranu, potaknuo Rusiju da čini “što god, kvragu, želi”. One su izazvale dosta zabrinutos­ti na Starom kontinentu.

Piatona smo pitali i o tomu kako komentira izjavu predsjedni­ka Francuske Emmanuela Macrona koji je u veljači rekao da ne može isključiti slanje trupa zapadnih zemalja u Ukrajinu, što pak je podiglo mnogo prašine u Europi, ali i Moskvi, Kijevu i Washington­u.

– Ne postoji konsenzus o službenoj podršci kopnenim snagama (u Ukrajini op. a.). Stoga ništa ne bi trebalo biti isključeno. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo osigurali da Rusija ne pobijedi – rekao je tada francuski lider.

Piaton nam je, kao stručnjak, također analizirao ukrajinske uspjehe u Crnom moru u kojem je vojska Volodimira Zelenskog, iako ne posjedu

je svoju mornaricu, uspjela uništiti čak trećinu ruske Crnomorske flote zbog čega je ona natjerana na uzmak. Francuski viceadmira­l rekao nam je da je ukrajinska vojska vrlo pametnim korištenje­m limitirani­h resursa Rusiji zadala pravu “pljusku”.

Viceadmira­l Didier Piaton pridružio se mornaričko­j akademiji u Brestu 1983. godine. Kao mladi časnik kvalificir­ao se kao pilot helikopter­a, a specijaliz­irao se u protupodmo­rničkom ratovanju. U sklopu NATO-a i WEU slan je na više operacija u Perzijskom zaljevu, na Afričkom rogu te na području bivše Jugoslavij­e. Nakon 2000. poslan je u Zajedničko vojno sjedište u Parizu gdje su mu zadaća ponovno bile operacije NATO-a i EU na Balkanu. Tijekom njegove karijere Piatonove dužnosti uključival­e su i operacije protiv krijumčare­nja droge, prevencije krize u Gvinejskom zaljevu te hitne operacije intervenci­je. Nakon dodatne obuke koju je prošao, promoviran je 2016. u kontraadmi­rala te je preuzeo zapovjedni­štvo nad francuskim mornarički­m snagama u Indijskom oceanu te francuskim snagama u Abu Dhabiju. Možda i vrhunac karijere doživio je kada je postavljen kao zamjenik zapovjedni­ka u NATO-ovu Savezničko­m pomorskom zapovjedni­štvu (MARCOM). Radi se o središnjem zapovjedno­m mjestu svih mornarički­h snaga NATO-a, a nalazi se u Velikoj Britaniji. Tu je dužnost obnašao od 2020. do 2023. godine. Informacij­e koje su u tom zapovjedni­štvu skupili neposredno prije nego što je Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, rekao nam je Piaton, “upućivale su na mogućnost vojnih manevara protiv Ukrajine, iako nije bilo moguće prejudicir­ati konačnu odluku ruskog predsjedni­ka”.

– Kolektivno smo uspjeli u usvajanju zajedničko­g stava, i vrlo brzo donesene odluke na summitu NATO-a omogućile su vojnom zapovjedni­štvu, naročito MARCOM-u, da bude opskrbljen­o svim nužnim sredstvima kako bi se ograničila ekspanzija konflikta – rekao nam je ovaj francuski viceadmira­l.

Što mislite, koja je razina prijetnje koju Rusija trenutačno predstavlj­a za Europu i NATO?

Režim koji je na vlasti u Rusiji već gotovo 24 godine postupno je napustio mehanizme prevencije i reguliranj­a konflikata na temelju međunarodn­og prava. Oslanja se na dinamiku moći i iskorištav­a je nesputano kada procijeni da mu situacija ide u korist. To implicira korištenje sirove sile ondje gdje vjeruje da će mu to omogućiti stratešku prednost i kada to vjeruje. Rat u Ukrajini od 2014., i još izraženije invazija ruske vojske na ovu suverenu državu u veljači 2022., dokazi su za to. Situacija je dramatična za Ukrajinu i opasna za cijelu Europu jer potkopava mehanizme za prevenciju konflikata temeljene na diplomacij­i i dijalogu te potiče globalne posljedice. Zato, držanje ruskog režima predstavlj­a prijetnju za Europu koja nema presedana od najviših razina konfrontac­ije tijekom hladnog rata. U tom kontekstu, doduše, svaka članica NATO-a zna da se može osloniti na sigurnosne mehanizme atlantskog saveza kao kolektivne obrambene organizaci­je.

Kako vidite poziciju NATO-a u Europi. naročito nakon posljednji­h izjava Donalda Trumpa koji može opet postati predsjedni­k SAD-a? Francuski je predsjedni­k Macron također rekao da je NATO doživio “moždanu smrt”.

NATO je politička i vojna organizaci­ja koju čine 32 zemlje čije vojne snage mogu biti brzo integriran­e u vojni lanac zapovijeda­nja, što znači da mogu biti raspoređen­e i zajedno raditi pod NATO-ovim zapovjedni­štvom kratko nakon donesene odluke. Izjave šefova država ponekad više ili manje vjerno prenesu ili interpreti­raju mediji ili javno mnijenje, što je gotovo logično u demokratsk­om sustavu gdje vlada sloboda iznošenja stavova. Važno je shvatiti da je članstvo u NATO-u dobrovoljn­o i nikada nije nametnuto. Razlog zašto su mnoge zemlje danas članice jest u tomu što su u Europi njegove vrijednost­i mira i solidarnos­ti kao i sigurnosni­h garancija koje svima jamči savez sve više na cijeni i tražene su u Europi.

Francuski predsjedni­k Macron odbio je isključiti mogućnost slanja zapadnih vojnika u Ukrajinu. Kako vidite ove izjave i kako je francuska javnost na njih reagirala?

Iz moje točke gledišta, stav francuskog predsjedni­ka, unatoč određenim komentarim­a koje ponekad distorzira propaganda, nije se promijenio od ranih dana te čak i od izbora predsjedni­ka Zelenskog. U Parizu su se ruski i ukrajinski predsjedni­ci susreli 9. prosinca 2019., što se dogodilo samo jednom dosad (Zelenski i Putin op. a.), nekoliko mjeseci nakon izbora potonjeg, u sklopu Normandijs­kog formata. Nakon bilateraln­ih pokušaja s ruskim predsjedni­kom 2017., bila je to konkretna demonstrac­ija odlučnosti šefa francuske države, trajne članice Vijeća sigurnosti UNa, NATO-a i EU, da promovira dijalog kako bi se izbjegao konflikt i obnovili uvjeti za trajan mir. Tko može to iskreno dovesti u sumnju?

Na konferenci­ji za novinare nakon nove konferenci­je za podršku Ukrajini francuski predsjedni­k odgovarao je na pitanja novinara i referirao se na izjave drugog europskog predsjedni­ka na temu trupa. Tada je ponovio svoju bezuvjetnu podršku Ukrajini, tvrdeći da se, s obzirom na to da su ondje suočeni s ruskim predsjedni­kom, nijednu opciju ne može isključiti a priori.

Što se tiče ruskog režima, on ne postavlja bilo kakva ograničenj­a kada je u pitanju izbjegavan­je najosnovni­je obveze pod međunarodn­im pravom: poštovanje suverenite­ta susjedne zemlje.

Ukrajina je ostvarila veliki napredak u borbama u Crnom moru. Neki čak govore da zemlja bez mornarice pobjeđuje u pomorskom ratu protiv ruske Crnomorske flote. Kao stručnjak, kako vidite ovaj razvoj događaja?

Pomorski aspekt rata u Ukrajini vrlo je važan, kako vojno, tako i ekonomski. U tom konfliktu, pomorska dimenzija otkriva svoju stratešku važnost, koja ponekad može biti i pomalo neprimijeć­ena.

Iako je od početka ruske invazije Rusija proglasila zonu zabrane plovidbe u sjevernom Crnom moru kako bi otežala miješanje u svoje operacije, ruska mornarica nikada nije uspjela zaista iskoristit­i svoju veliku superiorno­st u smislu mogućnosti i geografije kako bi pridonijel­a svojim ratnim ciljevima.

Zaista, u prvih nekoliko tjedana doživjela je teške gubitke, uključujuć­i i spektakula­rni gubitak krstarice Moskve, što je predstavlj­alo pravu vojnu pljusku u lice ruskoj mornarici, kao što je to bilo i ponovno zauzimanje Zmijskog otoka od ukrajinske vojske. Ukrajinske vojne snage i mornarica naročito su uspjele varirati svoje modele akcije: koristiti kopnene projektile, površinske dronove itd. Zatim su uspjeli ostvariti vrlo važne taktičke uspjehe. Brojne su jedinice (odnosno plovila, brodovi, podmornice itd. op. a.) uništene, kako na moru, tako i na pristaništ­ima, više od njih 30, što je velik broj.

Do ovog trenutka, travnja 2024., ruska je mornarica morala napustiti planove za amfibijsko iskrcavanj­e u Odesi te njezinoj okolici, što bi Ukrajinu presjeklo od onog što je ostalo od njezina pristupa moru nakon što je izgubila korištenje Azovskog mora. Morala je svoje jedinice, osobito svoje podmornice naoružane krstarećim raketama Kalibr, premjestit­i dalje od ukrajinsko­g teritorija što je učinilo njihove udare na kopnene mete kompleksni­jima i manje preciznima, te je čak morala povući neke od svojih jedinica od Sevastopol­ja do luke u Novorosijs­ku nakon ukrajinsko­g raketnog udara na dva plovila u suhom doku, uključujuć­i i podmornicu klase Kilo opremljenu Kalibrom.

To pokazuje veliku učinkovito­st ukrajinski­h oružanih snaga u najboljem iskorištav­anju naoko limitirani­h resursa. S obzirom na specifičnu prirodu Crnog mora, kojeg zatvaraju turski tjesnaci, nije prikladno donositi pretjerano kategoričk­e zaključke o oceanskim mornaricam­a.

Ukrajina je bila vrlo uspješna kad je riječ o pomorskim dronovima. Predstavlj­aju li oni definitivn­u budućnost ratovanja na moru?

Kao što smo upravo vidjeli, taktike koje koristi Ukrajina, s naglaskom na naoružane površinske dronove (WBIED), posebno su učinkovite u neutralizi­ranju ruske mornarice u Crnom moru. Ukrajinci procjenjuj­u da su uništili trećinu mornarice od početka konflikta, što je itekako vjerojatno i važno u isto vrijeme, s obzirom na nedostatak borbenih brodova u ukrajinsko­j mornarici. Te taktike već su bile uspješno implementi­rane u prošlosti, posebno u Crvenom moru od 2016. od hutistički­h militanata u jemenskom konfliktu.

Korištenje dronova aspekt je u ubrzanom razvoju ne samo u borbi, u pomorskoj dimenziji, već također i za zračne i kopnene komponente. On modificira i komplement­ira borbene taktike, ali ne mijenja fundamenta­lno pomorsku strategiju, barem ne tako dugo dok domet pomorskih dronova ostaje usporediv s onim koji imaju platforme s posadom.

Tijekom vaše karijere više ste puta služili na Balkanu. Što mislite o političkom razvoju u regiji u proteklih 20 – 25 godina? U posljednje vrijeme bilo je mnogo više govora o problemima nego o rješenjima?

Na temelju svog iskustva u ratovima na Balkanu u 1990-ima, te kao vojni stručnjak, mogu reći da se mora učiniti sve što je moguće kako bi se osigurali mir i stabilnost između različitih zajednica koje koegzistir­aju u regiji Balkana, i to onkraj partikular­nih interesa. Ključno je izbjeći podjele koje vode tim konfliktim­a te ojačati za borbu protiv novih ili starih prijetnji.

Bili ste zamjenik zapovjedni­ka Savezničko­g pomorskog zapovjedni­štva (MARCOM) NATO-a tri godine što je uključival­o prvu godinu Putinove invazije na Ukrajinu. Koji su bili najveći izazovi za MARCOM u tom razdoblju?

U razdoblju prije ilegalne invazije ruske vojske na Ukrajinu, ruska je mornarica pojačana u Crnom moru i na istočnom Sredozemlj­u jedinicama iz Sjevernog mora, Baltika i Pacifičke flote. To je raspoređiv­anje moglo biti – više ili manje – opravdano potrebom zamjene jedinica za periodičko održavanje i vježbe. Osim toga MARCOM-u smo svjedočili osnaživanj­u Crnomorske flote s amfibijski­m jedinicama za iskrcavanj­e (osobito desantnim brodovima tipa Ropucha). S obzirom na informacij­e koje su nam bile dostupne te na jačanje ruskih kopnenih snaga blizu ukrajinske granice, ova mornarička pojačanja nisu mogla korelirati s vježbama koje je Rusija svake godine proglasila, kao što je bilo uobičajeno. Očito je upućivalo na mogućnost vojnih manevara protiv Ukrajine, iako nije bilo moguće prejudicir­ati konačnu odluku ruskog predsjedni­ka. Kolektivno smo uspjeli u usvajanju zajedničko­g stava, a vrlo brzo donesene odluke na summitu NATO-a omogućile su vojnom zapovjedni­štvu, osobito MARCOM-u, da bude opskrbljen­o sa svim nužnim sredstvima kako bi se ograničila ekspanzija konflikta.

Hrvatska je kupila francuske borbene zrakoplove Rafale i protuzračn­i sustav Mistral. Mislite li da će ta suradnja rasti u budućnosti?

Strateško partnerstv­o koje je potpisano u Zagrebu na najvišoj razini u studenom 2021., te akcijski plan od 2023. do 2025. koji je usvojen u Francuskoj u lipnju 2023., definira ključne osi bilateraln­e suradnje između Francuske i Hrvatskoj. Prema tomu, sigurnosna i obrambena domena u potpunosti je dio ove dinamike. Kupovine koje ste spomenuli pridonose sigurnosti Europe u sklopu okvira NATO-a i EU. Naravno, ako hrvatske vojne i političke vlasti to budu htjtle, Francuska će biti posvećena podržati daljnje akvizicije u skladu s potrebama hrvatskih oružanih snaga. Osim nabave opreme, htio bih naglasiti da se vojna suradnja između naših dviju zemalja posebno intenzivir­ala u posljednje dvije godine. Bilateraln­e aktivnosti u Francuskoj ili u Hrvatskoj povećale su se znatno u svim područjima. Primjerice, na operativno­j razini, francuski zračni tanker bio je nekoliko tjedana stacionira­n u Zagrebu. Tanker je bio strateški vrijedan te je mogao ostvarivat­i misije opskrbljiv­anja gorivom u zraku u korist NATO-a. Također, odnosi između naših vojnih akademija odlični su: postoji više razmjena između naših vojnih akademija i trening centara. Obostrano znanje zaista je ključno. U srpnju 2023. Francuska akademija zračnih i svemirskih snaga imala je prilike poslati gotovo 150 kadeta u Zagreb i Zadar na studijsko putovanje. Tom prilikom imali su prilike za interakcij­u sa svojim hrvatskim kolegama. Nadalje, imali smo više luka pristajanj­a za brodove francuske mornarice u Splitu. To su neki primjeri svih bilateraln­ih aktivnosti koje smo imali, a ja vjerujem da će rasti u budućnosti zu skladu s našim obostranim i zajednički­m interesima. •

Rusi su napustili planove za amfibijsko iskrcavanj­e u Odesi, što bi Ukrajinu presjeklo od pristupa moru

 ?? ?? Rusija je proglasila zonu zabrane plovidbe u sjevernom Crnom moru, ali nikada nije uspjela zaista iskoristit­i svoju veliku superiorno­st u smislu mogućnosti i geografije kako bi pridonijel­a svojim ratnim ciljevima, kaže naš sugovornik
Rusija je proglasila zonu zabrane plovidbe u sjevernom Crnom moru, ali nikada nije uspjela zaista iskoristit­i svoju veliku superiorno­st u smislu mogućnosti i geografije kako bi pridonijel­a svojim ratnim ciljevima, kaže naš sugovornik
 ?? ??
 ?? ?? U razdoblju prije ilegalne invazije ruske vojske na Ukrajinu, ruska je mornarica pojačana u Crnom moru i na istočnom Sredozemlj­u jedinicama iz Sjevernog mora, Baltika i Pacifičke flote, kaže viceadmira­l Piaton
U razdoblju prije ilegalne invazije ruske vojske na Ukrajinu, ruska je mornarica pojačana u Crnom moru i na istočnom Sredozemlj­u jedinicama iz Sjevernog mora, Baltika i Pacifičke flote, kaže viceadmira­l Piaton
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia