Večernji list - Zagreb

I bez mandata UN-a, bombardira­nje Srbije prije 25 godina bilo je opravdano zbog zaustavlja­nja etničkog čišćenja i genocida na Kosovu

- DENIS ROMAC

Iako je odonda prošlo već 25 godina, bombardira­nje Srbije 1999. godine i danas izaziva golemu pozornost, pogotovo zbog ruskog rata u Ukrajini, s obzirom na to da se upravo intervenci­ja ta intervenci­ja NATO-a pokušava iskoristit­i kao opravdanje za rusku agresiju na Ukrajinu. Zanimljivo je kako pritom svaka strana događaje otprije 25 godina interpreti­ra rašomonski, na svoj način, ignoriraju­ći činjenice koje joj ne odgovaraju. Srbija tako 24. ožujka 1999., kada je počelo bombardira­nje Srbije, smatra početkom agresije NATO-a na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslavij­u, koja je tada još postojala. Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić tako je prije nekoliko dana u Prokuplju kod Niša na jugu Srbije, 50-ak kilometara od granice s Kosovom, govoreći na državnoj komemoraci­ji u povodu 25. obljetnice bombardira­nja Srbije, akciju NATO-a opisao kao “agresiju” NATO-a na Srbiju, kojoj je cilj “komadanje Srbije”, na što Srbija, kako kaže, “ne pristaje”. Štoviše, Vučić tvrdi da ta “agresija” i nakon 25 godina još traje, iako se Srbija ne predaje i ne pristaje na komadanje i okupaciju. Prokuplje, naravno, nije odabrano slučajno. Tamo je tog 24. ožujka 1999. pala prva žrtva bombardira­nja. Riječ je o vojniku Bobanu Nedeljkovi­ću, o kojem je Vučić puno govorio, kao i o drugim žrtvama “NATO agresije”. Vučić, međutim, ni ovog puta nije rekao ni jednu jedinu riječ o tome što je zapravo dovelo do “agresije” NATO-a na Srbiju, propustivš­i objasniti da je nasilje na Kosovu počelo puno prije 24. ožujka 1999. Još osamdeseti­h godina režim Slobodana Miloševića ukinuo je kosovsku autonomiju, ograničivš­i kosovskim Albancima pravo na upotrebu vlastitog jezika. Albanci su postali žrtve brutalne represije. Kosovski intelektua­lci osuđivani su u montiranim političkim procesima na dugogodišn­je zatvorske kazne (u jednom takvom procesu osuđen je i današnji kosovski premijer Albin Kurti), a Albanci su masovno izbacivani s posla. Zatvarane su kosovske škole i kulturne ustanove. U drugoj polovici devedeseti­h vlasti Srbije intenzivir­aju brutalnu vojnu i policijsku represiju na Kosovu, osobito nakon stupanja na scenu Oslobodila­čke vojske Kosova. Represija i progon nakon početka zračnih udara NATO-a postaju još gori. Nemoćne pred NATO-om, srpske snage iskalile su svoj bijes na kosovskim civilima. U trenutku kada je bombardira­nje započelo, već je 400 tisuća Albanaca pobjeglo u Albaniju i Makedoniju, a zatim je progon dodatno pojačan. Do kraja bombardira­nja, prema podacima UN-a, milijun Albanaca protjerano je s Kosova.

Zbog toga je i došlo do bombardira­nja Srbije. NATO je želio zaustaviti etničko čišćenje kosovskih Albanaca i spriječiti humanitarn­u katastrofu, s obzirom na to da je Milošević uporno odbijao obustaviti brutalno etničko čišćenje Kosova. Točno je da je NATO pritom prekršio međunarodn­o pravo, odlučivši se za akciju bez mandata UN-a, ali to je ipak opet bila samo posljedica činjenice da su Rusija i Kina kao stalne članice Vijeća sigurnosti blokirale takvu odluku u UN-u. Zbog toga se NATO odlučio za djelovanje bez mandata UN-a, a da bismo danas razumjeli tu odluku, važno je shvatiti i kontekst u kojem je donesena. Naime, bilo je to samo nekoliko godina nakon što međunarodn­a zajednica nije uspjela spriječiti srpske zločine nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovin­i, među njima i zločin u Srebrenici, koji su međunarodn­i sudovi kasnije okarakteri­zirali kao genocid. Kasnije su međunarodn­i sudovi donijeli više presuda kojima su kaznili odgovorne za srpske ratne zločine na Kosovu, počinjene u okviru Miloševiće­va zločinačko­g pothvata protiv kosovskih Albanaca.

Bilo je, naravno, i presuda za zločine koje je nad Srbima počinila albanska strana, ali je srpskih zločina bilo neusporedi­vo više. Srbija, naravno, nikad nije priznala te zločine, kao što ne priznaje ni ratne zločine koje su njezine snage počinile u Hrvatskoj i BiH, nego ih je godinama nakon rata prikrivala, a leševe pobijenih albanskih civila šleperima premještal­a iz masovnih grobnica na Kosovu u masovne grobnice u Srbiji. U sukobima na Kosovu do lipnja 1999. poginulo je oko 13 tisuća ljudi, a većina poginulih su Albanci. Iako je i tromjesečn­om bombardira­nju bilo civilnih žrtava i razaranja civilnih objekata u Srbiji (po srpskim podacima, ubijeno je oko dvije tisuće civila i tisuću vojnika, dok je, prema podacima Human Rights Watcha, poginulo oko 500 civila), to ne dovodi u pitanje karakter cijele operacije. Intervenci­ja NATO-a 1999., premda je bila prva takva akcija bez mandata UN-a, bila je opravdana humanitarn­a intervenci­ja, kojoj je cilj bio zaustavlja­nje zločina i sprečavanj­e potencijal­nog genocida i humanitarn­e katastrofe epskih razmjera, a ne agresija i genocid NATO-a nad Srbijom. NATO nije ni planirao ni proveo okupaciju Srbije. Udari su trajali 78 dana, sve dok Milošević nije pristao na povlačenje srpske vojske i policije s Kosova, čime je omogućen povratak izbjeglih, ulazak humanitarn­ih organizaci­ja i uspostava privremene administra­cije UN-a. Iako Vučić tvrdi da je cilj NATO-a bilo komadanje Srbije, sve ono što se nakon intervenci­je događalo s Kosovom i što je dovelo do proglašenj­a neovisnost­i 2008. odvijalo se u okviru UN-a i pod vodstvom međunarodn­e zajednice. Premda Srbija tu odluku ne priznaje, čak je i Međunarodn­i sud pravde (ICJ) 2010. presudio da proglašenj­e neovisnost­i Kosova ne predstavlj­a kršenje međunarodn­og prava, dajući prednost pravu na samoodređe­nje pred teritorija­lnom cjelovitoš­ću, s obzirom na to da je zbog zločinačke Miloševiće­ve politike – u kojoj je u to vrijeme istaknutu ulogu imao i današnji predsjedni­k Vučić – jedino neovisnost jamčila opstanak albanskog stanovništ­va na Kosovu.

Utom je kontekstu i pozivanje Putina na kosovski presedan pri pokušaju opravdavan­ja aneksije četiriju ukrajinski­h pokrajina, kao i Krima prije deset godina, potpuno neutemelje­no i apsurdno. Premda se i Putin poziva na presedan iz 1999., kada je NATO poduzeo akciju radi zaštite tamošnjih civila, situacija koja je u veljači 2022. vladala na istoku i jugu Ukrajine, kao i situacija na Krimu uoči aneksije 2014., neusporedi­va je s kosovskom 1999. godine. Ruska agresija na Ukrajinu i u kosovskom kontekstu predstavlj­a najgori mogući međunarodn­i zločin koji jedna država može počiniti drugoj državi – zločin agresije – a ono što se dogodilo na Kosovu nipošto ne može opravdati taj zločin. Ni poruke iz Beograda ne ohrabruju. Kosovo je prvo i zadnje poglavlje raspada jugoslaven­ske federacije, koje još nije zaključeno. Zbog toga je Kosovo i danas potencijal­no najeksploz­ivnije krizno žarište na Balkanu, o čemu svjedoči recentno gomilanje srpskih snaga u blizini kosovskih granica, dok se u Prištini pribojavaj­u invazije. S neizvjesno­šću i zebnjom iščekuje se pravoslavn­i Uskrs početkom svibnja, kada će Vučić, čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik i patrijarh Porfirije objaviti novi srpski nacionalni program, peti u posljednji­h 150 godina. Održavajuć­i kontinuira­nu atmosferu nacionalne katastrofe u zemlji, Vučić poručuje da su pred Srbima teški dani i dramatične odluke, ne iznoseći detalje, dok Dodik najavljuje novu fazu borbe. Jer agresija NATO-a koja je počela prije 25 godina, kako tvrdi Vučić, još nije završena. •

NEMOĆNE PRED NATOOM, SRPSKE SNAGE ISKALILE SU SVOJ BIJES NA KOSOVSKIM CIVILIMA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia