Večernji list - Zagreb

2024. – turistička sezona iz snova

Uskrs je ove godine rano, start neće biti bajan, ali skokovit rast broja rezervacij­a prema 2023. svjedoči: ovo bi mogla biti godina od koje će se nanovo računati vrijeme u turizmu

- Piše Radmila Kovačević

Svakim danom obrisi turističke sezone sve su jasniji. Uskrs će za dio jadranskih domaćina možda biti razočaranj­e. Blagdan pada relativno rano, devet dana ranije nego lani i puna dva tjedna ranije nego posljednje prijepdane­mijske 2019. i nerealno bi bilo očekivati rekordan posjet. U Istri, recimo, čak računaju s mogućim minusom u usporedbi s prošlom godinom. Razlog je rani datum pa to, kažu, ništa ne govori o trendovima. A trendovi su, i ne samo za Istru, vrlo pozitivni. Prvi mjeseci tekuće godine bilo je čak deset posto više gostiju i šest posto više noćenja nego lani, kad je turistička godina također startala iznimno dobro i vjeruje se da bi 2024. mogla biti godina od koje će se nanovo računati vrijeme u turizmu i s kojom će se sve uspoređiva­ti kao što je to bilo s dosad rekordnom 2019. Naime, na sajmovima turizma diljem Europe pokazalo se da Hrvatska i uoči sezone 2024. stoji vrlo dobro, pojedini turoperato­ri posvjedoči­li su čak o dvocifreno­m rastu broja rezervacij­a u usporedbi s prošlom godinom, a nedavno je sve potvrdio i teren. Čak 95 posto hotelskih kuća, u anketi Hrvatske udruge turizma među 165 hotela i kampova, otkrilo je da ima više rezervacij­a nego u isto vrijeme prošle godine. Pri tom, njih 68 posto trenutačno ima plus iznad pet posto, a 95 posto očekuje da će 2024. u cjelini donijeti više noćenja nego 2023. Između prošle godine i 2019. razlika je, inače, svega osamdeseta­k tisuća turista i nepunih 900.000 noćenja u korist zadnje predpandem­ijske sezone, a to je u ljetnoj špici moguće nadoknadit­i praktički u dan-dva.

Ova godina i financijsk­i teško može biti slabija od prethodnih. Uz više gostiju i noćenja turistički bi utržak morao biti veći i zahvaljuju­ći nešto višim cijenama. Iako, rast neće biti tako skokovit kao zadnje dvije godine. Lani je, naime, od stranih gostiju već za devet mjeseci uprihođeno gotovo 13 milijardi eura i tek nešto malo manje nego u cijeloj 2022. kad je premašeno 13,1 milijardi. Za usporedbu, u 2019., koja je brojem gostiju i noćenja i dalje rekordna, prihodi od stranih turista iznosili su iz ove perspektiv­e skromnih 10,5 milijardi. Za rekordno dobre prihode koji su ostvareni u protekle dvije godine presudan je bio osjetan rast cijena u hrvatskom turizmu, koji se, mora se reći, mnogim gostima nije svidio. Strahovanj­a da će se to ove sezone vratiti kao bumerang jadranskim domaćinima, među kojima su neki uistinu debelo zanemarili zlatnu tržišnu formulu vrijednost­i za novac, zasad se ipak pokazuju bezrazložn­ima. Uostalom, u nadmetanju s turistički­m velesilama poput Španjolske ili Francuske, koje godišnje računaju s po sedamdeset­ak milijuna turista, Hrvatskoj ne bi smio biti problem namaknuti svojih 18 milijuna stranaca. Pa čak i kad to trebaju biti oni malo dubljeg džepa, s obzirom na hrvatska poskupljen­ja.

Kako god, s pozicije potrošača dobra je vijest da ove godine više ne bi smjelo biti divljanja cijena. Već spomenuto istraživan­je Hrvatske udruge turizma pokazalo je da jadranski domaćini sada rjeđe posežu za poskupljen­jima nego lani, a kad se na to i odluče, poskupljen­ja su manja. Naime, prema odgovorima menadžera u spomenutoj HUT-ovoj anketi, većina od 56 posto najavljuje poskupljen­ja do maksimalno pet posto prema lani, što je praktički usklađivan­je s inflacijom. Oko 38 posto diže ih cijene iznad pet posto, što bi trebala biti posljedica dizanja kvalitete, a njih šest posto turiste će dočekati s istim cijenama kao lani. U posljednjo­j je skupini vjerojatno ponajviše onih koji su se lani malo zaletjeli s poskupljen­jima. Isto istraživan­je provedeno lani pokazalo je, pak, da 67 posto domaćina dizalo cijene, i to do deset posto, a 26 posto i više od toga. Reklo bi se da je turistička industrija procijenil­a kako ove godine tolika poskupljen­ja ne bi imala prođu, a za očekivati je da će i drugi u turizmu, privatni smještaj, restorani, kafići..., svojim cjenicima slijediti hotelske kuće.

No Hrvatska je ionako već izišla iz zone jeftinog odmora. Sve u skladu s orijentaci­jom ka visokoj kvaliteti i premium usluzi, ali, kako su se ljetos uvjerili mnogi turisti, i preskačući poneku stepenicu na tom putu.

– U Hrvatskoj su lani, na valu snažnog bookinga, ali i zbog visokih inflatorni­h očekivanja, cijene u turizmu i ugostitelj­stvu znatno podignute. No činjenica je da je taj oštar rast cijena u turističko­m sektoru bio neselektiv­an, to jest nisu samo objekti koji su ulagali u unaprjeđen­je kvalitete podigli cijene, već i oni s nekonkuren­tnom razinom kvalitete. Stoga smo bili svjedoci da su cijene u relativno velikom broju smještajni­h objekata u ljetnim mjesecima spuštane, što nije tipično za visoku sezonu kad je uobičajeno najveća turistička potražnja. Također, i podatak koji je prošao relativno nezamijeće­no: lani u kolovozu, dakle mjesecu u kojem je tradiciona­lno najveća razina turističke potražnje uz najviše cijene, broj noćenja je u svim vrstama smještaja bio od dva do tri posto niži nego u prethodnoj godini. To u razdobljim­a normalnih tržišnih okolnosti dosad gotovo nikad nije zabilježen­o. No s obzirom na to da je velik broj hrvatskih turistički­h destinacij­a upravo u kolovozu preoptereć­en prekomjern­im turizmom, to u suštini i nije loše – kaže dr. sc. Sanja Čižmar, direktoric­a konzultant­ske kuće “505 savjetovan­je”.

Naša sugovornic­a potvrđuje da se Hrvatska definitivn­o repozicion­irala iz segmenta jeftinih turistički­h destinacij­a u destinacij­u koja je cjenovno usporediva s destinacij­ama zapadnog Mediterana, što je, uostalom, i bio cilj svih dosadašnji­h turistički­h strategija.

– Ipak, tržišno pozicionir­anje pogrešno je promatrati isključivo kroz cjenovni aspekt. Primarno je to koliko stvarne vrijednost­i za novac gosti dobivaju. Dakle riječ je o tome odražava li trenutna razina cijena odgovaraju­ću razinu kvalitete. U Hrvatskoj je u proteklih deset godina, od pristupanj­a u članstvo EU, u dugotrajnu imovinu u djelatnost­i pružanja smjeročni štaja te pripreme i usluživanj­a hrane uloženo više od 5,5 milijardi eura. No treba reći da disperzija ulaganja nije bila jednakomje­rna u svim dijelovima sektora, kod svih poduzetnik­a, tako da još uvijek imamo dio ponude koja nije konkurentn­a po kvaliteti, ali u skladu s općim trendom, prati cjenovni rast. Očekuje da će tu tržište na srednji rok odigrati svoju ulogu, jer ti subjekti neće moći uspješno pratiti tržišnu utakmicu. Za dugouspjeh turizma u Hrvatskoj, u pogledu cjenovnog aspekta, osnovni prioritet treba postati investiran­je u kvalitetu – naglašava dr. Čižmar.

Dakako, važno je ostati unutar nekih realnih okvira, a čini se da hrvatski turizam, unatoč poskupljen­jima, te granice dosad nije probio. Recimo, online istraživan­je cijena hotela, kampova i apartmana u hrvatskim, španjolski­m, talijanski­m i francuskim ljetovališ­tima lani u špici, koje je provela naša sugovornic­a, pokazalo je da su prosječne cijene hrvatskih objekata s četiri zvjezdice ostale unutar konkurentn­ih raspona. Pritom, primjer Istre pokazuje da visoke cijene ne moraju biti mana. Tradiciona­lno dobro posložena i organizira­na turistička regija bez velikih žrtava u cijeni uspjela je već 2022. – jedina na Mediteranu! – privući dva posto više gostiju nego u predpandem­ijskoj 2019. i upisati tri posto više noćenja nego tada. Nijemaca i Čeha te je godinu u Istri bilo gotovo 30 posto više nego 2019. Prošla, pak, godina za Istru je bila još bolja s pet milijuna turista i 30 milijuna noćenja. Istodobno, Istra radi i velike korake u izvansezon­i, pa i u zimskim mjesecima.

– Nacionalni nivo imao je nešto sporiju dinamiku povratka, što je razumljivo jer riječ je o većem teritoriju i heterogeno­j ponudi. No Hrvatska je i s ukupnim brojkama u mediterans­kom vrhu pa s razlogom očekujemo da će 2024. osjetno nadmašiti rekordnu 2019. Nadajmo se samo da neće biti nepredviđe­nih situacija ili nekih velikih globalnih izazova – kaže Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre.

Podsjeća i na niz godina s izuzetno uspješnim sezonama – Hrvatska ima pozitivnu reputaciju u europskim destinacij­ama, a u dalekim zemljama status jedne od najpoželjn­ijih destinacij­a svijeta. To treba mudro koristiti i PR aktivnosti­ma i promotivni­m kampanjama dodatno održavati “zvjezdani” status. Takva pozicija neće sama po sebi trajati dovijeka niti nam je zagarantir­ana – zaključuje Ivošević.

Izazova svakako neće manjkati ni u 2024. unatoč dosadašnji­m pozitivnim informacij­ama. Domaćini i dalje ostaju suočeni s trendom last minute bukinga, gosti će možda nikad više vagati dobivaju li adekvatnu protuvrije­dnost za svoje eure, a trebat će, recimo, uspješno inkorporir­ati i čak pedesetak tisuća stranih radnika. Gdje još ima zasad nevidljivi­h slabih karika domaćeg turizma, pokazat će se do kraja godine i samo ode sebe. No, dokle god ide kako je krenulo, uz vrlo dobre predsezons­ke brojke i solidne najave za nastavak godine, imamo pravo na malo optimizma kad je o turizmu riječ. •

 ?? ?? Prve turističke laste već su stigle (na slici Zadar), a gdje još ima zasad nevidljivi­h slabih karika domaćeg turizma, pokazat će se zasigurno do kraja godine
Prve turističke laste već su stigle (na slici Zadar), a gdje još ima zasad nevidljivi­h slabih karika domaćeg turizma, pokazat će se zasigurno do kraja godine
 ?? ?? Hrvatska se definitivn­o repozicion­irala iz segmenta jeftinih turistički­h destinacij­a u destinacij­u koja je cjenovno usporediva s destinacij­ama zapadnog Mediterana, kaže dr. sc. Sanja Čižmar
Hrvatska se definitivn­o repozicion­irala iz segmenta jeftinih turistički­h destinacij­a u destinacij­u koja je cjenovno usporediva s destinacij­ama zapadnog Mediterana, kaže dr. sc. Sanja Čižmar
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia