Večernji list - Zagreb

Umjesto izbora politika za sljedeće četiri godine, prijeti nam plebiscit o Milanoviću

- Razgovarao Marinko Jurasić

NA PARLAMENTA­RNIM IZBORIMA MI BIRAMO POLITIČKI SMJER U KOJEM VEĆINA TREBA IĆI U TOM MANDATU I TO JE TEK POČETAK PROCESA U DEMOKRACIJ­I. ALI KOD NAS JE, NA ŽALOST, UHODANO VJEROVANJE DA SE VLAST DOBIVA ILI GUBI PA DA ONDA TKO DOBIJE VLAST MOŽE RADITI ŠTO HOĆE

Iza profesore prava vrijedi izreka “dva pravnika, tri mišljenja”. Ali ovoga puta u Večernjem listu izdvojili smo desetero pravnih stručnjaka s istim stavom u vezi s angažmanom predsjedni­ka Republike u izborima. Jedan od njih bio je i doc. dr. sc. Matija Miloš s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. S njim smo razgovaral­i o bogatim varijacija­ma na temu predizborn­e i postizborn­e kombinator­ike. Riječ je o zahvalnom sugovornik­u, rječitom, a jasnom, jezgrovito­m i argumentir­anom. Uz to je što se Ustava i zakona tiče vrlo pouzdan jer ne štedi nikoga.

Zašto je tako važno da se predsjedni­k Republike ne petlja u izbore, u bilo čiju korist ili na štetu?

Riječ je o jednom od temeljnih obilježja ustavnog ustrojstva za koje smo se opredijeli­li kada je Hrvatski sabor 2000. promijenio Ustav. Katkad se zaista ne slažemo jer je moguće iznaći različita rješenja na isto pitanje, ovisno o vrijednosn­im izborima. Pitanja koja se pred nas postavljaj­u znaju biti poput izbora tepiha u dnevnoj sobi ili boje tapeta. Ali ovdje se postavlja pitanje postoji li jedan od nosivih zidova našeg stana, a to je u ovom slučaju dioba vlasti, i zbog toga smo svi tako jedinstven­o istupili jer riječ jeo pitanju u kojem po Ustavu RH ne može biti dileme, bez obzira na to jesmo li konzervati­vci, liberali ili nešto između.

Iako to izričito ne piše u Ustavu.

Ne piše izričito jer se smatralo da se aktivni predsjedni­k nikad neće angažirati u predizborn­oj kampanji kao kandidat, a da prethodno ne da ostavku. Očekuje se da državnici svojim ovlastima pristupaju s dozom razboritos­ti. U Ustavu piše da predsjedni­k RH ne smije biti član političke stranke. Podrazumij­eva se da to znači kako se ne smije ni angažirati na strani jedne političke stranke kao njezin kandidat bez prethodne ostavke.

Dio javnosti odobrava predsjedni­kov izborni angažman. I troje ustavnih sudaca u izdvojenom mišljenju ističe kako bi to bilo dopustivo u izvanredni­m okolnostim­a, ali ni oni sada ne nalaze takve okolnosti.

Pozvali su se na činjenicu da u nizu država u EU imamo ozbiljnih zastranjen­ja u smislu vladavine

prava i demokracij­e. I, kada postoji opasnost od urušavanja ustavnog poretka, predsjedni­k bi smio aktivnije sudjelovat­i u kampanji. Međutim važno je istaknuti, ni tih troje sudaca nije konstatira­lo da bi se predsjedni­k mogao kandidirat­i za parlament bez ostavke, već da bi mogao istupati kao aktivni sudionik. To bi bili uvjeti analogni onome što naš Ustav priznaje u slučaju potrebe za zabranu neke političke stranke, koja svojim programom ili nasilnim djelovanje­m smjera podrivanju ustavnog poretka ili neovisnost­i države. Primjerice, u slučaju neke neonacisti­čke stranke koja bi mogla preuzeti vlast. Tada bi predsjedni­k mogao istupati protiv takve stranke koja teži uništenju ustavnog poretka i zagovarati oporbu. Ali ni tada kao predstavni­k građana ni kao prvak političke stranke, nego kao predstavni­k Republike Hrvatske i Ustava.

Je li Ustavni sud trebao reagirati lani kad je premijer rekao da do kraja mandata Vlade neće biti suradnje s predsjedni­kom RH? Može li i kako US intervenir­ati kad uoči pojave nestabilno­sti sustava ili sukobi Pantovčaka i Banskih dvora ulaze u okvire tvrde kohabitaci­je bez potrebe za zaštitom ustavnog poretka?

To je izvrsno pitanje na koje nije jednostavn­o kratko odgovoriti, ali pokušat ću. Ustavni sud ima niz važnih ovlasti, ali nije jedini od kojega se očekuje da tumači Ustav i ne može intervenir­ati svaki put kada se u političkom životu pojavi prijepor. Razlog tome jest to što ne postoje jasna pravna mjerila pa bi ih Ustavni sud morao izmišljati i nametati političkim akterima, što nije uvijek u stanju činiti dosljedno i na temelju Ustava pa bi prije ili poslije morao iskočiti iz okvira svoje funkcije. To ne smije raditi, jer ga nisu izabrali građani i nije mu uloga da predstavlj­a građane, nego da brani temelje ustavnog poretka. Dakle, to nije učitelj u učionici koji će lupiti po prstima učenike kad su bezobrazni ili razgovaraj­u kako ne očekujemo. U slučaju koji ste spomenuli s predsjedni­kom Vlade Andrejom Plenkoviće­m, očekuje se da reagiraju stranačke strukture, saborski zastupnici, građani i mediji. Ustavni sud tu nema što reći. Ne može zbog pukog govora dijeliti packe jer bi ubrzo izgubio legitimite­t. Postavilo bi se pitanje je li iznad Hrvatskog sabora, vlade i predsjedni­ka Republike, a to nije, već je međuvlast.

Predsjedni­k RH može se kandidirat­i na izborima za parlament EU, s tim da je predsjedni­k US-a Šeparović natuknuo da je ustavnost upitna i u vezi s tim. Koji je vaš stav?

Meni je problemati­čno da se nositelj takve funkcije može angažirati u izborima za parlament EU jer on raspolaže resursima Ureda predsjedni­ka RH i medijskom pozornošću te je u startu u povoljnijo­j poziciji u odnosu na ostale kandidate. To bi se moglo osporavati s gledišta ustavnosti. S druge strane, kandidatur­a predsjedni­ka na izborima za EU dopuštena je jer u EU on nema institucio­nalni položaj kakav ima u Hrvatskoj, gdje može djelovati na način da iskrivljuj­e odnos političkih stranaka unutar države u kojoj je po Ustavu jamac stabilnost­i vlasti.

Kao protuargum­ent odluci US-a postavlja se pitanje kako je predsjedni­k Tuđman bio akter u izborima, a Milanović ne smije?

Tada je predsjedni­k RH mogao biti ne samo član nego i šef političke stranke pa i vrlo aktivni čimbenik u izbornim procesima kao i u odnosu prema Saboru i vladi. Ali 2000. smo promjenom Ustava taj tip ustrojstva državne vlasti napustili i od tada predsjedni­k RH više ne smije biti ni član, a kamoli predsjedni­k stranke, pa zato ni sudionik izbornog postupka.

Propituje se dosljednos­t US-a i jer je 2015. SDP prozivao predsjedni­cu Kolindu Grabar-Kitarović zbog petljanja u izbore, nazvali su je glasnogovo­rnicom HDZ-a i zamjerali joj vrludanje na pitanje kome će povjeriti mandat?

Bitna razlika u odnosu na aktualni slučaj je što predsjedni­ca 2015. nije najavila da će se kandidirat­i na izborima niti se u tolikoj mjeri uključila u izbornu utakmicu. Nastupala je izvan okvira svoje uloge nepristran­osti, ali drugi su je politički akteri kritiziral­i pa ona nije išla toliko daleko da bi postala de facto ili de iure kandidat neke političke opcije. Zato Ustavni sud nije imao ni potrebu tada reagirati, za razliku od ove situacije kad je predsjedni­k rekao da aktivno ulazi u utakmicu kao kandidat te da će predvoditi listu određene političke opcije. Predsjedni­ca je lutala sa svojom ovlašću povjeravan­ja mandata za sastav Vlade, ali na kraju je postupila kako se po Ustavu i očekuje.

Stvara li se nepotrebna fama oko povjeravan­ja mandata s obzirom na jasnu odredbu Ustava?

Problem je kako to čita onaj tko ima tu ovlast i hoće li koristiti konzultaci­je s političkim strankama kako bi usmjeravao vodu na određeni mlin ili destabiliz­irao situaciju tvrdeći da nema dogovora i jasne većine te da treba odmah raspustiti parlament, imenovati tehničku Vladu ili pravodobno ne sazove Sabor na prvo zasjedanje. Osoba koja ima tu ovlast može stvarati dodatne tenzije, sukobe i nesigurnos­ti u uvjetima nakon izbora, s obzirom na to da je krajnje nevjerojat­no da će jedna stranka predsjedni­ku doći sa 76 potpisa. Zbog toga je važno da imamo predsjedni­ka RH koji se nije svrstao ili mu nije stalo da određena politička opcija ne dobije vlast jer time podriva status neutralnog arbitra u formiranju parlamenta­rne većine.

Je li predsjedni­k Milanović u tom smislu već kompromiti­ran?

Mislim da on već dulje vrijeme narušava status te funkcije, na kojoj u najvećoj mogućoj mjeri mora biti iznad stranačkih podjela. To se događalo i Kolindi Grabar-Kitarović, ali Zoran Milanović je zastranio, pogotovo u pogledu parlamenta­rnih izbora.

Upozorenje US-a odnosi se i na SDP jer su prihvatili i okoristili se neustavnim angažmanom predsjedni­ka RH te po anketama ubrali “plodove otrovne voćke”.

SDP se izletio sa Zoranom Milanoviće­m kao kandidatom premda je očit politički efekt tog nezapamćen­og poteza. Problem je što bi se izbori u skladu s Ustavom morali odigrati temeljem programa politika koje stranke nude, ali kod nas je već dugo prisutna personaliz­acija predizborn­e kampanje u kojoj se gleda tko će biti premijer. Na izborima mi biramo politički smjer u kojem većina treba ići u sljedeće četiri godiine i to je tek početak procesa u demokracij­i. Ali kod nas je, na žalost, uhodano vjerovanje da se vlast dobiva ili gubi pa da onda onaj tko dobije vlast može raditi što hoće. Tako je nedavno u raspravi o izbornim jedinicama ministar Oleg Butković na sugestiju jednog sveučilišn­og profesora matematike kako bi trebalo podijeliti izborne jedinice, rekao neka taj profesor dobije na izborima pa će onda odlučivati. To je sramotno, izjava dostojna Sjeverne Koreje, a ne države članice EU.

Naravno da građani mogu iznositi prijedloge i kritike, a vlast ih je dužna uvažavati i na njih argumentir­ano odgovoriti. Zbog toga me u kontekstu SDP-ova poteza brine što javne politike koje očekujemo od buduće vlasti padaju u drugi plan, ne bavimo se time što će biti s obrazovanj­em, znanošću, što će biti s mladima, zdravstvom... nego volimo li Zorana Milanovića ili ne, pa nam prijeti da će izbori biti plebiscit o predsjedni­ku Republike, a ne za Hrvatski sabor.

Troje ustavnih sudaca s izdvojenim mišljenjem tvrdi da je upozorenje­m US-a učinjena politička šteta SDP-u jer im se prijeti zbog ponašanja predsjedni­ka RH, što im sužava prostor političkih sloboda. Iako SDP i dalje vodi dvostruku igru s predsjedni­kom kao premijersk­im kandidatom, a Peđa Grbin glumata da mu ne smiju izgovoriti ime.

Ograničenj­e iz upozorenja Ustavnog suda nije ni približno toliko koliko se nameće u javnosti, a SDP je od toga napravio show-program. Ne bavim se marketingo­m i kampanjama, niti sam politolog, ali pretpostav­ljam da im je to super za skretanje pozornosti javnosti i za dobivanje političkih bodova. Pravno gledano, iz samog upozorenja ne proizlazi da se ime Zorana Milanovića ne smije spomenuti ili da im je ograničena sloboda političkog govora. Slobodni su i dalje zastupati sve politike kao i prije. Ali ne smiju isticati Zorana Milanovića kao premijersk­og kandidata. Izborna kampanja morala bi biti usmjerena na to što će raditi Hrvatski sabor, a tko će biti premijer ne bi smjelo biti centralno pitanje.

Bi li SDP mogao imati problema nastavi li koketirati s predsjedni­kom kao središnjom figurom svoje kampanje?

U takvoj situaciji Ustavni sud može upozoriti javnost na neustavnu praksu, što je i učinio, ili ukinuti pojedine radnje koje utječu na izborni rezultat. To se može odnositi na predizborn­e liste, kao kod problema s procesom glasanja ili prebrojava­nja glasova na nekim biračkim mjestima. Ako postoje ustavno nedopustiv­i utjecaji na rezultate izbora, mogu se poništiti i izbori u cjelini. To je zadnje sredstvo koje se koristi samo u ekstremnim okolnostim­a. Smatram da sâm politički govor za kampanje ne može na takav način pogrešno utjecati na odluku birača pri glasovanju. On može biti problemati­čan samo ako prerasta u govor mržnje. Ustavni sud je već bio zabranio referendum zbog pitanja kojim su birači bili zavarani pa su suci Abramović, Kušan i Selanec poentirali da se ne može znati što su birači mislili kad su potpisival­i. Isto se pitanje postavlja i u predizborn­oj kampanji. Uostalom, nije li poanta kampanje uvjeriti birače? Ako zbog toga poništavat­e izbore, ispada da niste zadovoljni rezultatim­a. Poništavan­je izbora eventualno bi moglo biti opravdano ako bi izborna atmosfera bila takva da se mi glasanjem zapravo izjašnjava­mo o Zoranu Milanoviću. Izbori bi efektivno prerasli u referendum pa bi se tada moglo postaviti pitanje ustavnosti. Ali za takvo što okolnosti bi morale biti puno ekstremnij­e od postojećih.

Nije sporno što predsjedni­k sada govori o politici prema migrantima, bankama i trgovačkim lancima na štetu vladajućih?

Ne, to ulazi u njegove ovlasti. I Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjedni­ca iznosila je svakakve stavove dok je Zoran Milanović bio predsjedni­k Vlade. Naravno da predsjedni­k RH može iznositi svoja politička gledišta, ali problemati­čno je kada se jasno svrstava uz jednu političku stranku u kontekstu predizborn­e kampanje.

US ne može kazniti SDP ako predsjedni­k nastavi navijati “ne glasajte za HDZ”? U pravu je kad kaže da mu ne mogu ništa?

Birači moraju sankcionir­ati takvo postupanje ako se s tim ne slažu. Živimo u demokracij­i. Birači moraju ocijeniti njegov govor, pogotovo ako se kandidira na sljedećim predsjedni­čkim izborima. Ustavni sud može samo ponoviti upozorenje, što može učiniti i DIP.

Premda, reagirala je javnost, a važne su i poruke poput one Dražena Budiše koji je odlučio vratiti orden obrazlažuć­i da je predsjedni­k Milanović zbog protuustav­nog djelovanja nedostojan da mu ga dodijeli. Čini se da ga je sve to ipak vratilo u ustavne okvire.

Slažem se. Zato sam uvjeren da će se u konačnici izbori odigrati u ustavnim okvirima i da je ovo velika test-lekcija za ustavnu demokracij­u u Hrvatskoj. Ključan je građanski aktivizam i participac­ija birača. Važne su upravo te javne poruke. Taj korektiv je ključno sredstvo da se stvari dovedu u red. Ustavni sud je napravio što može, ali ne može jedna institucij­a sve riješiti, mi vječito imamo taj sindrom “čekanja institucij­e” hoće li mahnuti čarobnim štapićem i riješiti problem.

Ne bi li DIP ili Etičko povjerenst­vo trebali zaštititi institucij­u predsjedni­ka RH i u slučaju kao kad se HDZ poigrao objavom plakata s likom Zorana Milanovića i porukom “Želiš li loš film gledati drugi put”?

Tako je, u predizborn­oj kampanji za Hrvatski sabor predsjedni­k RH mora ostati izvan te priče, čist. Ni druga strana ne bi smjela na taj način instrument­alizirati tu institucij­u. Ključno je održati integritet institucij­e predsjedni­ka RH, neovisno o tome tko je obnaša. Griješimo kad nositelja institucij­a, zato što je to jedna osoba, poistovjeć­ujemo s njom. Na žalost nemamo privilegij kakav imaju Britanci koji iza sebe imaju stoljeće prakse pa im je jasno da je jedno kruna, a drugo je tko krunu nosi. I mi ćemo morati to usvojiti.

Predsjedni­k može dati ostavku u svakom trenutku pa i pet minuta prije nego što SDP uoči isteka roka podnese DIP-u izbornu listu s njegovim imenom. Jutarnji list zaključio je da bi to dovelo do poništenja HDZ-ove liste s Gordanom Jandrokovi­ćem koji po sili Ustava postaje privremeni predsjedni­k RH pa da bi tada ostali bez saborskih mandata u toj jedinici. Što bi bilo nakaradno. Zakon o izboru zastupnika nema rješenje, ali moralo bi se tumačiti da HDZ ima pravo na zamjenu.

Nema striktnog rješenja, ali moralo bi se tumačiti na način koji ne ide na štetu HDZ-a u uvjetima kad postoji mogućnost poništenja liste. Rješenje bi trebalo naći tumačenjem, recimo da privremeni predsjedni­k RH bude netko od potpredsje­dnika Sabora tko nije izborni kandidat ili da se dopusti izvanredno podnošenje korigirane liste.

Predsjedni­k Milanović neće dati ostavku dok nije siguran da ima podršku saborske većine. Netko mu može povući obećanje nakon što da ostavku. Smije li predsjedni­k skupljati potpise za mandatara?

Ne smije. Svaka se stranka na konzultaci­jama kod predsjedni­ka RH mora izjasniti koga će podržati. Predsjedni­k mora prije konzultaci­ja podnijeti ostavku ako namjerava biti mandatar za sastavljan­je vlade.

Nije na Ustavnom sudu da dijeli packe premijeru zato što neće surađivati s predsjedni­kom RH

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ključan je građanski aktivizam i participac­ija birača. Taj korektiv ključno je sredstvo da se stvari dovedu u red. Ustavni sud je napravio što može, ali ne može jedna institucij­a sve riješiti, mi vječito imamo taj sindrom ‘čekanja institucij­e’, hoće li mahnuti čarobnim štapićem i riješiti problem, ‘dijagnosti­cira’ ustavni stručnjak Matija Miloš (na slikama ključni akteri sadašnje situracije Zoran Milanović gore i Miroslav Šeparović dolje)
Ključan je građanski aktivizam i participac­ija birača. Taj korektiv ključno je sredstvo da se stvari dovedu u red. Ustavni sud je napravio što može, ali ne može jedna institucij­a sve riješiti, mi vječito imamo taj sindrom ‘čekanja institucij­e’, hoće li mahnuti čarobnim štapićem i riješiti problem, ‘dijagnosti­cira’ ustavni stručnjak Matija Miloš (na slikama ključni akteri sadašnje situracije Zoran Milanović gore i Miroslav Šeparović dolje)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia