Večernji list - Zagreb

Veljko Kajtazi bio je 76. ruka HDZ-u u Saboru i iskoristio je to da dobije novac za gradnju europskog sportskog romskog centra u Želiskima u Istri, kaže Elvis Kralj

-

se osvrnuo na prozivke da SDSS vlada Hrvatskom.

– Ni kada je Srba u Hrvatskoj bilo mnogo više, nismo bili oni koji su vladali Hrvatskom, a kamoli danas kada nas ima 3,2 posto. Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda i političku volju određuje prije svega hrvatski narod – istaknuo je na sjednici glavne skupštine u Vukovaru. Njegov protukandi­dat Dragan Crnogorac, bivši član SDSS-a, podržava Rijeku pravde.

– Većina Srba će glasati za Zorana Milanovića. neslužbeno više od 10.000. Kajtazi je dosad imao veliku podršku u toj županiji, no lani je došlo do raskola i prekida suradnje s Vijećem romske nacionalne manjine MŽ, pa su u najvećem romskom naselju, u Paragu, rekli da ga više neće podržavati. Posebno im je zasmetalo kad su doznali da se u Istri gradi romski centar te dijeli novac romskim naseljima u Baranji. – Krajnje je vrijeme da mi Romi u Međimurju preuzmemo tako važnu ulogu u predstavlj­anju romske zajednice u Hrvatskoj jer nas je i najviše. Činimo 60 posto romske zajednice, imamo najviše romskih naselja, ali i najviše problema. Kajtazi je gledao svoje interese i interese zajednice Kali Sara. Iako je sudjelovao u vlasti i mogao predlagati amandmane, nije to iskoristio da nam pomogne. Kad je HDZ-ova vlast bila u krizi, Kajtazi je bio 76. ruka u Saboru i iskoristio je to da dobije novac za izgradnju europskog sportskog romskog centra u Želiskima u Istri. A valjda smo mi više zaslužili da dobijemo jedan takav sportski centar – kaže za Večernji list Elvis Kralj koji očekuje pobjedu. Očekivao je i podršku iz susjedne Podravine, no kandidatur­a F. Horvata iz Molvi mogla bi, boji se, raspršiti glasove i pomoći Kajtaziju. Za zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine nadmetat će se Armin Hodžić ispred nacionalne koordinaci­je Bošnjaka u Hrvatskoj Bošnjaci zajedno!, Ermina Lekaj Prljaskaj predstavni­ca je Unije Albanaca u Hrvatskoj, Albanac Šoip Šopi grupe birača, kao i Bošnjak Sulejman Tabaković. Armin Hodžić smatra da će bošnjačka manjina imati svog zastupnika kao druga po brojnosti u Hrvatskoj, nakon srpske. Neće mu biti lako jer mu je protukandi­datkinja ponovno dosadašnja saborska zastupnica Lekaj Prljaskaj koja je na izborima 2020. dobila 1725 glasova, dvostruko više od njega. No, sad je nekoliko bošnjačkih organizaci­ja odlučilo istaknuti jednog kandidata, da se ne rasprše glasovi. Kažu da je to povijesni dogovor. U tom savezu nije i Stranka demokratsk­e akcije Hrvatske.

Hodžić vs. Lekaj Prljaskaj

Hodžić računa i na glasove Bošnjaka koji su prije četiri godine podržali Bermina Meškića, tada kandidata SDA. Tvrdi da je dogovorom koji bi trebao “srušiti” Lekaj Prljaskaj pokriveno oko 90 posto bošnjačkih glasača. Lekaj Prljaskaj odbacuje prozivke da u proteklih osam godina nije dobro zastupala Bošnjake.

– Učinila sam više za Bošnjake nego moji prethodnic­i. S Bošnjacima imam jako dobru suradnju, a gospodin koji tvrdi drukčije, zaboravio je da je službeno sa mnom prvi put posjetio Sarajevo 2017., imam i slike. Skupa smo išli u Predsjedni­štvo BiH kod Izetbegovi­ća. Žalosno je da tako mlad dečko zaboravlja neke stvari. Umjesto da se koncentrir­a i napravi program ne samo za Bošnjake nego i za druge manjine koje uopće ne spominje. Pokušava obmanuti ljude, no imam ja među Bošnjacima podršku i unaprijed im zahvaljuje­m na njoj – kaže za Večernji list Lekaj Prljaskaj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia