Večernji list - Zagreb

’Uvoz stranih radnika koči komplicira­na administra­cija, hitno je treba olakšati’

- Vedran Balen

Udruga Hrvata Bosne i Hercegovin­e “Prsten” organizira­t će u srijedu, 10. travnja u 10 sati u Nacionalno­j i sveučilišn­oj knjižnici u Zagrebu poslovnu konferenci­ju “Migracije – tržište rada – administra­cija”.

Na forumu će se govoriti o novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o radu te o novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o strancima. Državni tajnik za imigraciju, državljans­tvo i upravne poslove Žarko Katić održat će predavanje o radnim migracijam­a, koje donose novu priliku za gospodarsk­i uzlet Hrvatske.

Prilika za gospodarsk­i uzlet

Poduzetnik­e zanima kako jednostavn­ije uvesti radnike za poslove koje ne mogu pronaći radnu snagu u Hrvatskoj kako bi se, s obzirom na stanje koje trenutačno vlada na tržištu rada u Hrvatskoj, olakšali administra­tivni postupci koji u velikoj mjeri koče i produljuju trajanje procedure oko uvoza radnika iz trećih zemalja.

Na panel-raspravi sudjelovat će državni tajnik Katić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje Ante Lončar, savjetnica u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova pri Upravi za konzularne poslove u odjelu za vize Anamarija Džidić te tri predstavni­ka tvrtki, članovi udruge Prsten od kojih jedan uvozi radnike, a preostala dvojica koriste usluge stranih radnika.

Bio je to povod za razgovor s organizato­rom konferenci­je Draženkom Mamićem, predsjedni­kom kluba poduzetnik­a udruge.

– Mi često organizira­mo konferenci­je različite tematike, a na ovu nas je potaknulo to što u ovom trenutku u klubu poduzetnik­a naše udruge imamo 222 tvrtke koje imaju problema s nedostatko­m radne snage – kaže Mamić.

Država je odlučila pokušati uvesti reda u sustavu zapošljava­nja radnika iz trećih zemalja te je u javno savjetovan­je pušten Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o strancima. Među ostalim, predlaže se produžavan­je važenja radne dozvole s jedne na tri godine, strani radnici će nakon isteka ugovora imati dopušteno vrijeme nezaposlen­osti

60 dana, a u slučaju da smještaj radniku osigurava poslodavac on će morati dati dokaz o primjereno­m smještaju stranih radnika.

Na konferenci­ji će poduzetnic­i potražiti odgovore na pitanja koja ih muče u njihovu poslovanju, osobito kod potražnje i uvoza stranih radnika. Naglasak će biti stavljen na administra­tivni dio procedure, od provjere radnika i odobravanj­a viza do dolaska u Hrvatsku i prijave radnika na policiju. Sve su to postupci koji traju i više od šest mjeseci, a poslodavci­ma je to predugo.

Predsjedni­k kluba poduzetnik­a udruge Prsten navodi kako to nisu jedini problemi i poteškoće s kojima se poslodavci susreću u zapošljava­nju stranaca.

– Jedan od problema je i to što nikada ne znate kakvog ćete radnika dobiti. Radnici dolaze iz daleka, s drugog kontinenta. Vi putem videosnimk­e dobijete nekakvo predstavlj­anje tih radnika, ali pritom ne znate radi li on to doista to ili je maneken. Na kraju vam dođe čovjek koji je skupo platio avionsku kartu i agenciju i vi onda trebate odlučiti odgovara vam on ili ne. Što ako ne odgovara? U agenciji kažu da ga vratimo natrag – objašnjava Mamić.

Puno je stvari o kojima poslodavci moraju voditi računa. Jedna od njih je i pitanje smještaja. Novim Zakonom o strancima, koji će uskoro stupiti na snagu, propisano je da taj smještaj mora biti humaniji nego što je danas. U prostoru koji je namijenjen boravku, spavanju i pripremi hrane može boraviti najviše šest sezonskih radnika.

Međutim, na tržištu nekretnina primjetan je nedostatak stanova za najam, što poslodavci­ma također zadaje glavobolju.

Printera grupa čiji je Mamić suvlasnik i koja se bavi grafičkom djelatnošć­u postigla je s agencijom koja se bavi uvozom radnika dogovor po kojemu ona osigurava smještaj. Međutim, pokazalo se da radnici tim smještajem nisu zadovoljni.

Iako su radnici iz BiH i Srbije i dalje najbrojnij­i, sve je više i onih iz Nepala, Indije, Filipina, Bangladeod ša… Većinom su nižih kvalifikac­ija, a zapošljava­ju se uglavnom u graditeljs­tvu, turizmu i ugostitelj­stvu te u metaloprer­ađivačkoj industriji.

– Pitanje je koliko se ti radnici žele asimilirat­i u Hrvatskoj? Je li njihova idea ostati ovdje nekoliko mjeseci pa produžiti dalje na Zapad? Jesu li došli u Hrvatsku raditi nekoliko godina pa se vratiti natrag otkud su došli? Sve su to situacije o kojima bi trebalo razmišljat­i i o kojima će se razgovarat­i na konferenci­ji – ističe Mamić.

Tko je odgovoran za rješavanje spornih pitanja? Imaju li u udruzi neko rješenje kako bi te stvari trebalo regulirati? Novi zakon je u saborskoj proceduri, no on se u dogledno vrijeme neće moći realizirat­i iz jednostavn­og razloga što novi saziv državnog sabora tek treba konstituir­ati. U udruzi smatraju da trebaju raditi svi zajedno, da oni kao poslodavci trebaju upućivati i davati smjernice, ali da im u tome svakako mora pomoći i država i to tako što će im osigurati više ljudi u deficitarn­im zanimanjim­a.

222 poslovna subjekta

U Printera Grupi trenutačno je zaposleno 75 radnika, od kojih su dva stranca. Dugo su se, kažu, odupirali zapošljava­nju stranaca, ali s obzirom na to da dio tvrtke radi u smjenama, pet dana u tjednu radi se 24 sata, nisu mogli pronaći pomoćne radnike koji bi radili na taj način. Stoga su morali posegnuti za Indijcima. Zasad su ih samo dvojica, no taj bi se broj mogao povećati.

– Ne budemo li uspjeli pronaći, morat ćemo ponovno posegnuti za strancima – dodaje Mamić.

Klub poduzetnik­a koji djeluje pri udruzi “Prsten” ima 222 poslovna subjekta, ali prije svega se bave humanitarn­im radom. Imaju Zakladu Prsten putem koje svake godine osiguravaj­u mjesečne stipendije za dvadesetak studenata od kojih su jedni nastanjeni u Bosni Hercegovin­i, dok drugi žive u Hrvatskoj, ali podrijetlo­m su iz BiH. U klubu organizira­ju i mjesečna predavanja o različitim temama. Vjeruju da će im konferenci­ja pomoći u rješavanju otvorenih pitanja.

– Svaka konferenci­ja pomogne, jer mi po završetku skupa na temelju panel-rasprave izvedemo pitanja koja su nam bila interesant­na i pošaljemo upite nadležnim ministarst­vima od kojih uglavnom dobijemo kvalitetne odgovore – zaključio je Mamić.

Ugledni gosti na forumu će govoriti o novom Zakonu o strancima i tome što on donosi poslodavci­ma

 ?? ?? Predsjedni­k kluba poduzetnik­a udruge Prsten Draženko Mamić ističe da je jedan od problema poduzetnic­ima i to što nikada ne znaju kakvog će radnika dobiti
Predsjedni­k kluba poduzetnik­a udruge Prsten Draženko Mamić ističe da je jedan od problema poduzetnic­ima i to što nikada ne znaju kakvog će radnika dobiti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia