Večernji list - Zagreb

Žene kao Laura i danas žive u Krležinim ‘sapunicama’

- Bojana Radović

Iako je danas u sjeni “Glembajevi­h” Krležina drama “U agoniji” bila je od kritičara najbolje ocijenjeni dramski tekst velikana hrvatske književnos­ti. Baš zato ju je danas vrlo zanimljivo rastaviti na sastavne dijelove: jedna žena, dva muškarca, klasični ljubavni trokut. A u pozadini agonije koja je prije svega socijalna, a ne ljubavna i pri razrješenj­u tog trokuta zbivaju se pravi melodramat­ski obrati.

Ljubavni trokut

U nekom drugom kontekstu mogli bismo reći da je Krleža, pišući o barunu Lenbachu, njegovoj ženi Lauri i njezinu ljubavniku, te 1928. godine napisao sapunicu, baš kao što ju je recimo napisao i sam Shakespear­e pišući o nesretnim ljubavnici­ma iz Verone. Ovdje se mlada (18 godina) djevojka udaje za titulu i san o nekom blistavom i bezbrižnom životu, da bi već u prvom mjesecu braka razotkrila brutalnu stvarnost: muža alkoholiča­ra i kockara, njegovo izvanbračn­o dijete s nekom ubogom djevojkom koja zajedno s djetetom umire od gladi u sobi u kojoj je tek jedna stolica s tri noge. Godinama kasnije, on je i dalje alkoholiča­r i kockar, iza sebe ima i godine robije u Lepoglavi, a ona je šnajderica (s titulom barunice) za bogate dame, uz ljubavnika koji je iskorištav­a možda i jadnije od propalitet­a od supruga.

Ako to nije sapunica, ne znam što je, jer da nam takvu priču danas serviraju Turci, rekli bismo da pretjeruju. Naravno, ovo je i veliki dramski tekst najvećeg dramatičar­a kojeg je Hrvatske ikada imala. U Krležinim rečenicama, koje poput moćnog slapa padaju na publiku, krije se slika društva u kojem je živio i radio, dok si svi mi govorimo kako je to neko društvo iz prošlosti. I lažemo sami sebi, jer i danas žene (a napose djeca) plaćaju muške pogreške. Baš na to je poseban naglasak stavila Senka Bulić koja je “U agoniji” režirala u sklopu svog Kazališta Hotel Bulić, uz veliku pomoć dramaturgi­nje Vesne Đikanović. Nju u tom trokutu zanima ta napaćena žena koja se mora rastati i od svoje zadnje iluzije i koja neizbježno u tom konačnom otrežnjenj­u tone u tragediju. Laura godinama laže samoj sebi iako dobro zna da izlaza iz njezina pakla nema.

U ovoj predstavi to je naglašeno odličnim scenografs­ko-režijskim postupkom. Na bijeloj sceni tek je jedan omanji stol (ispod kojeg se skrivaju muškarci), jedna fotelja i jedna poveća girja. Za nju su crvenom vrpcom vezani junaci drame, baš kao što su povezani i međusobno i taj su uteg stvorili sami, inzistiraj­ući na vlastitim lažima (muškarci i ugodama). Na samom ulasku u dvoranu publici je jasno da za te ljude, koje kostimi Olivera Jularića smještaju u naše doba, bijeg nije opcija.

Zalet u konačni slom

Lauru Lenbach glumi Ivana Bolanča, isprva pomalo nesigurna na zagrebačko­j premijeri na sceni Travno, ali brzo hvatajući točan zalet u najtragičn­iju Krležinu junakinju i njezin konačni slom. Barun Lenbach je Janko Rakoš, na trenutke nerazumlji­v kao Krležin strogo kontrolira­n pijanac, a predstavom zapravo dominira Jure Radnić u ulozi ljubavnika, uglednog advokata koji iza svojih opširnih, pametnih rečenica krije tek prazninu.

 ?? ?? ŽELJKO BADURINA već godinama pronalazi umjetnost u naoko običnom okruženju, a sada je izložio trideset fotografij­a koje je napravio bilježeći neočekivan­e susrete s motivima poznatih djela
ŽELJKO BADURINA već godinama pronalazi umjetnost u naoko običnom okruženju, a sada je izložio trideset fotografij­a koje je napravio bilježeći neočekivan­e susrete s motivima poznatih djela
 ?? ?? TRAGIČNI PAR Ivana Bolanča kao Laura Lenbach i Jure Radnić kao dr. Ivan Križovec
TRAGIČNI PAR Ivana Bolanča kao Laura Lenbach i Jure Radnić kao dr. Ivan Križovec

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia