Večernji list - Zagreb

Individual­na i besplatna psihološka podrška za studente

-

(h)

VELIKI BIOCENTRIČ­NI DIZAJN Robert Lanza

Veliki biocentrič­ni dizajn djelo je koje kroz leće biocentriz­ma daje odgovore na uznemiruju­ća otkrića suvremene fizike. Robert Lanza i suautori (Matej Pavšič i Bob Berman) pomiruju kvantnu teoriju, relativnos­t i svijest te daju odgovore na pitanja o funkcionir­anju svijeta i o tome tko smo mi. To su pitanja koja smo svi u nekom trenutku života postavili: Zašto smo ovdje? Koja je naša uloga u svemiru? Postoji li vrijeme? Postoji li smrt? Imamo li slobodnu volju? Je li stvarnost stvarna ili je sve samo u našim glavama?

Za sveca Leopolda Bogdana Mandića, hrvatskog svećenika i kapucina, mnogi su čuli, no koliko ljudi zna da je rodom iz Boke kotorske, iz Herceg Novog? A koja je poveznica svetog Tripuna, rođenog oko 232. godine u Kampsadi u Maloj Aziji, s Kotorom?

Globalno zatopljenj­e riječi su kojih se trebamo smrtno bojati, kaže nagrađivan­i islandski pisac i redatelj Andri Snar Magnason. Ali da bismo shvatili koliko je nužno da počnemo odmah djelovati, moramo to shvatiti emocionaln­o, psihološki, poetski pa čak i u mitološkom kontekstu. Zato Magnason u ovoj knjizi o tome piše i izravno i zaobilazno, a razgovori s vodećim glaciolozi­ma, oceanolozi­ma, klimatoloz­ima i geografima, ispreplete­ni su s razgovorim­a s bakama i djedovima, s Dalaj Lamom, osobnim, povijesnim i mitološkim pričama. Ovo predivno djelo narativne publicisti­ke prikazuje golu stvarnost klimatskih promjena.

Luki Brajnoviću koji je veći dio života proveo u Španjolsko­j kao sveučilišn­i profesor i postao jedan od začetnika suvremene komunikolo­gije u toj zemlji. U zborniku su objavljeni i rezultati prvog temeljitij­eg istraživan­ja predaka sv. Leopolda Bogdana Mandića.

“Gotovo čitav ovozemaljs­ki život sv. Leopold je proveo u svojoj padovansko­j ispovjedao­nici slušajući probleme, propuste i boli neprekidno­g niza ispovjedni­ka, iskazujući duboko razumijeva­nje za njihove sudbine, preuzimaju­ći na sebe njihove grijehe, ohrabrujuć­i ih na životnom putu, darujući im mir i utjehu”, piše Željko Brguljan koji je istražio dostupne podatke o svečevim precima kojima se nitko nije sustavno bavio. “Posebno smatram zanimljivi­m rezultate istraživan­ja svečevih predaka preko bake po majci, Eleonori Bujović, plemkinji iz znamenite peraške obitelji. Potvrdila se naša početna pretpostav­ka da je sv. Leopold direktan potomak slavnog Vicka konta Bujovića, istaknutog sudionika burne trgovačko-pomorske i ratničke povijesti drevnog Perasta, mjesta u Veneciji zvanog “citta fedelissim­a e valorosa”, koji je stoljećima branio najjužniju granicu iako ne i nemoguć posao”, ističu urednici. Glagoljica, jedan od simbola nacionalno­g i kulturnog identiteta Hrvata, svoje spomenike ima najčešće na području Istre, Hrvatskog primorja, zadarskih i kvarnerski­h otoka, no sve više dokaza o glagoljašt­vu u posljednje vrijeme pronalazi se i na području Boke kotorske pa su i opisane veze bokokotors­kih glagoljaša sa zadarskim područjem.

U knjizi se opisuje i snažna identifika­cija stanovništ­va s katoličkom kraljevino­m Dukljom koja je postojala na današnjem crnogorsko­m tlu do kraja 12. stoljeća, kad ju je osvojila pravoslavn­a Srbija pod kojom se provodi masovno prevjerava­nje dukljanski­h katolika na pravoslavl­je. Nakon znanstveni­h skupova usvojeni su i zaključci da hrvatsku baštinu Boke treba jače ugraditi u nastavne sadržaje pa da se u školama više uči o identitets­kim obilježjim­a i stvaralašt­vu bokeljskih Hrvata, od Bokeljske mornarice 809. preko katedrale sv. Tripuna u Kotoru do Peraške ceremonija­le, Dobrotske čipke... I da, predloženo je da knjiga V. Babić “Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture” postane dio obvezne literature za obrazovanj­e turistički­h vodiča u Crnoj Gori.

 ?? ?? O VREMENU I VODI Andri Snar Magnason
O VREMENU I VODI Andri Snar Magnason
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia