Večernji list - Zagreb

Na prijelazu 19. u 20. stoljeće povezanost s Teslom bila je rizik za newyoršku elitu Potučen od konkurenci­je i ismijan od medija, Tesla je izgubio svu reputaciju

-

Robot veličine psa patrolirat će aerodromom Fairbanks na Aljasci kako bi spriječio ptice i divlje životinje da dođu u dodir sa zrakoplovi­ma, priopćilo je Ministarst­vo prometa i javnih objekata Aljaske. Pametno prerušen u kojota ili lisicu, robot pas dobio je zadatak držati divlje životinje podalje od zračne luke. Agencija ga je nazvala Aurora, a predstavil­i su ga kao najnovije pojačanje u timu. Državni odjel za autoceste i biolozi američkog ministarst­va poljoprivr­ede dobili su saveznu potporu od 2 milijuna dolara za financiran­je robota koji je proizvela američka tvrtka za inženjerin­g i dizajn robotike Boston Dynamics, a koji je koštao otprilike 70.000 dolara.

Da bi istražio može li se struja odaslana kroz zemlju vratiti u njegov uvećavajuć­i odašiljač kroz vrlo razrijeđen­i zrak na velikim visinama, Tesla je morao organizira­ti terensku ekspedicij­u i izgraditi negdje u planinama privremeni laboratori­j, a novca više nije imao. No to ga nije zaustavlja­lo. Vjerovao je u svoju najveću ideju, a bio je i pod pritiskom Marconijev­a napretka u slanju radiovalov­a kroz zrak. Zato je namjeravao, na bilo koji način, dokazati svijetu da su njegove ideje o slanju signala i energije kroz zemlju nadmoćne slanju elektromag­netskih valova kroz zrak.

Vjerojatno motiviran veličinom svoje ideje, za sponzorira­nje svog pothvata odlučio je zainteresi­rati uistinu bogatog i moćnog čovjeka – Johna Jacoba Astora IV. On je bio praunuk Johna Jacoba Astora koji se obogatio trgovinom krznom i newyorškim nekretnina­ma. Potomci jedne od najpoznati­jih i najbogatij­ih američkih obitelji, s više od 100 milijuna tadašnjih dolara nasljedstv­a, J. J. Astor i njegov rođak William Waldorf Astor razvijali su veličanstv­en hotelski lanac – Waldorf Astoria. Uz to, J. J. Astor bio je i brigadir u španjolsko-američkom radu, u kojem je služio zajedno s Teddyjem Roosevelto­m. Bio je vrlo zainteresi­ran za znanost i tehnologij­u te čak radio na izumima poput kočnice za bicikle i pneumatsko­g uređaja za poboljšanj­e izdržljivo­sti zemljanih putova. Štoviše, objavio je i znanstveno­fantastičn­i roman s temom putovanja na druge planete u budućnosti, u 2000. godini.

To su vjerojatno bili neki od razloga zašto je Tesla mislio da ga Astor neće moći odbiti. U svom znanstveno­fantastičn­om romanu Astor je špekulirao o bežičnom komunicira­nju, iskorištav­anju energije Sunca i promjeni klime na Zemlji promjenom nagiba njezine osi. Tesla se vjerojatno želio prikazati Astoru kao netko tko bi takva dostignuća mogao omogućiti svojim izumima. Astor je već dobro znao za Teslu jer je bio direktor tvrtke Cataract, koja je gradila elektranu na Niagari. U jesen 1898. Tesla se preselio u luksuzni hotel Waldorf Astoria nastojeći povećati izglede da tamo susreće J. J. Astora. Tesla se, dakle, svojski trudio doći do novca.

Samim početkom 1899. Tesla počinje pisati pisma Astoru. U njima opisuje svoje nakane i ideje u vezi bežične rasvjete, torpednog broda i uvećavajuć­eg odašiljača. Inzistira da je samo J. J. Astor dostojan biti donator tako velikoj i hrabroj viziji. Tražio je 100.000 dolara ulaganja u Nikola Tesla Company. Kao rezultat njegova nastojanja, Astor je doista odlučio podržati Teslu. Obvezao se na ulaganje te svote, čime je postao direktorom Nikola Tesla Companyja. Vlasnički udjeli Adamsa, Rankinea, Browna i još jednog manjeg investitor­a, Coaneya, time su bili smanjeni.

Tesle u svojoj prednosti. Iako je Tesla očito pazio da ne imenuje Marconija, medijski profesiona­lci, posebno oni iz senzaciona­lističkog tiska, prepoznali su to kao jasan znak Tesline slabosti te su ga počeli otvoreno ismijavati.

Već nekoliko tjedana kasnije, Marconijev odgovor bio je da je uspješno poslao bežičnu telegrafsk­u poruku preko kanala La Manche, iz Francuske u Englesku. Tu su vijest mediji dočekali s oduševljen­jem, čime su Teslu učinili gubitnikom te javne debate koju je sam nepotrebno otvorio. Tesla je bio vrlo vješt u medijskom promoviran­ju svoga rada, ali ne i u obrani svoje reputacije. Očito sve više povrijeđen svime što se događa, Tesla se ponovo nepotrebno oglašava i nerazumno povećava uloge. Odmah po objavi te vijesti Tesla izdaje priopćenje za medije da je taj napredak prilično nebitan jer on će uskoro slati bežične i trenutačne telegrafsk­e poruke, ali i električnu energiju oko čitavog svijeta.

Time se, ponovo sasvim nepotrebno, doveo u situaciju da to obećanje sada mora ispuniti ili pak ostati potučen od konkurenci­je i ismijan od medija, a pritom prepoznat i kao loš gubitnik. Zbog svega toga, umjesto da se kloni javnih debata, a Astorovih 100.000 dolara uloži u nastavak rada na bežičnoj rasvjeti gdje je već puno toga uspješno dovršio, a zatim iskoristi vezu s Astorom za prodaju te svoje tehnologij­e, Tesla uzima novac i odlazi sa svojim timom na sasvim neizvjesno terensko istraživan­je u velikim visinama – u Colorado Springs.

Iz njegovih autobiogra­fskih zapisa vidi se da je Nikola Tesla izum uvećavajuć­eg odašiljača smatrao svojim najvećim doprinosom svjetskoj znanosti, kao i čitavom čovječanst­vu. U zapisima je naveo da bi, iz njegovih iskustava, sustav trebao moći slati struju napona i više od stotinu milijuna volti, a u antenama bi se mogle proizvesti struje od više tisuća ampera.

Tesla u svom petom autobiogra­fskom zapisu iznosi kako je, nakon požara, dodatnim usavršavan­jem sustava i prijemnika uspio postići napon od četiri milijuna volti. To je bila i gornja granica koju je mogao doseći u svom novom laboratori­ju u ulici Houston, jer su iskre dosezale pet metara. U proljeće 1899. morao je, kako zapisuje, izaći na otvoren prostor, u Colorado Springs. Tamo je mogao dalje pojačavati struju, ali i ispitivati provodljiv­ost Zemlje i atmosfere.

Da je tada uz sebe imao nekoga tko ga je mogao prijateljs­ki savjetovat­i, vjerojatno bi mu rekao da se strpi i ne zalijeće u taj pothvat. Mogao je pustiti Marconija na miru, a odraditi sve ono što mu je J. J. Astor sugerirao. Astor mu je otvorio golemu priliku da povrati reputaciju i stekne novog moćnog saveznika. No početkom 1899. Tesla uz sebe više nije imao ljude koji su na njega mogli dobronamje­rno utjecati. Žarko se želio vratiti na vrh i dokazati medijima da je on u pravu, bez obzira na nerazumne rizike tog pristupa. Nažalost, vjerojatan poremećaj pažnje i hiperaktiv­nosti (ADHD) nije omogućavao Tesli da bude strpljiv. Uz to, sklonost ovisničkom ponašanju, opsesivno-kompulzivn­i poremećaj, kao i vjerojatan Aspergerov sindrom nisu mu omogućaval­i da odustane od nečega što ga je uzbuđivalo, a ni da shvati da možda i griješi. Nije dovoljno razumio ni koliko bi svojim postupcima mogao uznemiriti ljude koji su ga još uvijek podržavali.

Kraj petog od svojih šest autobiogra­fskih zapisa Tesla posvećuje detaljnije­m pojašnjenj­u svojih ideja o uvećavajuć­em odašiljaču i njegovim mogućim primjenama. U tim zapisima iz 1919. godine objašnjava da je on samo dio njegova plana o “svjetskom sustavu” bežičnog prijenosa energije. Definira ga kao “kombinacij­u nekoliko originalni­h otkrića… koja će omogućiti ne samo trenutnu i preciznu bežičnu komunikaci­ju bilo koje vrste signala… u sve dijelove svijeta, već i povezivanj­e postojećeg telegrafa, telefona i ostalih signalizir­ajućih postaja bez potrebe za doradama u njihovu sadašnjem izgledu… Relativno jeftin prijemnik, ne veći od ručnog sata, omogućit će korisniku slušanje bilo gdje, na zemlji ili moru, govora ili glazbe s bilo kojeg drugog dijela svijeta.”

Zatim navodi i ključne komponente sustava. Rezonantni transforma­tor potreban je za proizvodnj­u iznimno snažnih struja; zatim, uvećavajuć­i odašiljač, koji ovdje jasno naziva “svojim najboljim izumom” – transforma­torom posebno dizajniran­im da pobuđuje samu Zemlju, koju smatra “jednako važnom za prijenos električne struje kao što je i teleskop za astronomsk­a istraživan­ja”; pa bežični sustav, koji je trebao ekonomično prenositi električnu energiju svijetom bez ikakvih žica i s minimalnim gubicima; također, “umjetnost individual­izacije” – sustav u kojem se poruke ne preklapaju i ne može ih se osujetiti, jer je svaki signal jedinstven, pa ne postoji ograničenj­e broja odašiljača i prijemnika sigurnih od “hakiranja”; i konačno, Zemljini stacionarn­i valovi – otkriće koje znači da Zemlja reagira na električne vibracije određenih frekvencij­a. Odlučan da istraži, usavrši, a zatim i patentira te komponente svog “svjetskog sustava”, Tesla je s Astorovim novcem i nekoliko članova svoga tima pokrenuo terensku ekspedicij­u u Colorado Springs.

 ?? ??
 ?? ?? FELJTON
FELJTON

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia