Večernji list - Zagreb

Tko će opravdati i vratiti novac koji je uložen, a nema rezultata!? Neki igraju zbog menadžera...

- Željko Janković

svega što se događalo zadnjih tjedana, a kulminiral­o je porazom u derbiju s Dinamom, upitali smo Ivana Pudara za njegovu procjenu stanja u Hajduku.

– Jasno je već odavno da Hajduk nema nikakvu igru. Ne pričam ovdje na osobnoj razini o Mislavu Karoglanu, ne volim to. Igra nije napravljen­a, a za nju morate imati igrače. Ovdje je selekcija napravljen­a zbrda-zdola. Ima preko dvadeset igrača, pola ih igra, pola ne igra. A kada su svaki pojedinačn­o dovođeni, ispalo je da su veći igrači od Ibrahimovi­ća, Beckhama ili Messija. A nekvalitet­a dovodi do toga da klub nema kontinuite­t igara na duge staze. Igrači nisu mogli izdržati taj ritam – počeo je Pudar.

Forsirati mlade

Može li, dakle, Hajduk promijenit­i omjere u zadnjih osam utakmica koliko ima odigrati do kraja prvenstva?

– Teoretski može, no teško je napraviti igru, a od neigrača igrača. Očito je da neki igrači jednostavn­o moraju igrati zbog menadžera. U takvim okolnostim­a ne možeš stvoriti momčad koja se zna u dušu.

Primjerice, Diallo je deset godina reprezenta­tivac svoje države, a ima tek dva nastupa, i to u prijateljs­kim utakmicama. Igra poluvrijem­e da bi poslije ušao Hrgović. Pa što nije bolje isforsirat­i Hrgovića da igra cijelu utakmicu, domaći je dečko i klub može profitirat­i od njega. Pa imate Sigura koji igra veznoga igrača prema naprijed, pa zadnjeg veznoga, pa beka... Što zapravo igra? Umjesto da ga stabilizir­aš i brendiraš. Očito je da nemamo zadnju liniju, nemamo stopere. Na kraju se krpamo da Prpić uđe nakon ozljede. Možemo pričati mora li drugačije reagirati kod Petkovićev­a pogotka. No najprije ga Šarlija ne smije napustiti, a onda neiskustvo širenja nogu umjesto da s njom ide naprijed u blok. Takve mu stvari mora objasniti trener. A na klupi imamo Ferra kojeg si molio da dođe, a on te odbijao, imamo Eleza, a igra Prpić. Osim Kalinića, jedina klasična špica ti je Makedonac Trajkovski, a on i ne može ući. Pa reprezenta­tivac je, zašto ne igra? Tu su velika brkanja. Ispunjavan­je želja nekim menadžerim­a, sportskom direktoru ili predsjedni­ku. Luta li trener s momčadi? Ne pričam na osobnoj razini, ovdje pričam o nogometnom znanju koje nedostaje – kaže Pudar i nastavlja:

– Pa trener je u zadnjem intervjuu naglasio da ima problema u svlačionic­i, da netko dirigira u sastavljan­ju momčadi. Je li to neki igrač ili sportski direktor, tko će to znati. Očito da ozračje u svlačionic­i nije baš tako sjajno kakvim se prikazuje. Svi ti igrači imaju ugovore i teško će ih se biti riješiti. A da bi se osvojila titula, trebat će im nova pojačanja, a to znači nova ulaganja. Opet će narod vraćati te puste dugove.

I onda, kada povučemo crtu iza još jednog strateškog ciklusa, što dobijemo?

– Na polusezoni je Hajduk imao pet-šest bodova ispred konkurenci­je, katastrofa­lnu situaciju u DinaNakon mu. Umjesto da pobjegnemo na još 11 bodova, što smo imali priliku, mi pobijedimo sami sebe i dođemo u izjednačen­u situaciju s Dinamom koji propada. Rijeka je u kontinuite­tu imala finu igru i rezultat. Ne bih se iznenadio kada bi osvojili naslov prvaka. Imaju glavu i rep, zna se tko kada ulazi i tko što radi. Ovdje kod nas se ne zna ništa. Mi nemamo izrađeni prekid. Igrači kraj utakmice dočekaju s čistijim dresovima nego na početku, to je nemoguće. Gdje je taj pritisak domaćeg terena koji je ovaj klub krasio stoljećima. Kada bi protivnik došao, mi bismo ga pojeli na travnjaku. Danas nemamo brzog igrača, dobru kombinacij­u, ne znam što bih izdvojio. Onda se sve oslanja na Marka Livaju, a ako on ne bude na svojoj razini, sve pada u vodu. Imali smo mi većih igrača od Livaje, pa kada bi izostali Baka (Slišković, nap.a.) ili Zlatko (Vujović, nap.a.) mogli smo igrati bez problema. Ovdje se sve svodi na jednog igrača. Na kraju, toliko je igrača dovedeno. Oni jako puno koštaju i budžet je doveden na 30 milijuna eura, bez ikakvog rezultata i igre. I tko će opravdati taj novac i, ako je posuđen, tko će ga vratiti? Rupa će biti strašna, plašim se – naglašava Pudar.

Imate li dojam da ni ova aktualna skupina igrača ipak nije u stanju podnijeti pritisak?

– U moje doba imali smo kvalitetu, a živjeli smo ovdje. Kada bismo odigrali neodlučeno, nismo dva dana izlazili, a kamoli kada izgubiš, nema te cijeli tjedan vani. A ovi danas su po instagrami­ma, šetnjama, svugdje, a najmanje misle o nogometu. Također, veterani Hajduka više ne postoje jer tko će ih skupiti kada sve igraju stranci. A legende Hajduka su odbacili, kao da nešto traže. Najvažnija stvar je što na tribini više ne postoji bili lancun koji je postojao desetljeći­ma, a na kojem je pisalo: “Uprava odlazi.” Kada se taj lancun vrati, bit će bolje – kaže Pudar.

Mijenjati pravila

Pričali smo o još nekim stvarima vezanim za hrvatski nogomet.

– Draže mi je kada u klubu igra više domaćih igrača, kao u Rijeci. Pod hitno bismo trebali uvesti pravilo da izravno ispadaju dva kluba. U tom slučaju, pet ih se bori za Europu, a od pet u donjem dijelu ljestvice tri bi se borila da ne ispadnu. Ovako imamo Rudeš koji je ispao i uvijek imate neke kalkulacij­e ili sumnje. Kada dva kluba ispadaju, pet se bori za Europu, nemaš uopće vremena razmišljat­i pogoduje li netko nekome. A borba za ostanak svela bi se na tri boda do kraja i ne bi bilo sigurno tko će ispasti. HNS mora poraditi na infrastruk­turi, makar to značilo da igraju četiri kluba, ali neka imaju sve uvjete.

Spomenuli ste sumnje koje su svakodnevn­a pojava kod nas...

– Čovjek je stvoren da uvijek sumnja i da bude više zločest nego dobar. To je danas prirodno. Čim nešto ne ide na naš mlin, odmah su svi protiv nas. Problem je što mediji s klubovima stvaraju teze o sumnjama na suce. Naši suci znaju suditi, no klubovi stvaraju pritisak i ne daju im da budu opušteni. Pogledajte suđenje na derbiju, bez prigovora. A kada je sudio domaći sudac, svi mu skaču u prsa, a on im ne smije dati karton. Kada je Livaja, primjerice, Ercega uhvatio za vrat, ovaj Nijemac bi mu odmah dao crveni karton, a naš sudac to ne smije. Jer je Livaja pojam za Hajduk i dobar igrač. No ne znači to da treba biti zaštićen zbog negativnog ponašanja. Ne smije biti dvostrukih mjerila. Isto tako, kada mu se dogodilo ono u Rijeci na treningu reprezenta­cije, trebalo ga je zaštititi. Ne samo njega, već bilo kojeg igrača. Netko mora razmišljat­i o takvim stvarima. Druga je stvar što Hajduk ni s kim nema dobre odnose. Nemaju ni jednog igrača u Dugopolju, Solinu je dao dva-tri igrača, ali to je više onako... Hajduk je izbacio i Šibenik i Zadar iz lige i sada očekuju da ih oni vole – zaključio je Pudar.

Hajduk nema igru, selekcija je napravljen­a zbrda-zdola, ni situacija u svlačionic­i nije kakvom se predstavlj­a – kaže Pudar

 ?? ?? PORAZ OD DINAMA U najvažnijo­j utakmici sezone nogometaši Hajduka doživjeli su poraz od najvećeg sportskog rivala s kojim će snage odmjeriti opet danas u Kupu
PORAZ OD DINAMA U najvažnijo­j utakmici sezone nogometaši Hajduka doživjeli su poraz od najvećeg sportskog rivala s kojim će snage odmjeriti opet danas u Kupu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia