Večernji list - Zagreb

Posljednji ispraćaj Vere Svobode u petak u Osijeku

- Suzana Lepan Štefančić

Posljednji ispraćaj Vere Svobode bit će u petak u 12.30 sati na Aninom groblju u Osijeku. Vječni mir pronaći će uz svoga nikad prežaljeno­g supruga Julija Njikoša, muzikologa i glazbenog urednika, koji je preminuo 2010. godine. Upravo se zbog njegova posla i odselila u Zagreb 1972., no uvijek je ostala vjerna rodnome gradu.

– Osjećam se kao Osječanka koja živi u Svetoj Nedelji. U srcu sam Osječanka, što su primijetil­e i lokalne vlasti i publika jer sam dobila nagradu Osječko-baranjske županije za životno djelo i Pečat Grada Osijeka. Neprestano smo se, kao obitelj, vraćali u svoj grad. Julije je pokopan na osječkom Aninom groblju; da su mu nudili pet parcela u Aleji velikana na Mirogoju, ne bi ih prihvatio.

Uvijek je govorio: “Kuću možeš imati bilo gdje u svijetu, a dom je tamo odakle si.” Važno je imati posloženu situaciju u glavi i znati svoju pripadnost. Poštujem kraj u kojem živim, ne namećem svoje, ali držimo do svojih običaja. Gosti kod nas jedu kulenovu seku, fiš-paprikaš, čobanac... – izjavila je Vera Svoboda u životnoj ispovijest­i za Večernji list u jesen 2021. godine. Vera Svoboda preminula je u ponedjelja­k ujutro, u 88. godini života. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Jugoslavij­i tijekom sedamdeset­ih godina. Proslavila se narodnim i starograds­kim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna cijeli život. Status umjetnika imala je još od 1975. godine.

Vera Svoboda preminula je u ponedjelja­k ujutro, u 88. godini života. Proslavila se narodnim i starograds­kim pjesmama

 ?? ?? MILJENICA GENERACIJA Vera će biti pokopana na Aninom groblju
MILJENICA GENERACIJA Vera će biti pokopana na Aninom groblju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia