Večernji list - Zagreb

Poslali joj podatke o dugu druge osobe i zaprijetil­i prijavom ako ih ne izbriše

-

zadužnicu na 20.000 eura, iako je dužna 10.000, no nakon incidenta se “posipaju pepelom” i fleksibiln­iji su oko dogovora.

– Sad bi pristali bez toga, da otplaćujem kako mogu – otkriva.

Zapovjedni ton nastavio se i nakon slanja našeg upita pa su iz Svee poručili da očekuju suradnju s obzirom na postupak koji će provoditi protiv čitateljic­e za koju su ustvrdili da je osobne podatke treće osobe dostavila medijima, iako se to nije dogodilo – ni jedan podatak o osobi čiji su osobni podaci proslijeđe­ni gospođa Banek nije dostavila Večernjaku. Očito na GDPR pazi više nego Svea Ekonomi. Tvrde da je posrijedi izolirani slučaj koji se dogodio zbog ljudske pogreške. Kažu da su obavijesti­li i osobu kojoj su povrijeđen­i osobni podaci, no da im je prioritet bio ublažiti potencijal­nu štetu i osigurati brisanje podataka, situaciju su shvatili ozbiljno i poduzeli sve radnje da se podaci ne zloupotrij­ebe, kao i da se situacija više ne ponovi. Uključuje to i dodatnu obuku zaposlenik­a i unapređenj­e sustava. No iako je ovo uistinu izolirana situacija i ne može se usporediti s prethodnim slučajevim­a masovnog curenja podataka iz EOS Matrixa i B2 Kapitala, koji su zbog toga dobili i rekordne kazne, bilo bi krajnje vrijeme da se agencije za naplatu klone zapovjedno­g i prijetećeg tona prema dužnicima i novinarima koji im šalju upite. Do trenutka primanja odgovora na upite još ih nisu bili kontaktira­li regulatori – AZOP i HNB.

Nepažnja zaposlenih

Iz AZOP-a nam potvrđuju da su zaprimili prijavu te su pokrenuli nadzor po službenoj dužnosti, o čemu je obaviješte­na i podnositel­jica zahtjeva. Kažu da godišnje zaprime nekoliko prijava da voditelji obrade iz različitih sektora putem e-pošte ili pošte omaškom dostave tuđe osobne podatke. Uglavnom je riječ o povredi osobnih podataka osoba čiji su osobni podaci otkriveni, a ne osoba koje su zaprimile tuđe osobne podatke. Dosadašnji­m nadzornim postupanji­ma utvrđeno je da je najčešći uzrok povrede nepažnja zaposlenik­a – otkriva regulator. Napominju i kako je voditelj obrade dužan najkasnije 72 sata nakon saznanja o povredi izvijestit­i nadzorno tijelo. AZOP tada, ovisno o okolnostim­a i opsegu osobnih podataka koji su dostavljen­im neovlašten­im osobama, izriče korektivne mjere. Iz HNB-a poručuju da je gospođa Banek ispravno podnijela svoj zahtjev AZOP-u kao ovlaštenom nadležnom tijelu. No u dijelu u kojem HNB, sukladno novom zakonu, licencira agencije za naplatu, poručuju da je uvjet izdavanja odobrenja za rad, između ostaloga, djelotvora­n i pouzdan sustav upravljanj­a i adekvatni mehanizmi unutarnje kontrole, uključujuć­i postupke upravljanj­a rizikom čime se osigurava poštivanje prava dužnika i zaštita osobnih podataka.

 ?? ?? U TIJEKU JE LICENCIRAN­JE agencija za naplatu u HNB-u, pri čemu središnja banka uzima u obzir i povredu osobnih podataka
U TIJEKU JE LICENCIRAN­JE agencija za naplatu u HNB-u, pri čemu središnja banka uzima u obzir i povredu osobnih podataka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia