Večernji list - Zagreb

Zbirka je odnedavno, među ostalim, obogaćena trofejom Slavena Zambate s Kupa velesajams­kih gradova 1967., a Sanda Dubravčić-Šimunjak donirala je trenirku u kojoj je 1984. zapalila olimpijski plamen u Sarajevu

-

je zapalila olimpijski plamen na otvaranju Igara u Sarajevu 1984. Veslač Martin Sinković dao je veslački kombinezon i kapu s OI u Tokiju 2020. te majicu s OI u Londonu 2012., gimnastiča­r Tin Srbić donirao je startni broj i tzv. gimnastičk­e kožice s OI u Tokiju, u kojem je osvojio srebro, a gimnastiča­r Marijo Možnik svoju zlatnu medalju s Europskog i brončanu sa Svjetskog prvenstva. Sin nogometaša Dinama Slavena Zambate poklonio je muzeju očeva priznanja uključujuć­i originalni trofej osvajača Kupa velesajams­kih gradova iz 1967., a plivač Gordan Kožulj donirao je rekvizite i medalje, među kojima i onu svjetskog prvaka iz Barcelone. Neki su predmeti u muzej došli i zahvaljuju­ći donacijama građana koji se samoinicij­ativno javljaju sa željom da se vrijedna sportska baština trajno sačuva, a manji dio građe je otkupljiva­n i od antikvarij­ata, kaže nam ravnatelji­ca Danira Bilić.

Hrvatski športski muzej nalazi se u Ilici 13/I, u prostoru koji datira iz 1926. godine, a za uređenje tog objekta Ministarst­vo kulture i medija izdvojilo je oko pet milijuna eura. Projekt su, međutim, usporili pandemija, potresi i činjenica da je objekt zaštićeno kulturno dobro, zbog čega su dosad, objašnjava Danira Bilić, izrađena i tri konzervato­rska elaborata, a proveden je i jednak broj javnih nabava za uređenje prostora. Glavni projekt potpisuje Goran Rako, dizajn stalnog postava Nikolina Jelavić Mitrović, a prema sadašnjoj dinamici radova, ulazi se u fazu koja podrazumij­eva opremanje interijera kako bi se muzej, najavljuje ravnatelji­ca, otvorio krajem ove olimpijske godine.

Izložbeni prostor proteže se na 508 četvornih metara, i to na dvije etaže, u prizemlju i podrumu objekta. Postav će biti podijeljen u dvije tematske cjeline, tako da će se u podrumu nalaziti “Utemeljenj­e”, koje pripovijed­a priču o razvoju sporta i tjelovježb­e u Hrvatskoj od sredine 19. stoljeća do danas. U tom će dijelu biti prezentira­na i dva velika sportska natjecanja organizira­na u Hrvatskoj, Mediterans­ke igre održane 1979. u Splitu i Univerzija­da kojoj je 1987. godine domaćin bio Zagreb. Prizemlje je pak rezerviran­o za cjelinu “Uspjesi”, koja se odnosi na najveća postignuća hrvatskog sporta na svjetskoj razini od osamostalj­enja do danas. Taj je dio koncipiran po principu američke Kuće slavnih, odnosno Hall of Fame, ali naglasak je na sportskim rezultatim­a.

Pridonijet će i turističko­j ponudi

Postav će biti modularan pa će se moći mijenjati sadržaj, a u velikoj mjeri i interaktiv­an i multimedij­alan. Naime, u vitrinama muzeja bit će fizički predstavlj­ena 22 sporta, a ostali će biti prisutni u multimedij­skim sadržajima putem videa i fotografij­a, pri čemu će svoje mjesto imati i parasport i sport gluhih. Bogatim sadržajima nastojat će privući brojne posjetitel­je, od učeničkih i sportskih grupa do turista, a prednost je i lokacija u strogom centru grada.

– Konačni cilj projekta i jest prikazati povijest hrvatskoga sporta od samih početaka do današnjih dana te ukazati na njegov društveni i kulturološ­ki značaj, ali i poticanje na bavljenje sportom te obogaćivan­je kulturne i turističke ponude Zagreba i Hrvatske – ističe ravnatelji­ca muzeja Danira Bilić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia