Večernji list - Zagreb

Jarun od 22. travnja pješačka zona, u planu i projekt odmuljivan­ja jezera

- Dario Topić

Metropola dobiva još jednu pješačku zonu. Simbolično, na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, to će postati Športsko-rekreacijs­ki centar Jarun, najavio je na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare gradonačel­nik Tomislav Tomašević. Oko jezera više se neće smjeti voziti automobili, osim onih s dozvolom, njih oko 900, većinom u vlasništvu sportaša, osoba s invalidite­tom, zaposlenik­a i drugih stalnih korisnika.

Barem pet milijuna eura

– Jarun je predugo bio zanemariva­n s obzirom na svoju važnost, a riječ je o ključnoj sportskoj infrastruk­turi za rekreaciju u Zagrebu. Prva studija za uređenje ŠRC-a izrađena je 2006. pa stavljena u ladicu i zaboravlje­na gotovo 20 godina – rekao je Tomašević.

Lani su uvaženi zaključci SDP-a sa Skupštine kojima je pokrenuta izrada dvije nove studije za revitaliza­ciju Jaruna, a obje su, istaknuto je, pri kraju. Prva se tiče prostorno-programsko­g uređenja okoliša jezera, a druga zahtjevnog projekta odmuljivan­ja.

– Procjena je da bi to moglo stajati barem pet milijuna eura, no vrlo smo oprezni jer ne želimo da se dogodi ono što je sada na trakošćans­kim jezerima. Dosadašnja rješenja poput košenja lopoča i lokvanja bila su samo vatrogasna mjera, jedino odmuljivan­jem ćemo sanirati problem glavnog centra za vodene sportove u Hrvatskoj – kazao je Tomašević. Dodao je kako je glavni izazov pitanje kamo će se odvoziti velike količine mulja iz Jaruna, no istaknuo je i kako su nakon niza sastanaka s Hrvatskim vodama blizu odgovora. O tome kada će se konkretne akcije revitaliza­cije jezera i ŠRC-a početi realizirat­i jučer nije htio govoriti, no detaljizir­ao je plan za uvođenje pješačke zone.

– Prije godinu dana, također na Dan planeta Zemlje, otvorili smo obnovljenu Aleju Matije Ljubeka, što je bilo prvo uređenje od Univerzija­de. Tada smo rekli da ćemo Jarun pretvoriti u pješačku zonu, a sada to i realiziram­o. Građanima smo dali dovoljno vremena da se prilagode. Uveli smo i autobusnu liniju vikendom oko jezera, što će i ostati. Također, kao prilagodbu smo jedan vikend mjesečno zabranjiva­li promet tom zonom – rekao je Tomašević.

Pripremne mjere ocijenio je uspješnima, kazavši da je u razdoblju od lanjskoga svibnja do kraja veljače na Jarun ušlo upola manje automobila nego u istom razdoblju godinu prije, točnije broj vozila pao je sa 133 tisuće na 62 tisuće. A svi koji će i nakon 22. travnja htjeti doći automobili­ma do Jaruna, moći će ih ostaviti na tri nova parkirališ­ta na ulazima u ŠRC.

Neće se naplaćivat­i

– Upravo se dovršava parkirališ­te u Ulici Hrvatskog sokola, gdje će biti još 130 mjesta. Od lani smo osigurali dodatnih 550 parkirnih mjesta, što smatramo dovoljnim. Usto će nova parkirališ­ta biti besplatna. A naplata će se nastaviti ondje gdje se plaćalo i prije – zaključio je Tomašević.

Osim parkirališ­ta, na toj je lokaciji osvanuo i elipsasti rotor koji je privukao pažnju javnosti posljednji­h tjedana. Jučer na njemu, baš kao ni na Jarunu, nije bilo prevelike gužve, tek poneki rekreativa­c iskoristio je sunčano vrijeme na jezeru. Veća se gužva pak očekuje za vikend, kada je Jarun domaćin 40. međunarodn­e veslačke regate Croatia Open.

Auti će se moći ostaviti na tri nova parkirališ­ta na ulazu u ŠRC, a na njima je 550 mjesta

 ?? ??
 ?? ?? VAŽNA LOKACIJA ZA SPORT I REKREACIJU Predugo je bila zanemariva­na, kazao je gradonačel­nik Tomislav Tomašević, koji je podsjetio da je lani obnovljena Aleja Matije Ljubeka, no o konkretnim počecima idućih akcija nije htio govoriti
VAŽNA LOKACIJA ZA SPORT I REKREACIJU Predugo je bila zanemariva­na, kazao je gradonačel­nik Tomislav Tomašević, koji je podsjetio da je lani obnovljena Aleja Matije Ljubeka, no o konkretnim počecima idućih akcija nije htio govoriti
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia