Večernji list - Zagreb

Sopić: Pjaci je na ovakvom terenu ‘zaplesalo’ koljeno

- Željko Janković Robert Junaci

Trebala je to biti potpuno druga priča. Novinari u Splitu već su oštrili pera kako bi ispisali dojmove oko povratka Ivana Perišića i o drugoj Dinamovoj pobjedi nad Hajdukom u četiri dana. Dinamo je izborio finale Hrvatskog nogometnog kupa, a Hajduk je opet bio negledljiv. No, neće se narednih dana u Hrvatskoj pričati o taktičkim varijantam­a niti o nogometu. Nažalost, pričat će se o huliganski­m ispadima koji su nas podsjetili na neko davno mračno doba za koje smo mislili da je daleko iza nas. No, očito nije. Prevelike su frustracij­e nagomilane zadnjih dvadesetak godina na Poljudu, a nitko ih nije uspio riješiti. Sinoć je, nažalost, sve kulminiral­o na najgori mogući način. Na sjevernoj tribini provaljena je ograda i kaos koji je nastao nakon posljednje­g sučeva zvižduka trajao je gotovo sat vremena nakon utakmice. Sa sjeverne tribine letjele su stolice i svi ostali mogući predmeti, a samo profesiona­lna reakcija specijalne policije spriječila je tragediju na stadionu. Pred Hajdukovom upravom sigurno je najteže razdoblje u novijoj klupskoj povijesti, bez strategije, rezultata, jasnog cilja, a možda i novca.

Mislav Karoglan sinoć nije razmišljao o ostavci, no radikalne promjene u Hajduku su neizbježne. Status ovog trenera u ovoj situaciji možda je manje važna stvar. Niti jedna uprava nije znala pronaći smjer kojim bi splitski brod došao do cilja, a ovaj pritisak oko kluba, stanje je iz kojeg momčad ne zna izlaz. A još kada sada uslijede sankcije za ono što smo gledali u splitskoj ratnoj zoni, Poljud bi se dugo mogao tresti. Sigurno slijedi i reakcija Hrvatskog nogometnog saveza, ni pitanje je jesmo li zakasnili s nekim procesima...

Nogometaši Rijeke 15. i 30 svibnja igrat će u dvije finalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa. Riječani su u Kranjčević­evoj s 1:0 pobijedili Lokomotivu pogotkom Ivana Smolčića u 71. minuti.

Gledali smo u Kranjčević­evoj zanimljivu i izjednačen­u utakmicu u kojoj je više udaraca prema vratima imala Lokomotiva, ali je Rijeka imala više udaraca u okvir. Pobjeda je lako mogla otići na bilo koju stranu, u prvom dijelu bolji je dojam ostavila Rijeka, ali opasnije je prigode imala Lokomotiva, pogotovo preko Čupa čiji je udarac s 13 metara blokiran. Veliki je priliku imao i Kalaica koji je pucao glavom, lopta je išla prema vratima i ne znamo bi li ju vratar Zlomislić zaustavio, no Mudražija je pokušao još skrenuti loptu i glavom prevariti Zlomislića, ali ju je poslao preko vratiju.

Lokosi se bunili zbog gola

U nastavku smo gledali sličnu predstavu, vrlo borbenu i čvrstu, a jedini pogodak stigao je u 71. minuti. Janković je silovito pucao izvana, Čavlina je to prebacio preko grede. Ljutili su se i prosvjedov­ali igrači Lokomotive jer su očekivali da će Janković izbaciti loptu iz igre, s obzirom na to da je Smakaj u tim trenucima ležao na terenu jer je pogođen loptom u glavu. No, nakon udarca iz kuta Marca Pašalića, na prvoj vratnici se odlično snašao Ivan Smolčić i glavom pogodio uz samu vratnicu.

Pokušavala se Lokomotiva vratiti, no Rijeka je bila čvrsta, a istovremen­o i opasna kad bi krenula prema naprijed. No, kako bilo, momčad Željka Sopića je zasluženo u finalu:

- Mislim da je bila jako tvrda utakmica na lošem terenu, ali treba li staviti glavu u pijesak, treba li likovati što smo pobijedili na ovakvom terenu? Jedino što je važno je da smo u finalu kupa i da je na tom terenu Pjaci zaplesalo koljeno. To valjda nije važno, valjda je to jedan više ili manje kad imam toliko igrača - ljutito je ili sarkastičn­o komentirao utakmicu trener Rijeke Željko Sopić.

Znamo da je Marko Pjaca imao teške ozljede u svojoj karijeri, da je u Rijeci na pravi način karijeru oživio, zasluženo došao do reprezenta­cije, pa se sad samo možemo nadati da ovaj izlazak Pjace zbog ozljede neće imati duže posljedice, da nije riječ o nekakvoj teškoj ozljedi, to prije jer je relativno normalno, malo šepajući izašao s travnjaka.

- Ovo je utakmica koja se igrala

Huliganski ispadi posljedica su dugogodišn­jih frustracij­a, ali i klupske politike dodvoravan­ja navijačima

Ja sam izgubio Kutiju šibica dok sam tražio igranje rukom, mogla je Lokomotiva obraniti taj udarac iz kuta rekao je Sopić

Zagreb - Stadion u Kranjčević­evoj. Gledatelja 2000. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec).

Čavlina - Bartolec, Mersinaj, Kalaica (od 46. Žilinski), Leovac - Smakaj, Marić - Šotiček, Mudražija (od 81. Canjuga), Goričan (od 77. Kastrati) - Čop. Trener: Silvijo Čabraja.

Zlomislić - Smolčić, Galešić, Radeljić, Bogojević (od 60. Goda) - Selahi - Pašalić (od 78. Hodža), Petrović, Fruk (od 60. Janković), Pjaca (od 65. Banda) - Marić (od 60. Obregon). Trener: Željko Sopić.

0:1 Smolčić (71., Pašalić) na prolazak, imali smo šanse u prvom dijeli i mi i Lokomotiva - dodao je Sopić.

Uputan kako komentira ljutnju Lokomotive zbog toga što Riječani nisu izbacili loptu dok je njihov igrač ležao na travi, Sopić je odgovorio u svom stilu:

- Samo mene pitate o takvim situacijam­a, pa ja sam izgubio Kutiju šibica dok sam tražio igranje rukom, mogla je u konačnici Lokomotiva obraniti taj udarac iz kuta.

Prvo benzinska pa Hajduk

O mogućem suparniku u finalu nije želio govoriti, kao ni o jadranskom derbiju ove nedjelje.

- Hajduk? Polako, nama prvo slijedi benzinska, hvala i do viđenja - skratio je priču Sopić.

Lokomotiva je bila blizu, ali na kraju nije uspjela doći do finala.

- Bila je to teška utakmica, sve do 95. minute lovili smo taj pogodak za izjednačen­je. Rijeka nam je iz jednog pravog udarca u drugom poluvremen­u postigla pogodak, a mi svoje prilike i poluprilik­e nismo realiziral­i. Igrali smo mi prilično korektno i u prvom dijelu, imali nekoliko prilika. Nismo uspjeli, lopta je okrugla, jednom te nagradi, a drugi put to nije tako. Idemo dalje, sad se treba fokusirati na utakmicu s Goricom, treba se vratiti u normalu - mirno je, ali dojam je i prilično razočarano, govorio nakon susreta u Kranjčević­evoj trener Lokomotive Silvijo Čabraja.

Dok će se lokosi okrenuti pripremama za utakmicu s Goricom, Željko Sopić uz nadu da Pjaca nije ozbiljnije stradao i nakon tog slavlja na povratku u Rijeku, negdje na benzinskoj postaji, okreće se izuzetno važnoj utakmici u borbi za naslov prvaka, jadranskom derbiju na Rujevici protiv Hajduka. Derbiju u kojem bi pobjedom napravio veliki korak prema naslovu prvaka, a Splićane bi iz te borbe definitivn­o izbacio.

 ?? ?? MARKO PJACA morao je izaći iz igre u 65. minuti jer mu je, kako kaže trener Sopić, po teškom terenu ‘zaplesalo’ koljeno. Prema prvim informacij­ama, ipak nije ništa ozbiljno
MARKO PJACA morao je izaći iz igre u 65. minuti jer mu je, kako kaže trener Sopić, po teškom terenu ‘zaplesalo’ koljeno. Prema prvim informacij­ama, ipak nije ništa ozbiljno
 ?? ?? JAKOBUŠIĆ, Hajdukov predsjedni­k, u vrlo će kratkom roku morati donijeti neke ključne odluke
JAKOBUŠIĆ, Hajdukov predsjedni­k, u vrlo će kratkom roku morati donijeti neke ključne odluke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia