Večernji list - Zagreb

Gledatelje teleportir­amo među plemena u Africi i na stijene u Dolomitima

- Srđan Hebar

Metropola ima novu turističku atrakciju – VR kino KEK (Klub za ekspedicio­nizam i kulturu), čiji je osnivač avanturist Davor Rostuhar (42), prvi Hrvat koji je pješice s obale Antarktike došao na Južni pol, biciklom vozio od Zagreba do Egipta, motociklom proputovao Afriku, popeo se na Denali na Aljasci... Riječ je o kinu virtualne stvarnosti, koje je budućnost kinematogr­afije, a takva kina tek niču u svijetu. Jedno od rijetkih je u Los Angelesu na Hollywood Boulevardu, a hrvatsko VR kino je u Petrinjsko­j ulici 51, preko puta zgrade PU Zagrebačke, u koju smo odlazili po osobne iskaznice i putovnice. U KEK-u se prikazuje i njegov, ujedno i prvi hrvatski VR film, ali i najbolji strani VR filmovi, a od prošlog tjedna i najnagrađi­vaniji svjetski VR film “Soloist”, autora koji je i sam nagrađen Oscarom.

Ima 25 mjesta

– VR kina su budućnost. Istina, mnogo je skeptika, ali to je tijekom povijesti pratilo sve ostale novotarije, od parnog stroja, automobila, radija, televizije, kompjutora, mobitela, interneta preko umjetne inteligenc­ije pa sve do današnje virtualne stvarnosti, no u desetljeći­ma koja dolaze, takvi će filmovi postati – standard. Uostalom, veliki svjetski tech-divovi poput Mete, Tik-Toka i Applea smatraju da će VR vrlo brzo postati glavni medij zabave i edukacije, pa ulažu milijarde dolara u razvoj te tehnologij­e – govori naš putopisac i autor kina Rostuhar pa nastavlja:

– Kino ima 25 mjesta, udobnih stolica u kojima se ne gleda na platno, nego svaki posjetitel­j na glavu stavlja VR naočale te uranja u sasvim novi svijet od 360 stupnjeva, i zapravo je to mjesto sličnije teleportac­iji u neku drugu dimenziju, nego klasičnom kino iskustvu.

Kako izgleda film gledajući ga kroz VR naočale, kad gledatelj okrene glavu, ne vidi više kokice i sok u krilu, već je uronjen u drugu stvarnost?

– I sam sam snimio prvi hrvatski VR film “Lovci sakupljači VR”, a koji je onda negdje trebalo i prikazivat­i (smijeh), pa sam zato izgradio cijelo kino. Moj film gledatelja vodi u Tanzaniju, ususret jednom od posljednji­h plemena na planetu, koje i dalje živi onako kako su živjeli prvi ljudi, dakle kako smo mi kao vrsta živjeli veliku većinu svoje povijesti. U snimanju tog filma, ali i cijelog projekta, itekako mi je pomogao prijatelj Denis Matijević, čiji brend “Fisherija” naši građani dobro poznaju, a ovo su naši rezultati. Konkretno, gledatelj s VR naočalama doslovce ima osjećaj da sjedi s plemenom Hadze, lovcima sakupljači­ma koje živi oko jezera Eyasi u Tanzaniji. Iz prve ruke uz vatru sluša plemenske priče, mitove koje prenašaju djeci, što im je zapravo škola, promatra pripadnike Hadza kako se zezaju, kako odlaze u lov, pa ih u tom lovu i sam gledatelj prati. Penje se s pripadnici­ma plemena na vrh drveta baobab ne bi li sakupio divlji med pčela. Zaista ima osjećaj da je u interakcij­i s njima, da je stvarno – tamo. Uvjerljivo je, mnogi posjetitel­ji govore kako su zaboravili da su u Petrinjsko­j te, gledajući film, otplovili u neki novi, drukčiji svijet, koji bi teško mogli vidjeti sve i da otputuju tamo – govori Rostuhar, autor projekata “Ljubav oko svijeta”, “Polarni san” i “Hrvatska iz zraka”.

Dolaze i strani gosti

Od prošlog tjedna prikazuje se u Petrinjsko­j i “Soloist”, jedan od najboljih VR filmova, čiji je glavni akter penjač Alex Honnold nagrađen Oscarom za najbolji dokumentar­ni film o prvom ljudskom usponu bez osiguranja na El Capitan u američkom Yosemiteu. O čemu se u “Soloistu” radi?

– Autora tog filma, ponajbolje­g svjetskog VR filmaša Jonathana Griffitha upoznao sam prije dvije godine preko zajednički­h poznanika u alpinistič­kim krugovima u Chamonixu, on me i savjetovao oko snimanja mog filma “Lovci sakupljači”, a gledatelj prati kako Alex Honnold bez ikakvog osiguranja penje teške smjerove na najspektak­ularnijim velikim stijenama na Dolomitima i Chamonixu. I taj film gledatelje teleportir­a na vertikalne stijene, stotine metara iznad tla, gdje iz neposredne blizine promatraju Alexovu vještinu plesa na rubu života i smrti. Praktički su s njime 500 metara iznad zemlje, na stijeni bez konopa i osiguranja, prateći uspone na mjesta koja su nama nedostupna. Na kinoprogra­mu je i film “Osvajanje neba” sira Davida Attenborou­gha, 97-godišnjaka i legende BBC-a, koji je uz pomoć nevjerojat­nih snimaka i animacije ispričao priču kako se život na zemlji oslobodio okova gravitacij­e i vinuo u zrak još od doba dinosaura pa sve do današnjih ptica.

Koliko dugo prvo hrvatsko VR kino radi?

– Počeli smo prvih dana prosinca, radimo eto četiri mjeseca, i broj posjetitel­ja raste. Filmove je odgledalo nekoliko tisuća Zagrepčana i turista, dolazili su i gosti iz Japana, Amerikanci, film “Lovci i sakupljači” došli su vidjeti i studenti antropoloz­i s fakulteta u Zadru, ciljano su u kino došli i iz Sarajeva, Beograda, pa i delegacija iz Dubaija koja želi takvo VR kino otvoriti u prijestoln­ici Ujedinjeni­h Arapskih Emirata. Glas o VR kinu se tek širi, mnogi ne znaju da u centru Zagreba imamo još jedan mali korak u otkrivanju budućnosti i novih ideja, da smo i u tome prvi…

Objekt koji je navodno pao iz svemira zabio se u obiteljsku kuću na Floridi probivši krov i dva kata. U ožujku je astronom Jonathan McDowell iz Harvard-Smithsonia­n Centra za astrofizik­u objavio fotografij­e objekta za koji se vjeruje da potječe s Međunarodn­e svemirske postaje i da je ponovno ušao u Zemljinu atmosferu. Navodno je riječ o dijelu opreme EP-9, koji je izbačen s ISS-a i ušao u atmosferu iznad Meksičkog zaljeva. Trebao je stići do Fort Myersa, ali završio je u oko 65 km udaljenom Naplesu na Floridi, prenosi ABC News. Alejandro Otero obratio se McDowellu na društvenoj mreži X i podijelio fotografij­e štete na svom domu i fotografij­e svemirskog otpada. ”Izgleda da je jedan od tih komada koji su promašili Fort Myers pao na moju kuću u Naplesu”, napisao je Otero dodajući da je predmet probio krov i dva kata njegove kuće te zamalo pogodio njegova sina. Otero je kontaktira­o američku svemirsku agenciju NASA-u, iz koje su priopćili da su preuzeli predmet i namjeravaj­u provesti analizu u svemirskom centru Kennedy na Floridi kako bi utvrdili njegovo podrijetlo. Vlasnik oštećene kuće rekao je da objekt teži gotovo dva kilograma i da je bio cilindričn­og oblika. On je u vrijeme incidenta bio na godišnjem odmoru, no u kući je bio njegov sin. Srećom, nitko nije stradao.

 ?? ?? VR KINO KEK Riječ je o kinu virtualne stvarnosti, koje je budućnost kinematogr­afije, a takva kina tek niču u svijetu. Jedno od rijetkih je u Los Angelesu na Hollywood Boulevardu
VR KINO KEK Riječ je o kinu virtualne stvarnosti, koje je budućnost kinematogr­afije, a takva kina tek niču u svijetu. Jedno od rijetkih je u Los Angelesu na Hollywood Boulevardu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia