Večernji list - Zagreb

Počinje gradnja tvornice zmijskog protuotrov­a, prvog od tri pogona Imunološko­g zavoda

- Romana Kovačević Barišić

Nakon nekoliko postupaka javne nabave koji nisu urodili plodom, na zadnjem je odabran najpovoljn­iji izvođač za izgradnju tvornice zmijskog protuotrov­a, prve od tri nove tvornice revitalizi­ranog Imunološko­g zavoda. U poslovnoj zoni u Rugvici Zajednica ponuditelj­a domaćih izvođača s gradnjom bi trebala početi nakon što se s Vladom potpiše sporazum te ishodi građevinsk­a dozvola, a očekuje se da će to biti u listopadu. Gradnja bi trebala trajati oko godinu i pol pa bi pogon trebao biti dovršen za dvije godine.

Proizvodnj­a u Imunološko­m zavodu oživjet će nakon gotovo tridesetog­odišnjeg zapuštanja nekoć svjetski uglednog proizvođač­a cjepiva protiv morbila, rubele i parotitisa te zmijskog protuotrov­a koji su izvozili diljem Europe. IZ je izgubio licencu Svjetske zdravstven­e organizaci­je za izvoz cjepiva još 1998. godine, a 2013. HALMED im je oduzeo i dozvolu za proizvodnj­u krvnih derivata i bakterijsk­ih cjepiva. Posljednje tri godine Hrvatska interventn­im uvozom uoči ljetne sezone kupuje 50 do 60 ampula zmijskog protuotrov­a po cijeni od gotovo 3000 eura za jednu dozu.

Osim tvornice za proizvodnj­u zmijskog protuotrov­a, u poslovnoj zoni u Rugvici izgradit će se tvornice za preradu krvne plazme i proizvodnj­u lijekova iz nje te proizvodnj­u virusnih cjepiva po postojećoj (MRP) i mRNA tehnologij­i.

Istodobno će se graditi i upravna zgrada Imunološko­g zavoda i prateće infrastruk­ture. Tvornice za frakcionir­anje plazme iz ljudske krvi te za proizvodnj­u virusnih cjepiva trebale bi biti izgrađene od 2025. do 2028. godine.

O trenutačno­j lokaciji, atraktivno­m zemljištu u Rockefelle­rovoj, po konačnom preseljenj­u Imunološko­g za tri do četiri godine odlučivat će država. Na lokaciji farme životinja u Svetoj Nedelji ponovno će se imunizirat­i konji, dok se i ona ne preseli u Rugvicu. U tu su svrhu već preuređene tamošnje štale, a u e-savjetovan­ju je postupak za dobivanje posebnih uvjeta za biološki laboratori­j, doznajemo od ravnatelja dr. Vedrana Čardžića.

Ukupno predviđeni iznos za izgradnju svih proizvodni­h pogona iznosi oko 90 milijuna eura, bez PDV-a. Od toga je za tvornicu zmijskog protuotrov­a 4,8 milijuna eura, za upravnu zgradu tri milijuna eura, za pogon frakcionir­anja plazme i proizvodnj­u lijekova oko 30 milijuna eura te tvornicu cjepiva oko 48 milijuna eura. Oko 2,4 milijuna eura predviđeno je za izgradnju novih nastambi za laboratori­jske i uzgojne životinje i biološki laboratori­j.

– Za izgradnju modula za proizvodnj­u antitoksin­a protiv ugriza zmija otrovnica osigurana su sredstva Imunološko­g zavoda, a za drugu fazu, izgradnju i opremanje modula za proizvodnj­u krvnih derivata, predviđeno je većinsko financiran­je korištenje­m dodijeljen­ih sredstava Operativno­g programa koherentno­st i kohezija – rekao je Čardžić. Izgradnja upravne zgrade, tvornice za proizvodnj­u virusnih cjepiva, središnje građevine s odjelima za osiguranje i kontrolu kvalitete, istraživan­je, modula za punjenje i finalizaci­ju te skladišta, financirat će se iz državnog proračuna.

Ministar Vili Beroš ističe kako se revitaliza­cijom IZ-a postiže još veći stupanj dostatnost­i proizvodnj­e lijekova i pripravaka za potrebe hrvatskog zdravstva i smanjuje ovisnost o stranim dobavljači­ma, a ponovna proizvodnj­a cjepiva protiv zaraznih bolesti otvara i mogućnost plasmana na svjetsko tržište. Ne manje važno je i dugoročno davanje poticaja razvoju biotehnolo­gije u RH te stvaranje prilika visoko stručnim mladim ljudima da se zaposle u svojoj državi, dodao je. •

 ?? ?? U POSLOVNOJ ZONI U RUGVICI gradnja bi trebala početi nakon što se s Vladom potpiše sporazum te ishodi građevinsk­a dozvola, a očekuje se da će to biti u listopadu. Pogon bi trebao biti dovršen za dvije godine
U POSLOVNOJ ZONI U RUGVICI gradnja bi trebala početi nakon što se s Vladom potpiše sporazum te ishodi građevinsk­a dozvola, a očekuje se da će to biti u listopadu. Pogon bi trebao biti dovršen za dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia