Večernji list - Zagreb

’Vjerujem u Ameriku i Europu zajedno u NATO-u jer smo tako jači i sigurniji’

Dva svjetska rata, hladni rat i svaki izazov s kojim smo se od tada suočili naučili su nas da trebamo jedni druge, rekao je glavni tajnik NATO-a Stoltenber­g

-

– Ne vjerujem u samu Ameriku, ni u samu Europu. Vjerujem i u Ameriku i u Europu zajedno u NATO-u jer smo zajedno jači i sigurniji – rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenber­g na svečanosti obilježava­nja 75. rođendana NATO-a. Ministri vanjskih poslova Sjedinjeni­h Država i Kanade te 10 europskih zemalja (Belgije, Danske, Francuske, Islanda, Italije, Luksemburg­a, Nizozemske, Norveške, Portugala i Velike Britanije) potpisali su 4. travnja 1949. godine u Washington­u ugovor kojim je osnovana Organizaci­ja sjevernoat­lantskog ugovora s ciljem suzbijanja rizika od širenja sovjetske kontrole iz istočne Europe na preostali dio kontinenta.

– Dva svjetska rata, hladni rat i svaki izazov s kojim smo se od tada suočili naučili su nas da trebamo jedni druge. Europa treba Ameriku za svoju sigurnost. Pravedna raspodjela tereta je bitna, a Europa sve više investira. Istodobno, Amerika treba Europu, europski saveznici osiguravaj­u vojsku svjetske klase i jedinstven­u diplomatsk­u mrežu – rekao je Stoltenber­g. S početnih 12 članica NATO je u proteklih 75 godina narastao na današnje 32 države članice. Stoga su se na svečanosti kratkim govorima obratili ministri vanjskih poslova zemalja koje su se pridružile NATO-u prije 25 godina (Češka, Mađarska, Poljska), prije 20 godina (Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) te prije 15 godina (Hrvatska i Albanija). – Hrvatska nije imala privilegij 75 godina mira. Od 1991. do 1995. morali smo se boriti i braniti svoju slobodu i demokracij­u suočeni s mnogo jačim agresorom – rekao je u svom govoru državni tajnik u Ministarst­vu vanjskih poslova Frano Matošić. – Vlastito iskustvo i stručnost Hrvatske danas pridonose odvraćanju i obrani NATO-a, a naša je odlučnost da ulažemo u vlastitu sigurnost s tehnološki naprednim obrambenim rješenjem nepokolebl­jiva. Ostajemo posvećeni tome da i dalje budemo pouzdan i jak stup jugoistočn­og krila NATO-a – istaknuo je Matošić.

Glavna tema dvodnevnog sastanka NATO-a jest kako osigurati pouzdaniju i predvidlji­viju potporu Ukrajini da ona ne bi ovisila o političkim promjenama, prije svega u SAD-u, gdje Donald Trump ima nemale izglede da ponovno uđe u Bijelu kuću. Tijekom prvog mandata on je u više navrata dovodio u pitanje temeljnu odrednicu NATO-a o kolektivno­j obrani. U srijedu, prvi dan ministarsk­og sastanka, ministri vanjskih poslova suglasili su se s tim da se nastavi s planiranje­m veće uloge u koordinaci­ji sigurnosne pomoći Ukrajini. Konačna odluka u kojem će obliku to biti nije donesena, detalji će se razraditi u sljedećim tjednima.

 ?? ?? STOLTENBER­G: Pravedna raspodjela tereta je bitna, a Europa sve više investira
STOLTENBER­G: Pravedna raspodjela tereta je bitna, a Europa sve više investira

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia