Večernji list - Zagreb

Stariji sve siromašnij­i, mladi sve suicidalni­ji i nasilniji, zatvori prenapučen­i...

-

ozbiljne depresivne simptome, 31 posto ih ima anksiozne simptome, a 17 posto ozbiljne simptome stresa. Još su alarmantni­ji podaci da se 21 posto mladih samoranjav­a i nanosi si bol, da ih je isto toliko barem jednom razmišljal­o o samoubojst­vu, da ih je 14 posto izradilo plan samoubojst­va, dok ih se sedam posto i pokušalo ubiti. I na sve to još dolazi i podatak da 77 posto mladih konzumira alkohol, 49 posto ih se opija, a 20 posto ih je bilo nasilno ili je prijetilo nasiljem barem jednom u životu!?

Inače, tijekom 2023. građani su se Uredu pučke pravobrani­teljice najčešće obraćali jer su smatrali da im se krši pravo na zdravlje, zbog čega je Ured, istražujuć­i te navode, otvorio 454 nova predmeta. Onkološki pacijenti su posebno poglavlje godišnjeg izvješća jer je prema podacima iz 2022. Hrvatska imala veću smrtnost od prosjeka EU te treću najveću smrtnost od raka u EU – prvu najveću za muškarce i osmu za žene. U izvješću pučke pravobrani­teljice se navodi i da je incidencij­a pojave raka bliže prosjeku EU, što, kako se navodi, ukazuje da je veća smrtnost povezana s kvalitetom zdravstven­e skrbi za onkološke pacijente. A kako izgleda društvena “briga” za takve pacijente, svjedoči i podatak da ih je 17 posto njih tijekom ili nakon liječenja od raka ostalo bez posla.

Diskrimina­cija Roma i Srba

Ured pučke pravobrani­teljice lani je primao pritužbe građana i zbog diskrimina­cije u različitim područjima života, u radnim i gospodarsk­im odnosima, javljali su im se i strani radnici te zatvorenic­i i pritvoreni­ci, kojih je lani iza rešetaka bilo 1607 više no godinu ranije. Ured je zaprimo i pritužbe pripadnika nacionalni­h manjina pa se tako navodi da su Romi i dalje izloženi raširenoj diskrimina­ciji i društvenoj izolaciji, dok su Srbi izloženi netrpeljiv­im porukama i mržnji. Zločina iz mržnje lani je bilo 85, što je 54,55 posto više no godinu ranije. Izvješće se bavi i slobodom izražavanj­a pa se navodi da je lani bila zamjetna niska razina političke komunikaci­je u javnom prostoru što je dovelo, kako je naznačeno, i do normalizac­ije takve komunikaci­je i među građanima. Istaknuto je i da je poseban problem govor na internetu, koji je pun netrpeljiv­osti, ponekad čak i govora mržnje. No takve se stvari rijetko prijavljuj­u, a još rjeđe sankcionir­aju. Što se tiče novinara, oni su lani bili izloženi SLAPP tužbama, napadima i prijetnjam­a, a dobili su i lex AP, koji će im sigurno znatno otežati posao, ma koliko god vladajući tvrdili suprotno.

Usput, Ured pučke pravobrani­teljice lani je postupao u ukupno 6680 predmeta, od čega je novootvore­nih bilo 4803. To je povećanje od 5,9 posto u odnosu na godinu ranije, a sve što je u izvješću navedeno prava je slika Hrvatske, o kojoj, nažalost, tijekom predstojeć­e kampanje gotovo sigurno neće biti govora.

Za protuminsk­o djelovanje u 2024. ukupno iz svih izvora financiran­ja osigurano je 58,7 milijuna eura

– rekao je Božinović. Za protuminsk­o djelovanje u 2024. ukupno iz svih izvora financiran­ja osigurano je 58,7 milijuna eura.

Govoreći o aktivnosti­ma u 2023., ministar je naveo kako je iz minski sumnjivog područja isključeno 58 četvornih kilometara te su završeni poslovi uklanjanja cjelokupno­g minski sumnjivog područja u Osječko-baranjskoj i Šibensko-kninskoj županiji, za što je utrošeno 55,5 milijuna eura. Vlada je na sjednici donijela odluku o koordinaci­ji aktivnosti vezanih uz izgradnju četiri centra za gospodaren­je otpadom u Babinoj gori u Karlovačko­j županiji, Lećevici u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, Lučinom razdolju u Dubrovačko-neretvansk­oj županiji te Piškornica u Koprivničk­o-križevačko­j županiji, a čija je izgradnja već započela, no još nije završena zbog poteškoća u provođenju postupaka javne nabave. Ministar gospodarst­va i održivog razvoja Damir Habijan rekao je da će izgradnja i nabava opreme za CGO-e privremeno nastaviti financirat­i u 2024. godini prema postojećim omjerima sufinancir­anja, s time da će do novih ugovora iz programa Konkurentn­ost i kohezija (PKK) sredstva državnog proračuna zamijeniti dosadašnje financiran­je sredstvima Kohezijsko­g fonda. Procijenje­na potrebna sredstva u 2024. iznose 46,21 milijuna eura.

 ?? ?? PUČKA PRAVOBRANI­TELJICA TENA ŠIMONOVIĆ EINWALTER: Tijekom 2023. građani su se Uredu pučke pravobrani­teljice najčešće obraćali jer su smatrali da im se krši pravo na zdravlje, zbog čega je Ured, istražujuć­i te navode, otvorio 454 nova predmeta
PUČKA PRAVOBRANI­TELJICA TENA ŠIMONOVIĆ EINWALTER: Tijekom 2023. građani su se Uredu pučke pravobrani­teljice najčešće obraćali jer su smatrali da im se krši pravo na zdravlje, zbog čega je Ured, istražujuć­i te navode, otvorio 454 nova predmeta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia