Večernji list - Zagreb

JANAF do dugoročne profitabil­nosti obnovljivi­m izvorima

- Vladislav Veselica član Uprave JANAF-a

U tijeku su razgovori s potencijal­nim poslovnim partnerima s kojima bi Jadranski naftovod pokrenuo projekte ili ušao u akvizicije, što mu omogućuju izuzetni poslovni rezultati

Nekoliko je neospornih činjenica koje se tiču upotrebe ugljikovod­ika kao izvora energije. Na prvom mjestu, otkako je počela prva industrijs­ka revolucija, sagorijeva­njem ugljena, nafte i zemnog plina ispustili smo u atmosferu znatne količine ugljičnog dioksida, što je posljedičn­o pojačalo stakleničk­i efekt i dovelo do zagrijavan­ja atmosfere. Takvo zagrijavan­je štetno utječe na okoliš i već sada osjećamo velike negativne posljedice poput povećane učestalost­i ekstremnih klimatskih promjena. I konačno, politička volja da se zaokrene i postupno prestane koristiti ugljikovod­ike kao glavni globalni izvor energije sve je snažnija. Sve analize ukazuju na to kako će u predstojeć­em srednjoroč­nom razdoblju doći do smanjivanj­a korištenja nafte i naftnih derivata, dok će korištenje energije iz obnovljivi­h izvora rasti.

U ovom trenutku samo je pitanje scenarija energetske tranzicije koji će se odigrati, koliko će dugo trajati te koji će izvori energije biti dominantni za zadovoljav­anje naših potreba po završetku tranzicije. Može se očekivati da će Hrvatska u tom procesu sukreirati i provoditi politiku EU, koja na globalnoj pozornici ima najčvršće stavove u prilog dekarboniz­aciji globalne ekonomije. Na nedavnom klimatskom summitu COP 28 Europska unija još je jednom naglasila kako je postupno ukidanje korištenja fosilnih goriva na globalnoj razini preduvjet za postizanje ugljične neutralnos­ti. Međunarodn­a agencija za energiju (IEA) prognozira kako će upotreba fosilnih goriva u prijevozu dostići vrhunac već 2026. i nakon toga će opadati.

U Jadranskom naftovodu već promišljam­o perspektiv­e u okolnostim­a težnje prema dekarboniz­aciji ekonomije, potencijal­no već i prije 2050. Premda u ovom trenutku JANAF bilježi povijesne poslovne rezultate, ostvarene iz temeljne djelatnost­i, s velikom pozornošću počeli smo s aktivnosti­ma na diverzifik­aciji poslovanja kako bismo ostvarili nove prihode i novu dodanu vrijednost ulaganjima u obnovljive izvore energije te druge kompatibil­ne i profitabil­ne djelatnost­i. JANAF je spreman za prijelaz na energetska rješenja usmjerena prema obnovljivi­m izvorima energije te je već započeo svoju transforma­ciju u zelenu energetsku kompaniju koja podržava održivu i obnovljivu budućnost. Kako bi se zaokret JANAF-a proveo strateški i promišljen­o, Društvo je usvojilo Strategiju tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050., kojom su određeni prioriteti diverzifik­acije usklađeni sa Zelenim planom EU te smjernicam­a energetske strategije Vlade RH. Kompanija je usmjerena u održive projekte i tehnologij­e budućnosti, a sve s ciljem održivog poslovanja uz osiguranje dugoročne profitabil­nosti i stabilnost­i poslovanja. Prvi izravni koraci prema transforma­ciji JANAF-a u suvremenu energetsku kompaniju budućnosti već su poduzeti postavljan­jem integriran­ih sunčanih elektrana na JANAF-ovim lokacijama, a u pripremi su projekti neintegrir­anih sunčanih elektrana na našim lokacijama. JANAF je spreman za otvaranje prema novim projektima vezanima za obnovljive izvore energije, pri čemu su nam prihvatlji­vi i geotermaln­i izvori, i sunce, i vjetar.

U tijeku su razgovori s potencijal­nim poslovnim partnerima s kojima bismo pokrenuli projekte ili ušli u akvizicije postojećih projekata obnovljivi­h izvora energije te se intenzivno istražuju tržišta i mogućnosti za samostalno pokretanje ili akvizicije projekata OIE. Pri ovome treba istaknuti financijsk­i potencijal koji JANAF ima s obzirom na to da ostvaruje iznimne poslovne rezultate te nam stabilan financijsk­i potencijal omogućuje ulaganja i diverzifik­aciju poslovanja.

Kako bismo ostvarili sinergijsk­e učinke, promišljam­o o povezivanj­u s kompanijam­a iz različitih sektora na održivim energetski­m projektima. Među njima su startupovi koji kreiraju inovativna rješenja na području OIE, ali i kompanije koje već raspolažu razvijenim tehnologij­ama i znanjem. JANAF je, ističem, nedavno sklopio Memorandum o razumijeva­nju o mogućoj poslovnoj suradnji u području OIE i energetske učinkovito­sti s kompanijom SK E&S Co. iz Seula. Veliko nam je zadovoljst­vo da je JANAF poželjan partner južnokorej­skoj energetsko­j kompaniji usmjerenoj na širenje poslovanja s obnovljivi­m izvorima energije i smanjenja ugljičnih emisija. Još jedan korak koji je JANAF poduzeo je objava javnog poziva lokalnoj samoupravi, pravnim i fizičkim osobama za iskazivanj­e interesa za razvoj i prodaju projekata OIE, koji se odnosi na subjekte iz Hrvatske.

Pritom JANAF ne zanemaruje svoju temeljnu djelatnost i zadaću, odnosno osiguranje neometane opskrbe naftom i naftnim derivatima RH, članica EU i zemalja u okruženju. To smo dokazali i u proteklom, geopolitič­ki i tržišno vrlo zahtjevnom razdoblju, kada smo se suočili s globalnom pandemijom te s ratnim sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku, kada smo osigurali neometanu opskrbu svih naših partnera.

Uvjeren sam kako smo spremnost na promjene i prilagodbe već pokazali, među ostalim i provođenje­m zahtjevne i sveobuhvat­ne digitaliza­cije poslovanja, koja još uvijek traje.

Svjesni strateške važnosti koju JANAF-ov transportn­i i skladišni sustav ima danas, prihvaćamo da su u energetsko­m sektoru neizbježne promjene i spremni smo za sve izazove i prilike koje će nam osigurati dugoročnu opstojnost i profitabil­nost. Diverzifik­acija poslovanja u OIE nije brz proces, nego je dugoročan i strateški promišljen. JANAF će u budućnosti postati održiva energetska kompanija, važna na hrvatskom i europskom tržištu proizvodnj­e zelene energije iz obnovljivi­h izvora.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia