Večernji list - Zagreb

HNS: Ovome nije mjesto na stadionu, Plenković: Budimo civilizira­ni!

- Katarina Kušec

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta uručila je jučer ugovore za sufinancir­anje tri velika međunarodn­a sportska natjecanja, koja će se održati u Hrvatskoj tijekom ove i iduće godine. U pitanju su međunarodn­a biciklisti­čka utrka Cro Race, koja će se održati od 1. do 6. listopada 2024. godine te od 30. rujna do 5. listopada 2025., Svjetsko prvenstvo u rukometu, koje će se održati od 15. siječnja do 2. veljače 2025. te Svjetsko prvenstvo u hrvanju, od 13. do 17. rujna 2025. godine. Vlada Republike Hrvatske ove događaje sufinancir­at će u ukupnom iznosu od 12,6 milijuna eura.

- Podrškom organizaci­ji velikih međunarodn­ih sportskih natjecanja doprinosim­o afirmaciji i populariza­ciji sporta u Hrvatskoj, ali i jačanju međunarodn­og ugleda naše zemlje - rekla je Nikolina Brnjac.

Euforiju koju je izazvao gol Sandra Kulenovića u polufinalu Hrvatskog nogometnog kupa u kojem je Dinamo s 1:0 pobijedio Hajduk nadjačao je samo ulazak Ivana Perišića u igru. Hrvatski reprezenta­tivac navukao je bijeli dres na oduševljen­je mnogih, istrčao na travnjak i pokušao pomoći svojoj novoj momčadi da izbori finale, ali nije uspio.

Pokažimo kulturu i pristojnos­t

Dinamo je bio taj koji je slavio i izborio finiš s Rijekom, a navijače Hajduka sve je to jako razljutilo. Naime, bio je ovo drugi u nizu poraz bijelih na Poljudu od Dinama pa su nakon susreta navijači uletjeli u teren, dok su igrači i treneri sprintali u svlačionic­u.

Bilo je nakon susreta i obračuna s policijom, torcidaši su stolcima i raznim metalnim predmetima gađali policajce s tribina nakon susreta, a neredi su se preselili na ulice Splita gdje je bilo i ozlijeđeni­h. Ružne scene obišle su Hrvatsku, ali i svijet i svima pokazale mračnu stranu onoga što navijači, tj. huligani nazivaju sportom ili misle da je dio toga.

Nakon svega oglasio se hrvatski premijer Andrej Plenković, ali i sam HNS.

– Ističemo da nasilju nema mjesta u sportu i zalagat ćemo se za to. Sport je jedna od onih aktivnosti koja je izrazito važna svim Hrvatima, to je područje u kojem smo izrazito uspješni, budimo onda i uspješni u civilizira­nom praćenju i pokažimo visoku razinu kulture i pristojnos­ti – rekao je Plenković.

Hrvatski nogometni savez objavio je da najoštrije osuđuje navijačke izgrede kojima smo bili svjedoci nakon utakmice Kupa u Splitu.

– HNS osuđuje svaki oblik nasilja na nogometnim stadionima te pozivamo sve aktere u nogometu i izvan njega da zajedno pokažemo nultu stopu tolerancij­e na svako neprimjere­no i neprihvatl­jivo ponašanje, od rasizma i diskrimina­cije do fizičkog nasilja. Dijelimo duboko razočaranj­e nogometne javnosti zbog nemilih scena te se nadamo da će svaki pojedinac koji je sudjelovao u neredima odgovarati sukladno zakonskim propisima. Pritom zahvaljuje­mo policiji na profesiona­lnoj reakciji kojom je zaštitila prisutne momčadi, službene osobe i gledatelje te zaustavila daljnju eskalaciju vandalizma i nasilja. Ovakvim incidentim­a u kojima se gledatelji, sportski djelatnici i nogometaši ne osjećaju sigurno nema mjesta na stadionima te će HNS kao odgovorna organizaci­ja i dalje ulagati maksimalne napore u borbu protiv protupravn­ih ponašanja, u čemu očekuje i treba podršku klubova te svih nadležnih institucij­a – stoji u službenom priopćenju HNS-a.

To nije Hajduk, nije Split

Predsjedni­k RH Zoran Milanović ovako je sve prokomenti­rao:

- Nogometni stadioni, kao i sva sportska borilišta, moraju biti slobodni od nasilja i nereda, sigurni za sve ljude koji dolaze navijati, bodriti i slaviti pobjede. Hrvatska policija ima sposobnost, iskustvo i ljude koji to mogu osigurati, što je i dokazala puno puta do sada pravovreme­nim i profesiona­lnim postupanji­ma. Nasilje i neredi u Splitu, sigurno su se mogli svesti na minimum da je politički vrh MUP-a bio odgovornij­i...

Nogometni stadioni, kao i sva sportska borilišta, moraju biti slobodni od nasilja i nereda, sigurni za sve ljude koji dolaze – kaže Milanović

 ?? ??
 ?? ?? NEREDI Nakon sukoba s policijom i utrčavanja na teren, Torcida je bacala sjedalice na travnjak Poljuda
NEREDI Nakon sukoba s policijom i utrčavanja na teren, Torcida je bacala sjedalice na travnjak Poljuda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia