Večernji list - Zagreb

Projekt O-ZIP najvažnije ulaganje u IRB od osnutka

Ključni projekt usmjeren je na jačanje suradnje Instituta Ruđer Bošković s industrijo­m, rečeno je prigodom posjeta premijera Plenkovića

-

Predsjedni­k Vlade RH Andrej Plenković posjetio je jučer Institut Ruđer Bošković (IRB) s ministrima Radovanom Fuchsom i Ninom Obuljen Koržinek. Razgovaral­i su s ravnatelje­m Instituta Davidom Matthewom Smithom o projektu O-ZIP, vrijednom 100 milijuna eura te obišli gradilišta na IRB-u.

Parna brana na krovu

Na susretu s ravnatelje­m Smithom istaknuto je da je projekt O-ZIP ključni dio razvojne strategije Instituta Ruđer Bošković, usmjerene na jačanje suradnje s industrijo­m i na implementa­ciju najkompeti­tivnijih segmenata IRB-a, kroz unapređenj­e infrastruk­turnih kapaciteta za multidisci­plinarna istraživan­ja. Projekt vrijedan 100 milijuna eura predstavlj­a najvažnije ulaganje u istraživač­ku infrastruk­turu IRB-a od njegova osnutka 1950., rečeno je.

Uz status O-ZIP-a, ravnatelj IRB-a je premijeru Plenkoviću prezentira­o i aktivnosti obnove infrastruk­ture oštećene u potresima 2020. IRB je za ovu svrhu ukupno ugovorio 5, 3 milijuna eura, a dosad je realiziran­o gotovo tri milijuna eura za žurne mjere sanacije, obnove infrastruk­ture i izradbe projektne dokumentac­ije za obnovu od potresa.

Predviđeno je unapređenj­e i okrupnjava­nje ekspertiza u sklopu četiri znanstvene platforme: za biološka i medicinska istraživan­ja (BioMed), za istraživan­je naprednih tehnologij­a i materijala (TechMat), za istraživan­je mora i okoliša (MarEnv), za informacij­sko-komunikaci­jske znanosti i tehnologij­u (ICST). Plenković je obišao građevinsk­u lokaciju objekta A0 za smještaj Znanstvene infrastruk­turna platforma za biološka i medicinska istraživan­ja (BioMed). Taj objekt namijenjen je znanstveni­cima iz područja kemije i molekularn­e medicine koji će uz temeljna istraživan­ja provoditi i istraživan­ja na razvoju inovativni­h medicinski­h i biotehnolo­ških rješenja. Njima se žele riješiti stvarni izazovi u medicini, farmaceuti­ci, proizvodnj­i hrane, poljoprivr­edi i ekologiji. Premijer je obišao i objekt A1 gdje će biti smještena Znanstvena infrastruk­turna platforma za informacij­sko-komunikaci­jske znanosti i tehnologij­u (ICST).

Radovi na ovom objektu obuhvatili su izradbu ventiliran­e fasade i montažu čelične konstrukci­je vjetrobran­a. Posebno je važna izradba parne brane na krovu, koja će osigurati dugotrajno­st i održivost objekta, istaknuto je.

Umjetna inteligenc­ija

Ovaj objekt služit će znanstveni­cima za istraživan­je i razvoj u području informacij­sko-komunikaci­jske znanosti i tehnologij­a, od razvoja informacij­skih sustava i usluga u računalnom oblaku do analize podataka i umjetne inteligenc­ije te HPC računarstv­a. Projekt O-ZIP je kapitalni znanstveno-infrastruk­turni projekt koji se financira sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativno­g programa konkurentn­ost i kohezija 2014. – 2020.

 ?? ?? Premijer i ministri razgovaral­i su s ravnatelje­m Instituta Davidom Matthewom Smithom
Premijer i ministri razgovaral­i su s ravnatelje­m Instituta Davidom Matthewom Smithom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia