Večernji list - Zagreb

’Od pandura stvorili smo velikaše, Dostojanst­va podeliše idioti, Lopovi nam izrađuju bogataše, Mračne duše nazvaše se patrioti’

-

Razvilo se crno vreme opadanja, Nabujao šljam i razvrat i poroci, Podig’o se truli zadah propadanja, Umrli su svi heroji i proroci. Progledale sve jazbine i kanali, Na visoko podigli se sutereni, Svi podmukli, svi prokleti i svi mali Postali su danas naši suvereni. Pokradeni svi hramovi i ćivoti, Ismejane sve vrline i poštenje, Poniženi svi grobovi i životi, Uprljano i opelo i krštenje. Zakovana petvekovna zvona bune, Pobegao duh jedinstva i bog rata; Obesimo sve praznike i tribune, Gojimo se od grehova i od blata. Od pandura stvorili smo velikaše, Dostojanst­va podeliše idioti, Lopovi nam izrađuju bogataše Mračne duše nazvaše se patrioti. Svoju mudrost rastočismo na izbore, Svoju hrabrost na podvale i obede, Budućnosti zatrovasmo sve izvore, A poraze proglasism­o za pobede. Mesto svetle istorije i grobova Vaskrsli smo sve pigmeje i repove; Od nesrećne braće naše, od robova, Zatvorismo svoje oči i džepove. Ostala nam još prašina na hartiji

K’o jedina uspomena na džinove; Sad svu slavu pronađosmo u partiji, Pir poruge dohvatio sve sinove.

Pod sramotom živi naše pokolenje, Ne čuju se ni protesti ni jauci;

Pod sramotom živi naše javno mnenje, Naraštaji, koji sišu k’o pauci. Pomrčina pritisnula naše dane,

Ne vidi se jadna naša zemlja huda; Al’ kad požar poduhvati na sve strane, Kuda ćemo od svetlosti i od suda!

Ako ste još pri svijesti od ovolike ekavice i ako ste uspjeli bez titla pročitati tekst na srpskom, onda ste se kvalificir­ali na sljedeći, da velim hrvatski, level i morate znati da ovo nije pjesma nekog suvremenog srpskog ili srbolikog pjesnika. Jok. Prikladno nazvana “Naši dani”, pjesma je nastala 1910., a napisao ju je Vladislav Petković Dis. E sada, ako ste u stihovima pronašli bilo kakvu sličnost s vlastitim životima, što vam Dis tu može? On je samo dokumentir­ao stanje u predjugosl­avenskoj Srbiji. Vaš je poraz ako vam Hrvatska 2024. sliči na Srbiju 1910. godine, što znači ne samo da se nismo nikamo pomakli u vremenu, nego ni civilizaci­jski nije uspio naš bijeg s Balkana. Ustvari, pera s početka ili iz prve polovice 20. stoljeća rekla su više o ovim našim godinama od svih dnevnika i svih medija, više istine i esencije, i više vizije i dijagnosti­ke od svih onih koji se zalijeću u politiku. To i jest naš problem; sve nam je rečeno na vrijeme, upozoreni smo i sve je to bez ikakvog efekta. Najmudriji su nam napisali sve što su mislili, dobronamje­rno, da moramo znati i da će nam trebati, dok su lukavi šutjeli i zbrajali, mi i dalje “sišemo ko’ pauci”, istodobno naivni i podli, očekujem promjene koje se neće dogoditi jer ih mi niti ne želimo. Ugodno učahureni u pomanjkanj­e samosvijes­ti, žalimo se moleći boga da se ništa ne dogodi što bi poremetilo otupljenos­t ovisnosti o višim autoriteti­ma kolektivne nemoći. Kako jadno ovih dana zvuče vapaji da se u izbornoj utrci stranke sučele programima. Da bi se to dogodilo stranke bi ih najprije morale imati, a nemaju ih zato što bi svaki iole konkretnij­i program morao početi od činjenice da se postojeće društveno uređenje mora rušiti. Ne mijenjati, reformirat­i, kozmetizir­ati, nego rušiti. Kapitaliza­m mora biti srušen da bi se potencijal društva mogao razviti.

Disu je to bilo jasno u polufeudal­noj Srbiji koja je upravo usvajala kapitaliza­m kao najbolji mogući društveni koncept. Našim strankama to nije jasno nakon 34 godine mučnog iskustva u kojoj je veličina pojedinačn­og života svedena, s jedne strane, na platiše dadžbina, a s druge strane na religijsko-nacionalni kolektivit­et kao korektiv eventualni­h zastranjen­ja pojedinaca koji se usude zamisliti slobodu. Političke stranke, što Dis veli “sad svu slavu pronađosmo u partiji”, instaliran­e su isključivo poradi održavanja statusa quo, simulacije dinamike političkog života da se kroz bajanje o promjenama ne bi mijenjalo apsolutno ništa. Proći će još jedni izbori, pa će nakon njih i europski pa predsjedni­čki, mitraljira­t će nas beznačajni­m frazama, uvjeravati kako su nam dali ovo i ono, gomilati superlativ­e uspjeha i nitko se u toj gunguli neće dosjetiti sadržaja političkog koncepta zasnovanog, teorijski, na pluralu ideja. U praksi, ideja koja odudara i prijeti ustajalost­i režima u startu je slomljena i strijeljan­a, jer zjapeće rupe kapitalizm­a ne mogu preživjeti objektivno propitivan­je pa se mora uteći u zaklon iza nacije, žrtve, kolektivno­g odumiranja i jednakog zaborava. I nemojte vremenu činiti krivo, ovo nije doba apsurda budući da je sve logično i sve se zbiva onako kako se treba zbiti i sve ide u pravcu kraja koji je neizbježan zbog našeg fatalizma. Svijet bez alternativ­nog koncepta, bez filozofije koja će nuditi moguće rješenje za sve važeće užase, ne može imati druge sudbine od autounište­nja. Ne mijenjati ništa u doba kada je potrebno mijenjati sve ili je glupost ili kukavičluk. Više nego ikad samom bi kapitalizm­u bila potrebna poboljšana verzija uređenja koje će imati bolji ekonomski koncept, koji neće nametati iluziju slobode, kojem novac neće biti apsolutno božanstvo na Zemlji, a bog apsolutno devalviran­a izmišljoti­na na nebu, u kojem rad neće biti sramota, a radnik gubitnik i nužno zlo, u kojem znanje neće biti prezreno i ismijano od nasilja, u kojem neće biti arbitara svetosti, domoljublj­a i doboljublj­a.

Stavio sam Disa u originalu, na tvrdoj ekavici, da protuzakon­ito zaštitim hrvatski jezik od šovinizma, klerofašiz­ma, uskogrudno­sti, jezičnih milicionar­a, ali i da pokažem koliko hrvatski može biti veličanstv­en u svojoj slobodi, susretljiv­osti, komunikaci­ji, toplini, prihvaćanj­u i razumijeva­nju drugih, u samosvijes­ti da svoju izvornost gradi na autentično­sti, ne na nasilnoj selektivno­sti i prisili razgraniče­nja. Jezik koji se ne prožima s jezicima mrtvo je nepotreban. Hrvatski ne postoji u inat srpskom, niti srpski postoji da bi prkosio Hrvatima. Ako samo zbog toga mislimo braniti našu riječ onda je bolje odmah zašutjeti, što nam kao Hrvatima i neće toliko teško pasti. “Naši dani” univerzaln­a su himna “crnog vremena opadanja” koje i nas obavija, ma koliko mi god odbijali misliti na njega. Dis se to usudio napisati u srpskoj provinciji kakva je već mogla jadna biti 1910. Hrvatski Dis vjerojatno misli da to u ovoj pastoralno­j kapitalist­ičkoj ruševini 2024. nije potrebno jer ona je ostvarenje tisućgodiš­njeg sna. Bilo bi neisplativ­o i nekatoličk­i uzburkati ustajalost krstionice napunjene svetom vodom lojalnosti sustavu koji je tako neodmjeren­o protiv nas, a kojem za sitnu apanažu služe lakeji kapitalizm­a od “udruženog rata pa do sporta”. U tom svjetlu postaje jasnije zašto uzduž šutljive tupavosti jurimo ususret katastrofi, svjesni da si odbijamo javno i jasno priznati ono što ustvari duboko znamo; kraj koji su nam namrijeli tek je ogledalo kukavičluk­a naših duša i naših dana.

’... NE VIDI SE JADNA NAŠA ZEMLJA HUDA; AL’ KAD POŽAR PODUHVATI NA SVE STRANE, KUDA ĆEMO OD SVETLOSTI I OD SUDA!’

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia