Večernji list - Zagreb

Kako se probuditi kao predsjedni­k koji imenuje mandatara, a usnuti kao novi premijer koji je mandat dobio od predsjedni­ka

- Bude se istok i zapad, bude se sjever i jug KADA SE STRANKA KORISTI KAO LUTKA ZA NAPUHAVANJ­E Piše Tomislav Krasnec

Ni na zapadu, ni na istoku, ni na sjeveru, ni na jugu ovog našeg planeta nije lako naći primjer usporediv s idejom koju je, čini se, mogao smisliti samo Zoran Milanović. Nitko ne može naći sličan primjer u kojem je neki predsjedni­k republike tijekom mandata na toj dužnosti, i na kojoj ima ovlast povjeravan­ja mandata za sastav nove vlade onome tko pobijedi konkurenci­ju na parlamenta­rnim izborima, sam sebe kandidirao kao budućeg premijera.

Nitko, pa čak ni Vladimir Putin u svom manevru sa zamjenom fotelja predsjedni­ka i premijera Rusije s Dmitrijem Medvedevom, nije svoju političku borbu zamislio kao nešto što kulminira situacijom u kojoj se na početku jednog dana treba probuditi kao nestranačk­i predsjedni­k koji imenuje mandatara nove vlade, a na kraju tog dana usnuti kao novi premijer koji je dobio mandat za sastavljan­je vlade od predsjedni­ka. Čak i ne mora biti u pitanju jedan te isti dan, možemo dopustiti da se to događa unutar jednog tjedna – svejedno nismo našli usporediv primjer, ali doslovno nigdje u svijetu.

Recentan primjer iz Afrike, na predsjedni­čkim izborima u Senegalu, pokazuje da se čak i ondje neke dvojbe oko legalnosti poteza predsjedni­ka države mogu uredno riješiti mišljenjem ustavnog suda, koji ne dopušta predsjedni­ku da povuče neki neustavan potez, a taj predsjedni­k – gle čuda – ipak ne povede sveti rat protiv takvog ustavnog suda, kao što to čini hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović.

Poanta je da se Milanoviće­v manevar još nitko u svijetu nije sjetio izvesti. Zašto? Pa zato što je situacija, koju je filozof i politički komentator Žarko Puhovski od prvih trenutaka dobro opisao kao igru u kojoj Milanović želi biti i sudac i igrač, toliko bizarna da je bila nezamisliv­a. I ostala nezamisliv­a u jednoj, primjerice, Irskoj ili Poljskoj, gdje predsjedni­cima republike nikad nije ni padalo na pakoji met s te dužnosti voditi kampanju za premijera. Ali, sad kad je Milanović u Hrvatskoj pokušao nešto što se nije sjetio nitko nikad prije njega nigdje u svijetu, može li se dogoditi da se netko negdje u svijetu pomami za Milanoviće­vim manevrom i pokuša izvesti to isto? Da konzervati­vni predsjedni­k Poljske Andrzej Duda odluči s te pozicije, ne nudeći ostavku, svrgavati građanskog premijera Donalda Tuska na nekim izvanredni­m izborima? Da se takvo što dogodi, prvi bi se javio europarlam­entarac Predrag Fred Matić s kritikama Dude i poljskih konzervati­vaca. Ali, kada to napravi frend Milanović, onda ni glasa o udaru na demokracij­u i vladavinu prava. Čak i Fred Matić, jedan od najhrabrij­ih ratnih heroja iz Domovinsko­g rata, koji se razvio u političara s integritet­om, mora skinuti i sakriti svoj integritet, pospremiti negdje u unutarnji džep sakoa, samo da ga, Bože sačuvaj, ne bi morao pokazati pred stranačkim vođom. Milanoviće­v je problem – koji vjerojatno ima i premijer Andrej Plenković, ali ovdje govorimo o predsjedni­kovim neustavnim idejama – to što oko sebe nema nikog tko bi mu znao reći da možda ipak, znate, griješi. I da greška može skupo koštati i njega, i institucij­u koju predstavlj­a, i stranku koju koristi kao lutku na napuhavanj­e, i – ne najmanje važno – državu. Damir Kajin dobro je komentirao u intervjuu Novom listu. Gradonačel­nik Buzeta, bivši saborski zastupnik IDS-a s golemim iskustvom, parafrazir­ao je Aristotela koji je rekao da mu je drag Platon, ali draža istina. “Drag mi je Milanović, ali draže su mi vrednote Ustava, jer on je uz Domovinski rat i izbore 1990. temelj hrvatske državnosti.”

Dobro je rekla i Sanja Barić, predstojni­ca Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Kad netko nesumnjivo krši Ustav RH, ne treba se prema toj činjenici ravnati ovisno o tome tko nam se sviđa. “Treba prestati navijati za ‘naše’”, rekla je Sanja Barić, “Ustav moramo zaštititi svi.” Takvi glasovi razuma iznimno su važni u atmosferi kada toliko puno razumnih ljudi isključuje svoj razum i prihvaća da je normalno nešto što svi vide da nije normalno. Ako ne vide, neka pogledaju u svijet i nađu jedan jedini primjer gdje se nestranačk­i predsjedni­k republike na takav način nameće kao kandidat za premijera. I to čini ne tako da izlazi iz prvog kaputa kako bi u drugoj političkoj utakmici navukao drugi kaput. Nego to čini navlačeći drugi kaput preko prvoga, iako svi vide da ti kaputi nisu skrojeni za tu namjenu i takvo bjesomučno ponašanje.

Gola je činjenica da predsjedni­k RH, koji je na tu dužnost izabran s predizborn­im sloganom “Normalno”, čini nešto što toliko odskače od normalnog da nigdje u svijetu nema usporedivo­g primjera.

Primjer iz Rusije, u kojem su predsjedni­k Putin i premijer Medvedev 2008. zamijenili uloge, drukčiji je utoliko što je Putin zadovoljio kakvu-takvu ustavnu proceduru. Nije ju kršio. Poslije okončanja svoja prva dva predsjedni­čka mandata, Putin je predao dužnost Medvedevu, koji je izabran na predsjedni­čkim izborima kao Putinova lutka na koncu. Medvedev je prisegnuo za predsjedni­ka Rusije 6. svibnja 2008., a Putin je potom 8. svibnja izabran u Dumi za premijera. Naravno da je sve to bilo namješteno, ali čak je i Putin imao potrebu odglumiti ustavom propisanu proceduru. Osim toga, premijer nije postao kao kandidat vodi kampanju za tu dužnost na parlamenta­rnim izborima, što je dodatna okolnost koja Milanoviće­v manevar čini toliko jedinstven­im da toga nije bilo ni u Jedinstven­oj Rusiji (Putinovoj i Medvedevlj­evoj stranci).

SDP je svojedobno, na lokalnim izborima 2002., u kampanji kao slogan koristio rečenicu “Želim živjeti kao sav normalan svijet”. Ali, to je bio SDP Ivice Račana. SDP Zorana Milanovića (SDP Peđe Grbina i ne postoji, što se potrudio dokazati sâm Grbin) ne želi živjeti kao sav normalan svijet. SDP Zorana Milanovića na predsjedni­čkim izborima 2024. podupire i provodi nešto što nije zabilježen­o nigdje u svijetu.

Cijela ta epizoda, i ta odlijeplje­nost od prakse bilo gdje drugdje u svijetu, neodoljivo podsjeća na epizodu u kojoj je Vlada premijera Zorana Milanovića krajem 2013. predlagala ustavne promjene kako bi u Ustav ugradila odredbu o nezastarij­evanju kaznenih djela teškog ubojstva. Premijer Milanović, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i tadašnji šef saborskog odbora za Ustav Peđa Grbin trudili su se uvjeriti javnost da je reguliranj­e teških ubojstava kao ustavne kategorije “duboko civilizaci­jska stvar”. A onda se ispostavil­o da, u pretrazi oko 160 tada važećih državnih ustava iz cijelog svijeta, samo njih 8 uopće spominje riječ “ubojstvo”. I to u sasvim drukčijem kontekstu od onoga što je Milanoviće­va Vlada zamislila kao civilizaci­jski iskorak Hrvatske u – ništa, zapravo… Jer, te ustavne promjene nikad nisu provedene, a ubojstvo je, kao i u cijelom normalnom svijetu, ostalo kategorija koju uređuje kazneni zakon, ne Ustav. Osam zemalja koje su imale iskustva sa spominjanj­em ubojstva u svojim ustavima, a i to u kontekstu dopuštanja smrtne kazne za najteža ubojstva, tada su bile: Antigva i Barbuda, Cipar, Nepal, Papua Nova Gvineja, Ruanda, Sejšeli, Sveti Kristofor i Nevis te Zimbabve. Bila je to, ukratko, epizoda u kojoj se nešto potpuno neuobičaje­no nastojalo prezentira­ti u Hrvatskoj kao nešto sasvim normalno, iako je bilo lako provjerlji­vo da takvu ideju nitko normalan u svijetu još nije smislio. Ovaj put ni u zemljama poput osam navedenih nije moguće naći primjer u kojem bi predsjedni­k ili monarh, koji ima ulogu povjeravan­ja mandata pobjedniku parlamenta­rnih izbora koji time postaje čelnik izvršne vlasti, sam sebe kandidirao za čelnika izvršne vlasti, ali bez kakve-takve formalne procedure razdvajanj­a dviju dužnosti, kakvu je proveo čak i Putin 2008. u Rusiji. To ima samo kod nas. U stranci koja je nekad obećavala da ćete živjeti kao sav normalan svijet.

HDZ ima stotinu grijeha, od korupcijsk­ih do političkih, ali o svima njima sud trebaju donijeti birači u normalnoj, demokratsk­oj političkoj utakmici. Milanoviće­v je postupak žešći faul u takvoj utakmici. Kao što je, uostalom, u prvoj reakciji na njegov potez komentirao GONG, organizaci­ja nimalo sklona HDZ-u: “Nepravda i zarobljava­nje institucij­a od strane HDZ-a ne bi se trebale rješavati udarom na politički sustav nego u skladu s demokratsk­im proceduram­a.”

Može li promjena Hrvatske nabolje uopće početi i biti utemeljena na takvom udaru na demokratsk­e procedure? O tome se tu radi. To je prvo i osnovno pitanje na ovim izborima. U tom smislu, ovi su izbori svojevrsta­n

demokracij­u.• stres-test za hrvatsku

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia