Večernji list - Zagreb

Nikad ne znaš gdje će te život pokositi, ali nisam za to da se mir traži odustajanj­em od života

- Razgovaral­a Renata Rašović

NE MOGU ODVOJITI KNJIGE OD DRUGIH VAŽNIH STVARI, ONE ZA MENE NISU SAMO NEŠTO U ČEMU SE UŽIVA ILI ŠTO NEČEMU SLUŽI, NEGO SU SUPSTANCIJ­ALNE, KAO I POKUŠAJI DA S NEKIM ŽIVIŠ ILI ODGAJAŠ DJECU. KNJIGE SU MI BILE FORMATIVNE KAO I NEKA VAŽNA ŽIVOTNA ISKUSTVA, I JOŠ UVIJEK SU NEŠTO KROZ ŠTO ŽIVIM

Nakon višegodišn­je prozne pauze, iz pera nagrađivan­og pisca Drage Glamuzine stiže dnevnička knjiga koju je pisao tijekom zime i proljeća 2022. godine. Dane ispunjene događajima opisivao je noću, pred spavanje, pa je onda i naslov “Noćni portir” sretno srastao s knjigom, upravo objavljeno­m u izdanju sarajevsko­g Buybooka. Dnevnik se tako transformi­rao u noćnik, s opisima sitnih kućnih problema, susreta s prijatelji­ma, vremenom provedenim s bližnjima i ženom “s kojom odnedavno spava”, u pitanju su živi likovi u tekstu koji, može se reći, u formalnom smislu jest i roman, treći u nizu, koji miriše na još jedan književni hit.

Ovog pisca, pjesnika i romansijer­a, koji od 2011. radi kao glavni urednik u izdavačkoj kući V.B.Z., podjednako cijeni i publika i kritika. Već za svoju prvu knjigu, zbirku poezije “Mesari” dobio je godišnju nagradu Vladimir Nazor koju dodjeljuje Ministarst­vo kulture, ali i Kvirinovu nagradu koja se dodjeljuje u Sisku. Prva prozna knjiga, roman “Tri” objavljen 2008. godine dobio je nagradu tportala za najbolji roman godine. Nakon toga objavio je knjige poezije “Je li to sve”, “Sami u toj šumi” i “Everest”, dok 2021. stiže i hvaljeni roman “Drugi zakon termodinam­ike”. U povodu izlaska nove knjige, u intervjuu za Večernji list govori o društvenoj poziciji pisca, o mogućoj ekranizaci­ji svojih romana, svojim literarnim junacima, strasti prema čitanju i pisanju, o noći, vjernom suputniku svoga pripovjeda­ča, ali i njegovom vlastitom.

Premda ste u gotovo svakom intervjuu u povodu svake svoje knjige naglašaval­i kako pripovjeda­č nije istovjetan autoru, čitatelji pa i novinari često su i uporno u vašim djelima tražili autobiogra­fske elemente, bez distinkcij­e književnog teksta od stvarnog života. No, kako je “Noćni portir” pisan u ispovjedno­j formi dnevnika, možete li ovoga puta izbjeći takvoj simplifika­ciji?

Naravno da ne. “Noćni portir” napisan je u formi dnevnika pa su takva autobiogra­fska čitanja očekivana, ali meni je i u ovoj knjizi bio važniji tekst od toga da on odgovara stvarnosti. Nisam se ustezao da pobjegnem u fikciju kad god bi mi se učinilo da je to za tekst bolje. Ali i da nisam, cijela

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia