Večernji list - Zagreb

Nastavnike i dalje tuku. I nikome ništa...

Kad će se prevencija nasilja u školama provoditi i u praksi?

- Piše Lana Kovačević

Nije dugo trajalo zgražanje zbog posljednje­g napada razjarenog roditelja na nastavnika u trogirskoj Osnovnoj školi Majstora Radovana. A i zašto bi, to je samo još jedan incident upisan u sad već podužu statistiku šaketanja, davljenja, provociran­ja, udaranja i prijetnji kojima su neprekidno već godinama izloženi nastavnici, profesori i učitelji u odgojno-obrazovnim institucij­ama. Kao da je važno što je u razredu trogirskih sedmaša zavladala panika i strah, što je profesor biologije i kemije na radnom mjestu ne samo proživio šok i stres nego i poniženje, što je nasilni roditelj uhićen. Ionako se uvijek sve brzo stiša kao da se ništa nije ni dogodilo, pa je i taj nasilni tata, čiji je “dugi” fitilj popustio zbog činjenice da je upravo njegovo dijete svjesno odlučilo ne poštovati školska pravila o korištenju mobitela za vrijeme sata, odaslao svojim ponašanjem i svim ostalim profesorim­a te škole jasnu poruku – uletjet će on u bilo koji razred kad se to njemu hoće i u tom će razredu učiniti sve što mu u tom trenutku padne na pamet. Pa vi vidite! A neće u vlastita četiri zida odgajati svoj podmladak niti mu objasniti da je poštovanje pravila minimum koji se od njega očekuje. Na kraju nikome ništa, jer u našem društvu, pa tako ni među nadležnima za odgojno-obrazovne ustanove, nitko nema jasan plan, smjer i ideju za suočavanje i suzbijanje rastućeg problema nasilja u školama. Koje god vrste i nad kim god, a čini se da ga još dugo nitko neće ni imati.

Već godinama se igra čudna društvena igra “država u državi” među institucij­ama koje moraju biti uključene u rješavanje tog problema pa se međusobno ili ne žele ili ne znaju koordinira­ti kako bi se najoštrije kažnjavalo opisane i slične incidente i kako bi se zaštitilo ne samo zaposlenik­e škola nego i djecu. Svi su u sustavu odgoja i obrazovanj­a svjesni da se čaša strpljenja odavno prelila, ali konkretnog rješenja nemaju. Izvlačile su se ideje

o angažiranj­u zaštitara, postavljan­ju nadzornih kamera, uvođenju detektora metala na ulazima u škole, no svi su takvi prijedlozi sve samo ne rješenje. I neće stvar bolja biti ni sada kad Hrvatska ide u izbore jer takvih i sličnih realnih problema koji se javljaju u sustavu odgoja i obrazovanj­a u stranačkim programima ili nema ili ih ima minimalno, tek toliko da se zbog izostavlja­nja stvarnog i ozbiljnog problema obrazovnog sustava stranke koje pretendira­ju na vlast ne proziva. Naime, koalicija Mosta, Suverenist­a i Nezavisne liste mladih jedina je u svom izbornom programu istaknula kako bi oni na nacionalno­j razini u potpunosti zabranili u svim školama korištenje mobitela.

– Kroz cjelokupni saborski mandat upozoraval­a sam na to da raste međuvršnja­čko nasilje. Ono je samo u odnosu na prethodnu godinu poraslo 44 posto, a ono što je osobito zanimljivo jest da je udio djevojčica u tom međuvršnja­čkom nasilju u porastu. Uzroci su različiti, međutim ono na što je nužno skrenuti pozornost i što smatram da nedostaje u našem društvu jest rasprava o korištenju suvremene tehnologij­e u obrazovnom sustavu. Naime, kad govorimo o zadnjih nekoliko primjera nasilja vidimo da su prisutne snimke tih incidenata. Dakle, na neki način postalo je pitanje vlastite vrijednost­i, mjerila prestiža, imati klikabilan sadržaj, i u tom smislu, pa i tim povodom, kao i zbog narušenog mentalnog zdravlja djece i mladih smatram da je potrebno mobitele maknuti iz odgojno-obrazovnih institucij­a. Zabranili bismo mobitele. Trenutačno je naime pravilniko­m regulirano da se oni ne mogu koristiti u sklopu nastavnog procesa, međutim to u praksi znači da se u ponekim školama koriste stalno, negdje povremeno, negdje se koriste za vrijeme odmora, a negdje ostaju uključeni stalno. Dolazimo i do nejednakos­ti u školama, jer su neke mobitele posve zabranile, a druge nisu. Ujedno i UNICEF ističe negativne učinke mobitela i u vezi s pozornosti učenika i u vezi s obrazovnim ishodima. Uz sve te spoznaje mi nismo ni otvorili raspravu o toj temi da vidimo što uopće možemo učiniti – kazala je Mostova Marija Selak Raspudić.

Kaže da se, kad je riječ o nasilju u školama i među mladima, sve možda i događa upravo sa svrhom stvaranja takozvanog mobilnog rezultata kao mjerila vrijednost­i u kojima se, između ostalog, svi sudionici nasilja natječu u određenim društvenim skupinama.

No što bi aktualni pretendent­i na vlast ili aktualni vlastodršc­i na temelju svojih programa i koalicijsk­e suradnje učinili za sigurnost škola, nastavnika, učitelja i profesora, kao i sve djece?

– Nužan je obvezni građanski odgoj. To se vidjelo i pokazalo prije pet godina kad smo u Rijeci samoinicij­ativno krenuli u tada fakultativ­ni projekt koji su poslije preuzele brojne županije i gradovi. Evaluacija građanskog odgoja je sjajna, povratne informacij­e su odlične, kako djece tako i roditelja i nastavnika koji s njima rade. Ono što treba napraviti jest standard. Taj princip treba uspostavit­i svugdje, i to zato što je standard građanskog odgoja i obrazovanj­a, uz to da obrazuje društvo za demokratsk­u i građansku pismenost, između ostalog i izgradnja kulture mira, nenasilja i mirnog rješavanja sukoba. Osim toga u našem su programu i centri podrške i potpore ne samo darovitim učenicima i učenicima s teškoćama u razvoju nego i učenicima koji imaju velike probleme s nasiljem ili mentalnim zdravljem. Danas je svako peto dijete u ozbiljnom problemu s mentalnim zdravljem, posebno je to naglašeno nakon pandemije COVID-19. Međutim kad bismo u rješavanju toga pitanja smjesta željeli u svakoj školi zaposliti jednog psihologa, a nema ih 50 posto osnovnih i srednjih škola, mi to ne možemo jer ih na tržištu rada nema

– odgovorila je na pitanje o sigurnosti u školama SDP-ova Sabina Glasovac.

Danijela Dolenec, aktualna zamjenica gradonačel­nika Grada Zagreba, između ostalog smatra da je dodatno obrazovanj­e svih u sustavu odgoja i obrazovanj­a nužno kako bismo pravovalja­no reagirali na svaki oblik nasilja unutar odgojno-obrazovnog sustava.

– Grad Zagreb proveo je istraživan­je međuvršnja­čkog nasilja prošle godine i u osnovnim i u srednjim školama. Utvrdili smo da sada ima nešto manje fizičkog, ali više verbalnog nasilja te znatno više cyber nasilja, i to kroz različite oblike koji dovode i do ugroze mentalnog zdravlja mladih. Istraživan­je pokazuje i da se mnogi u školskom sustavu ne osjećaju adekvatno obrazovani reagirati na različite oblike nasilja i to sad vidimo svako malo kad je neka škola u vijestima. Ne reagiraju adekvatno, a uloga promatrača izuzetno je važna. Naime, postoji dijete koje čini nasilje, dijete nad kojim je nasilje počinjeno i gomila promatrača koji se ne uključuju i ne osuđuju nasilje. To moramo mijenjati, no za to se škole moraju ekipirati. Mi u Gradu Zagrebu sad ponovno uvodimo program koji je UNICEF provodio u Hrvatskoj u velikom broju škola prije desetak godina. Napravit će se vrlo konkretan kurikul “Digitalno nasilje i stvarni oblici nasilja”, ekipirati cjelokupno školsko osoblje, dakle svi trebaju imati nekoliko jednostavn­ih alata za reakciju kad se ono dogodi. To je prvo, a drugo su stručni timovi. Kad imate psihologa, pedagoga i edukacijsk­og rehabilita­tora, puno ste sigurniji da će se na samu pojavu nasilja zapravo adekvatno reagirati i prema roditeljim­a i prema djeci – očitovala se na naše pitanje kako spriječiti nasilje u školama Dolenec.

Kada je riječ o nasilju u odgojno-obrazovnim ustanovama, na papiru imamo gotovo sve. Prema Zakonu o odgoju i obrazovanj­u u osnovnoj i srednjoj školi, škole su dužne osigurati sigurnost i zaštitu zdravlja učenika u školskim ustanovama, a svaki oblik vršnjačkog nasilja prijaviti nadležnim institucij­ama. Moraju postupati prema pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanj­u mjera zaštite prava učenika te prijaviti svako kršenje tih prava nadležnim tijelima; zatim prema protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima; protokolu o postupanju u slučaju zlostavlja­nja i zanemariva­nja djece; protokolu o pokretanju psihološki­h kriznih intervenci­ja u sustavu odgoja i obrazovanj­a; protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji kao i internim aktima/protokolim­a postupanja na razini osnovne i srednje škole. Između ostalog, obvezni su implementi­rati postojeće preventivn­e i intervenci­jske programe, a prema potrebama razvijati i nove koje moraju provesti u sklopu redovne nastave, sata razrednika, školskih ili razrednih projekata i predavanja.

Zakonski papir trpi i ispisanu obvezu stručnog usavršavan­ja odgojno-obrazovnih radnika o prevenciji nasilja i zaštiti prava učenika najmanje jedanput godišnje. No realnost i praksa u školama takvi su da prevlada nezaintere­siranost mnogih ravnatelja koji sve te zakonske retke i ispisana pravila podcjenjuj­u, baš onako kako je pravila i norme ponašanja podcijenio i otac učenika s početka teksta koji je zasad posljednji u nizu počinitelj­a incidenata.

– Svaki napad i ugroza ljudskog i profesiona­lnog digniteta učitelja, bilo da dolazi od učenika, roditelja ili nekog trećeg, zaslužuje osudu i reakciju socijalnih službi te policijski­h i pravosudni­h tijela. Svaki učitelj može zatražiti psihološku pomoć u slučaju da procjenjuj­e kako mu je ona potrebna, uključujuć­i i situacije kada je žrtva nasilja ili kad se ne može nositi s izazovima svoga posla. Kada učitelja napadne učenik ili roditelj, to se rješava u intersekto­rskoj suradnji s nadležnom Policijsko­m upravom i nadležnim centrom za socijalnu skrb. Škola je dužna prijaviti napad ili ugrozu učitelja koji se provjerava po službenoj dužnosti i utvrđuje se o kojem obliku kažnjivih djela se radi. Reakcija na nasilje nad učiteljima putem pedagoških mjera predstavlj­a samo jednu od reakcija društva na to, druga reakcija je djelovanje policijski­h i pravosudni­h tijela te tijela socijalne skrbi koje imaju za cilj prevenirat­i nasilje prema učiteljima i poslati poruku da se nasilje i omalovažav­anje ne tolerira. Za izricanje pedagoških mjera zadužene su stručne službe i ravnatelji školskih ustanova. Svi dionici u sustavu jasno znaju što treba poduzeti u neželjenim situacijam­a koje se dogode u školi, i svi su odgovorni i pozvani da prije svega, preventivn­o, poduzmu sve da se nasilje ne dogodi – jasno poručuju iz Ministarst­va obrazovanj­a.

I što učiniti u situacijam­a u kojima su zakonski propisi jedno, a praksa, što zbog neznanja ili nezaintere­siranosti, nešto sasvim drugo? Ne preostaje ništa drugo nego voditi statistike i istraživan­ja, ali da ona ne paralizira­ju dionike sustava. Jer sustav je još 2018. godine itekako znao da, kad je riječ samo o nasilju nad učiteljima, profesorim­a i nastavnici­ma, oni to nasilje često i ne prijavljuj­u, ili zbog straha ili zbog neučinkovi­tosti mjera zaštite. Štoviše, tada je čak 47 posto ispitanika izjavilo da je doživjelo neki oblik zlostavlja­čkog ponašanja na radnom mjestu. Posebno je zabrinjava­juća činjenica da zaposlenic­i škola uglavnom nikoga ne informiraj­u o doživljeno­m zlostavlja­čkom ponašanju, i to njih čak 70 posto. U istraživan­ju koje je 2023. godine proveo Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske čak se 93,5 posto učitelja, profesora i nastavnika susrelo barem s jednim oblikom neprimjere­nog ponašanja ili postupanje­m roditelja učenika u posljednji­h 12 mjeseci, a 29,7 posto učitelja i nastavnika susrelo se s nasilnim (fizičkim ili verbalnim) ponašanjem roditelja.

Istraživan­je je, između ostalog, pokazalo da se 40 posto učitelja i nastavnika u godinu dana od 2023. susrelo s roditeljsk­im pritiscima za povećanje ocjene učeniku i pritom nisu birali kakvu će vrstu pritiska učiniti. Štoviše, učitelji i nastavnici susreli su se s gotovo devet različitih oblika neprimjere­nog ponašanja ili postupaka roditelja prema profesorim­a, a čak 41,3 posto učitelja nikada nije bilo ni na kakvoj edukaciji o odnosu s roditeljim­a. Edukaciju o odnosima s roditeljim­a nisu imali ni za vrijeme školovanja, a to je potvrdilo čak 68 posto nastavnika, učitelja i profesora koji su sudjeloval­i u tom istraživan­ju.

– Inzistiral­i smo na rješenjima koja će uključivat­i i proceduru vezanu za prevenciju i sankcionir­anje nasilja počinjenog prema zaposlenic­ima škola jer je Nacrt Akcijskog plana koji je Ministarst­vo naposljetk­u uputilo u javno savjetovan­je ostao neodređen po tom ključnom pitanju, a naši prijedlozi nisu uvršteni u Akcijski plan 2020. – 2024. Stoga smo za rad Gospodarsk­o-socijalnog vijeća predložili i donošenje Smjernica, strateškog nacionalno­g plana, koje će razraditi proceduru postupanja u slučaju počinjenog nasilja, kako među učenicima tako i prema zaposlenic­ima. Problemi koji se nagomilava­ju u školskim ustanovama od tada samo potvrđuju ono na što smo upozoraval­i još prilikom donošenja Akcijskog plana – mišljenje struke i prijedlozi rješenja nisu u prvom planu, a postupci donošenja propisa svedeni su na zadovoljav­anje forme. Za početak bi, dakle, trebalo napraviti ono što je temelj – uvažiti mišljenje struke, što bi bio početni korak kojim bi resorno ministarst­vo pokazalo da je spremno svoj rad usmjeriti na potrebe sustava, a ne na navedeno zadovoljav­anje forme. S obzirom na to da Ministarst­vo navodi da je za razdoblje od 2020. do 2024. godine u proračunu osiguran iznos od 27 milijuna kuna za provedbu aktivnosti iz Akcijskog plana uz mogućnost korištenja dodatnih sredstava koje je moguće osigurati iz EU fondova, očekujemo izvješće Ministarst­va o konkretnim poduzetim radnjama, pa bi oni trebali biti prvi kojima je ovo pitanje adresirano – poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja na naše pitanje što bi se konkretno u sustavu trebalo mijenjati kada je riječ o zaštiti nastavnika.

Kako naglašavaj­u, u sklopu EU projekta “Jačanje bipartitno­g socijalnog dijaloga u sektoru osnovnog obrazovanj­a” educirali su učitelje, članove sindikata za provođenje postupaka mirenja u školama kako bi pomagali školama u diseminaci­ji tih vještina u skladu s dobrom praksom europskih zemalja, a taj postupak, koji je započet prije pandemije, sada nužno treba i nastaviti.

– Uz određene nadopune, potrebno je provesti u djelo Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama, odnosno izraditi nacionalni strateški plan. Sindikat hrvatskih učitelja predložio je donošenje Smjernica o postupanju nakon počinjenja nasilja i prevenciji nasilničko­g ponašanja prema učenicima i zaposlenic­ima škola kao jedan od prijedloga programa rada Gospodarsk­o-socijalnog vijeća za ovu godinu. Takav bi protokol postupanja, uz Akcijski i Strateški plan, morao biti temelj prijedloga daljnjih konkretnih mjera – jasni su iz Sindikata hrvatskih učitelja. •

Čak 70 posto zaposlenik­a škola i ne prijavljuj­e da su doživjeli neki oblik zlostavlja­čkog ponašanja

 ?? ?? Zar se doista ništa efikasnije ne može poduzeti kako zbog vršnjačkog nasilja te napada učenika ili njihovih roditelja na učitelje, nastavnike, profesore i drugo školsko osoblje ne bi tako često u škole morala dolaziti policija?
Zar se doista ništa efikasnije ne može poduzeti kako zbog vršnjačkog nasilja te napada učenika ili njihovih roditelja na učitelje, nastavnike, profesore i drugo školsko osoblje ne bi tako često u škole morala dolaziti policija?
 ?? ??
 ?? ?? Zbog narušenog mentalnog zdravlja djece i mladih potrebno je mobitele posve maknuti iz odgojno-obrazovnih institucij­a, naglašava Marija Selak Raspudić
Zbog narušenog mentalnog zdravlja djece i mladih potrebno je mobitele posve maknuti iz odgojno-obrazovnih institucij­a, naglašava Marija Selak Raspudić
 ?? ?? Nužno je uvesti obvezni građanski odgoj jer njegov je sastavni dio i izgradnja kulture mira, nenasilja i mirnog rješavanja sukoba, ističe Sabina Glasovac
Nužno je uvesti obvezni građanski odgoj jer njegov je sastavni dio i izgradnja kulture mira, nenasilja i mirnog rješavanja sukoba, ističe Sabina Glasovac
 ?? ?? Cjelokupno školsko osoblje trebalo bi imati nekoliko jednostavn­ih alata za reakciju kad se nasilje dogodi, smatra Danijela Dolenec
Cjelokupno školsko osoblje trebalo bi imati nekoliko jednostavn­ih alata za reakciju kad se nasilje dogodi, smatra Danijela Dolenec

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia