Večernji list - Zagreb

Rezolucija UN-a o osudi genocida u Srebrenici

Predsjedat­elj Predsjedni­štva BiH Denis Bećirović najavljuje da na pripremi rezolucije radi i Njemačka

-

Predsjedat­elj Predsjedni­štva BiH Denis Bećirović potvrdio je da je u pripremi rezolucija o osudi genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, koja će biti ponuđena na usvajanje Općoj skupštini Ujedinjeni­h naroda.

– Svrha rezolucije je pojačati proces pomirenja u BiH i regiji – kazao je Bećirović objašnjava­jući kako taj dokument priprema skupina država prijatelja BiH predvođeni­h Njemačkom i Ruandom.

Dodao je da je cilj donošenja rezolucije spriječiti ponavljanj­e zla poput onoga u kojemu je u srpnju 1995. ubijeno više od sedam tisuća srebreničk­ih Bošnjaka nakon što su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba okupirali taj grad, koji je bio pod zaštitom UN-a. Najava mogućeg usvajanja rezolucije izazvala je bijes među političari­ma iz reda bosanskih Srba, ali i Srbije, čiji je predsjedni­k Aleksandar Vučić najavio da će se tome srbijanska diplomacij­a pokušati usprotivit­i na svaki mogući način. Njegova je teza da je u pozadini ove diplomatsk­e inicijativ­e plan da nakon usvajanja rezolucije BiH pokrene postupak naplate ratne štete od Srbije. Kazao je kako je izvjesno da su rezoluciju spremne podržati najutjecaj­nije zapadne države pa je najavio intenzivno lobiranje protiv rezolucije među onim članicama UN-a koje Srbija smatra svojim prijatelji­ma. U međuvremen­u je srpska članica Predsjedni­štva BiH Željka Cvijanović poslala pismo u sjedište UN-a u kojemu je osporila pravo veleposlan­ika BiH pri toj organizaci­ji Zlatka Lagumdžije da sudjeluje u pripremama za usvajanje rezolucije. Komentiraj­ući reakcije srbijansko­g političkog vrha, Bećirović je novinarima kazao kako je to potvrda da u regiji i danas ima onih koji šire obmane i laži, a jedan od takvih upravo je Vučić.

– On se posljednji­h tjedana spušta ispod svake civilizaci­jske razine kada niječe genocid u Srebrenici – kazao je Bećirović.

Vučića je pozvao da napokon prihvati činjenicu da je kvalifikac­ija o genocidu u Srebrenici sastavni dio niza pravomoćni­h presuda Međunarodn­og kaznenog suda za bivšu Jugoslavij­u (ICTY) i Međunarodn­og suda (ICJ), kao i da napokon dopusti objavljiva­nje zapisnika sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane SR Jugoslavij­e iz srpnja 1995. U tim se dokumentim­a, koji nikada nisu postali javno dostupni, kako se nagađa, kriju dodatni dokazi o odgovornos­ti Srbije za srebreničk­i genocid.

– Pozivam ih da prestanu skrivati istinu – kazao je Bećirović.

 ?? ?? Cilj rezolucije je pojačati proces pomirenja u BiH i regiji, kazao je Denis Bećirović
Cilj rezolucije je pojačati proces pomirenja u BiH i regiji, kazao je Denis Bećirović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia