Večernji list - Zagreb

Andrija i Vuja nekad bliski suradnici, danas ljuti suparnici

- Damir Mrvec

Rukometaši Nexea i Zagreba večeras će u dvorani OŠ kralja Tomislava u Našicama (19 sati) odigrati veliki derbi Paket24 Premijer lige za prvaka Hrvatske. Ova utakmica ujedno se boduje i za prvaka Hrvatske, a naslov će osvojiti momčad koja prva osvoji šest bodova. Ona momčad koja bude bolje plasirana u Ligi za prvaka steći će pravo domaćinstv­a u odlučujućo­j utakmici. Zanimljivo je što će na klupama s jedne strane sjediti Andrija Nikolić (Zagreb), a na drugoj Veselin Vujović. Upravo su njih dvojica bila najbliži suradnici u sezoni 2015./2016., i to na klupi Zagreba.

Nikolić postao ozbiljan trener

– Bila je to sjajna sezona u kojoj je Zagreb drugi put zaredom igrao u četvrtfina­lu Lige prvaka. Tu nas je zaustavio moćni PSG. Bila je to sezona u kojoj mi je Nikolić bio pomoćni trener nakon što se pokojni Zlatko Saračević odlučio za samostalni trenerski posao. Nikolić je u to vrijeme bio kadar Zagreba i sezonu ranije bio je pomoćni trener Željku Babiću u Meškovu iz Bresta. Klub ga je odlučio vratiti i postaviti ga za mog pomoćnika. Naravno, nisam imao ništa protiv, a kada sam ga bolje upoznao, shvatio sam da je riječ o iznimno dobrom treneru koji je, eto, u posljednji­h osam godina puno napredovao. Uostalom, to dokazuju i rezultati Zagreba ove sezone. Drugim riječima Nikolić je izrastao u ozbiljnog trenera – rekao je Veselin Vujović.

Bit će vam sigurno neobično sjediti kontra Zagreba, kluba u kojem ste ostavili zaista velik trag?

– Naravno da će mi biti čudno. No to sam znao onog trenutka kada sam potpisao za Nexe. Dakle, prvi put igram protiv Zagreba, protiv momčadi koju jako cijenim. Vjerujem da čelni ljudi Zagreba znaju kakve emocije imam prema svom nekadašnje­m klubu, ali večeras moram biti strogo profesiona­lan i pokušat ću napraviti sve kako bih pobijedio. Da se odmah razumijemo, Zagreb je favorit. Sve generacije Zagreba koje su ranije igrale u Našicama također su bile favoriti. Očekujem veliki rukometni spektakl. U obje momčadi igra niz sjajnih igrača. Bit će zanimljivo gledati nadmetanje dvaju vratara Kuzmanović­a i Mandića, pa dvaju sjajnih krila Štrleka i Dibirova. U vanjskoj liniji Srne i Moslavca. Igraju dvije najbolje hrvatske momčadi, dvije ekipe koje su igrale važnu ulogu u Europi ove sezone. Žao mi je što bar nismo pobijedili RN Löwen u gostima, a imali smo sve na pladnju – zaključio je Vujović, koji se na poseban način priprema za stresnu utakmicu.

Naime, odlučio je sa suprugom posjetiti obližnje Đakovo i ergelu lipicanaca.

Andrija Nikolić sjeća se vremena kada je bio pomoćni trener Veselina Vujovića.

– Jedva čekam da se vidim s Vujovićem. Ta godina suradnje ostat će mi zauvijek u sjećanju. Vujović je prije svega dobar čovjek, ali i vrhunski trener. Puno sam naučio od njega.

Imali smo sjajnu sezonu, došli smo do četvrtfina­la – kaže Nikolić.

Jedino niste od Vuje naslijedil­i i naučili kako temperamen­tno voditi utakmice, vi ste, naime, totalna suprotnost?

– Da, vodim mirnije utakmice, a Vuja ko Vuja, to je njegov način. Kako će biti večeras u Našicama? – Tvrdo i teško. Oni će sigurno biti jako motivirani da nas pobijede. Nakon ispadanja iz Lige prvaka mi se okrećemo domaćem prvenstvu. Što se nas tiče, mi smo unatoč porazu u Montpellie­ru u dobrom ritmu i u dobroj formi i apsolutno idemo na pobjedu. Cilj je pobijediti u Našicama te u tri utakmice, sa zadnjom u Zagrebu, zaključiti domaće prvenstvo i proslaviti 32. titulu prvaka Hrvatske. Što se zdravstven­og kartona tiče, mogu reći da će svi igrači biti spremni i da nemamo nikakvih problema s ozljedama. Činjenica je da su Kos i Klarica bili ozlijeđeni nakon Montpellie­ra, ali bit će spremni za večeras. Očekuje vas vruća atmosfera? – To znamo. I naviknuli smo se na to. Vjerujem da moji igrači nemaju problem pritiska kada je riječ o navijačima domaćih momčadi. Štoviše, to im može biti samo motiv više – istaknuo je Nikolić.

Ne igra se za dojam

U sastavu Nexea ima nekoliko iskusnih igrača, poput Bezjaka, Štrleka, Tomića...

– Istina, dosta su promijenil­i roster u odnosu na prošlu sezonu, dobro smo ih proučili, znamo odakle prijeti najveća opasnost. Večeras se ne igra za dojam, već za važne bodove i to jako dobro znamo i tako ćemo se postaviti – zaključio je Nikolić.

Jakov Gojun igrač je Zagreba koji je odigrao najviše utakmica protiv Nexea.

– Očekujem uobičajenu utakmicu kada su ova dva kluba u pitanju. Bit će i nervoze i galame i svega, ali smatram da se mi ne trebamo previše opterećiva­ti takvim stvarima. Ja vjerujem da mi ovo možemo riješiti u tri utakmice i postati prvaci. Nexe respektira­mo, ali mislim da su svjesni i oni da smo mi trenutačno bolja ekipa. Pokazali smo to i u Ligi prvaka ove sezone – rekao je Gojun.

Veselin Vujović i Andrija Nikolić sjedili su zajedno na klupi Zagreba u sezoni 2015./2016. kada je hrvatski prvak igrao četvrtfina­le Lige prvaka

 ?? ?? MILOŠ KOS ozlijedio se u Montpellie­ru kada je pao na leđa, ali uspio se oporaviti i igrat će večeras protiv Nexea
MILOŠ KOS ozlijedio se u Montpellie­ru kada je pao na leđa, ali uspio se oporaviti i igrat će večeras protiv Nexea

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia