Večernji list - Zagreb

“Fiću” bodrila kćerka Eva, ostvario mu se san da vidi tatu na postolju

- Damir Mrvec

Prvog dana finala po spravama na Svjetskom gimnastičk­om kupu u Osijeku, hrvatske vježbači i vježbačica osvojili su tri medalje – dvije srebrne i jedn u brončanu. Broj medalja može se povećati danas, kada drugog dana finala nastupaju Tin Srbić (preča), Tina Zelčić (greda) i Aurel Benović (preskok). Sara Šulekić srebrna je na dvovisinsk­im ručama, dok smo na postolju konja s hvataljkam­a imali dvojicu medaljaša – srebrnog Filipa Udea i njegovog brončanog klupskog kolegu Marka Samboleca. U preostalim hrvatskim finalima, Tijana Korent bila je peta na preskoku, Aurel Benović sedmi na tlu, a sedma je bila i Sofia Mešter na dvovisinsk­im ručama.

U 68. finalu do 18. medalje

Prije deset godina Filip Ude osvojio je zlato u Osijeku i silno je želio ponovno zasjati u Gradskom vrtu, a onda su mu se sve želje ostvarile.

- Moja kćerkica Eva je bila je na tribini, jako sam ponosan što je vidjela tatu na postolju. Bila je još jednom u Osijeku, ali kao beba. Sada je to moza gla doživjeti onako kako sam uvijek sanjao – rekao je Ude koji je u 37. godini u svom 68. finalu na svjetskim kupovima osvojio 18. medalju. Bolji od Udea bio je tek Kazahstana­c Ilyas Azizov.

- Nisam podlegao pritisku, jer kad sam vidio ocjene, znao sam da i sa slabijom vježbom mogu do postolja, ali rekao sam da u finalu idem vježbu s elementom Busnari makar ga tri puta pao. Nisam Busnarija natjecao čak dvije godine, treniram ga i nedavno razgovaram s trenerom i kaže ‘zašto ga treniraš ako ga nećeš natjecati’. A on mi treba za Europsko prvenstvo koje nas u Italiji čeka dva tjedna i morao sam ga negdje isprobati. Prije saskoka imam element E težine, “flop”. Jako precizan i težak element i na kojem sam pao u kvalifikac­ijama. Skužim da se trener Igor Kriajimski­i približava konju i čujem ga kako govori ‘napravi saskok, napravio saskok’, bez “flopa”. To je i moje mišljenje bilo dok sam radio vježbu, nisam bio sto posto siguran da bih izdržao do kraja da sam ga radio. Možda bih, ali bilo je 50% šanse da zviznem s konja. A nisam to htio danas, jer publika je toliko pljeskala na sred vježbe, pa ne budeš sada pasti. I još Eva na tribinama. Nema boljega nego što sam pred njom osvojio medalju – priča Ude.

Marko Sambolec iznenadio je trećim mjestom.

Prvi put sam nastupio u Osijeku, odmah u finalu i odmah medalja. Rasplakao sam se kad sam vidio da sam na postolju. Publika je bila strašna i navijači su jedan od razloga zašto sam uspio napraviti vježbu. Da nisu tako srčano navijali možda bih pao na saskoku. Izvukli su me. Kad sam doskočio bio je to fenomenala­n osjećaj, naježio sam se, suze su mi počele ići. I onda na kraju s Udeom na postolju. Kad sam vidio da je on odradio posao, to mi je dalo poguranac u leđa - rekao je Sambolec.

Sara nije poslušala

Sara Šulekić su svom petom finalu u karijeri došla je do druge medalje.

- Prvo finale za mene u Osijeku i odmah medalja. Trener Brez je mislio da idem slabiju vježbu, no rekla sam da idem jaču i nisam pogriješil­a. Ovo mi je dobra priprema za EP i Svjetski kup u Dohi, posljednji kvalifikac­ijski za OI koje još uvijek imam šansu izboriti. Nadam se da ću s klupskim kolegom Srbićem otići zajedno u Pariz – rekla je Sara.

Osječka finala emotivno su započela. Od velike gimnastičk­e karijere oprostio se Robert Seligman, jedan od najvećih hrvatskih sportaša kojemu se njegov Gradski vrt posebno naklonio za sve što je dao gimnastičk­om sportu.

- Teško je, naravno. Već se nekoliko godina pripremam za kraj, čak sam u nekim trenucima i mislio da je gotovo, ali uspijevao sam se vratiti i premostiti neke sitne ozljede koje su me mučile. Međutim, kad je došla i obitelj, kad sam ušao u ozbiljan poslovni svijet, postalo je teško uskladiti sportske obveze – rekao je Seligman.

Posebni gost Svjetskog kupa u Osijeku je Japanac Morinari Watanabe, predsjedni­k Svjetske gimnastičk­e federacije

 ?? ?? SARA ŠULEKIĆ Ovo mi je dobra priprema za Europsko prvenstvo i Svjetski kup u Dohi, posljednji kvalifikac­ijski za Olimpijske igre koje još uvijek imam šansu izboriti.
SARA ŠULEKIĆ Ovo mi je dobra priprema za Europsko prvenstvo i Svjetski kup u Dohi, posljednji kvalifikac­ijski za Olimpijske igre koje još uvijek imam šansu izboriti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia