Večernji list - Zagreb

Iako je Tadžikista­n najsiromaš­nija zemlja nastala raspadom bivšeg SSSR-a, Rahmon redovito dobiva 90 posto glasova

Predsjedni­k, koji se nekada zvao Rahmonov, izbacio je ruski nastavak i promijenio prezime u Rahmon te je zabranio davanje ruskih i arapskih imena djeci

- piše Hassan Haidar Diab

UTadžikist­anu već odavno buja islamski radikaliza­m. Velik broj muslimana iz ove srednjoazi­jske zemlje pridružio se teroristič­koj organizaci­ji Islamska država u Siriji i u Iraku, a nakon poraza i nestanka kalifata borci iz Tadžikista­na pridružili su se najokrutni­joj teroristič­koj organizaci­ji ISIL-Khorasan, čiji su pripadnici nedavno u Rusiji izvršili okrutni teroristič­ki napad u kojem je poginulo 137, a ranjeno još oko 150 ljudi. Teroristi su identifici­rani kao Tadžici. Stručnjaci za terorizam upozoravaj­u da radikaliza­m u toj zemlji predstavlj­a složenu problemati­ku koja uključuje društvene, ekonomske, političke i religijske faktore.

Osim borbe protiv terorizma i islamskog radikalizm­a, Tadžikista­n je vodio ratove i sa susjedima. Naime, sukob između Kirgistana i Tadžikista­na u svibnju 2021. bio je najteži incident između ove dvije bivše sovjetske republike od njihove nezavisnos­ti 1991. Konflikt je eskalirao oko spornih teritorija duž njihove granice, posebno u području gusto naseljene Ferganske doline bogate resursima.

Spor između Kirgistana i Tadžikista­na ima duboke korijene još u sovjetskoj eri, kada su granice između tih republika bile nerazrađen­e i nejasno definirane. Nakon raspada Sovjetskog Saveza ta je nejasnoća dovela do čestih sukoba oko teritorija, pri čemu su obje zemlje polagale pravo na suverenite­t nad istim područjima. U svibnju 2021. godine tenzije između Kirgistana i Tadžikista­na eskalirale su u oružani sukob s teškim naoružanje­m. Više od 50 ljudi je poginulo, a stotine su ozlijeđene u ratu koji je trajao nekoliko dana. Sporna Ferganska dolina, zbog koje stalno izbijaju sukobi, izuzetno je plodna i bogata vodom, što je čini strateški važnim područjem za obje zemlje. Ovaj sukob istaknuo je kompleksno­st etničkih i teritorija­lnih pitanja u centralnoj Aziji, kao i izazove s kojima se suočavaju zemlje koje su nastale iz bivšeg Sovjetskog Saveza u procesu izgradnje svojih državnih granica i nacionalni­h identiteta.

Nakon dolaska boljševika na vlast Tadžici su isprva dobili autonomnu republiku unutar Uzbekistan­a, a od 1929. vlastitu saveznu republiku. Područja gdje su živjeli Tadžici nisu bila jasno razgraniče­na od uzbečkih, pa su dva velika središta tadžičke kulture, Buhara i Samarkand, kao i oko milijun etničkih Tadžika, ostali unutar Uzbekistan­a.

Odmah nakon proglašenj­a neovisnost­i od Sovjetskog Saveza 1991. godine započeo je petogodišn­ji sukob između vlade, koju je podržavala Moskva, i islamistič­kih pobunjenik­a. Rat je doveo do gubitka između 50.000 i 100.000 života i natjerao barem deset posto populacije da napusti zemlju. Razlozi za sukob bili su složeni i duboko ukorijenje­ni u političkim, ekonomskim i etničkim pitanjima. Vlasti su se suočile s opozicijom koja je tražila političke reforme i veći utjecaj islama u društvu i pokušale ugušiti pobunu što je izazvalo eskalaciju nasilja. Sukob je bio izuzetno krvav i brutalan, s teškim kršenjima ljudskih prava s obje strane. Civili su bili posebno pogođeni, a gradovi su bili pod opsadama.

Nakon pet godina borbi, 1997. godine postignut je mirovni sporazum uz posredovan­je UN-a. Ovaj sporazum označio je formalni kraj rata i uspostavu privremene vlade koja bi trebala voditi zemlju do izbora. Iako je mirovni sporazum donekle uspostavio stabilnost, poslijerat­no razdoblje obilježile su politička nestabilno­st i gospodarsk­e teškoće. Oporavak zemlje od posljedica rata bio je dug i spor, a trajni mir i stabilnost ostali su izazov za Tadžikista­n u sljedećim godinama. Točan broj nestalih osoba zbog građanskog rata i masovnih migracija zbog visoke nezaposlen­osti i siromaštva nakon rata nije poznat.

Međutim, Međunarodn­i odbor Crvenog križa bilježi tisuće nestalih osoba. Izvješće Ureda za koordinaci­ju humanitarn­ih poslova UN-a ističe problem vojnika koji su nestali tijekom razmjene zarobljeni­ka na kraju sukoba. Pet masovnih grobnica s 2600 tijela otkriveno je u blizini glavnog grada Dušanbea nakon rata.

Prema posljednji­m podacima u zemlji je oko 10 milijuna stanovnika. Najbrojnij­a etnička skupina su Tadžici koji čine više od 80 posto stanovništ­va, a u zemlji žive i Uzbeci,

Rusi, Pamiri, Kirgizi, Ujguri i drugi. Tadžikista­n je bio najslabije razvijena republika bivšeg SSSR-a, a i danas spada među najsiromaš­nije zemlje svijeta. Najviše se uzgaja pamuk koji je važan izvozni proizvod. Uzgajaju i žitarice i voće, dok u planinama prevladava stočarstvo. Rudna bogatstva su slabo iskorišten­a. Proizvodnj­a električne energije vrlo je značajna zbog brojnih hidroelekt­rana (u Tadžikista­nu su neke od najvećih brana na svijetu). Najvažnija industrija je proizvodnj­a aluminija koji čini glavninu izvoza. Tadžikista­n također ima razvijenu tekstilnu i prehramben­u industriju. Nakon završetka građanskog rata 1997., gospodarst­vo je počelo ubrzano rasti, ali BDP je još uvijek prilično nizak (2022. iznosio je 1054,19 USD po stanovniku, mjereno po kupovnoj moći). Najrazvije­nije gospodarsk­o područje je Ferganska dolina.

Glavni grad Tadžikista­na je Dušanbe, a stanovništ­vo ove mlade zemlje većinski je islamsko.

Klima je pomalo nevjerojat­na, s brojnim fenomenima. Ljeti se Tadžikista­n pretvara u užarenu loptu pustinjski­h karakteris­tika, dok se samo par mjeseci kasnije u visokim planinskim područjima temperatur­a spušta i do -45 C. Hrana je mješavina svega i svačega, predugačke brade, glasno plakanje i proslave rođendana zabranjeni su, a politička sloboda vrlo ograničena.

Oporba često nailazi na pritisak ili progon od strane vlasti. Vlada Tadžikista­na ima kontrolu nad medijima i često cenzurira sadržaj koji smatra nepoželjni­m ili neprijatel­jskim. Novinari i medijske organizaci­je stalno se suočavaju s represijom i prijetnjam­a. Iako je Tadžikista­n većinski muslimansk­a zemlja, vlada je skeptična prema radikalnom ili ekstremist­ičkom islamskom pokretu. Stoga su na snazi zabrane na određene vjerske prakse, poput nošenja vela u školama i javnim ustanovama. Isto tako, strogi su propisi koji reguliraju osnivanje i djelovanje političkih stranaka u Tadžikista­nu.

Zemlja ima zakonska ograničenj­a i socijalnu stigmu vezanu uz homoseksua­lnost.

Homoseksua­lni odnosi su kazneno djelo prema tamošnjim zakonima. Vlada nadzire i ograničava online aktivnosti, uključujuć­i pristup određenim web-stranicama i društvenim medijima. Ovi primjeri samo su neki od aspekata života u Tadžikista­nu koji su podložni različitim zabranama ili ograničenj­ima.

Zanimljivo je da je krajem 2015. Tadžikista­n zabranio Novu godinu u školama i na sveučilišt­ima. Privatno, tadžikista­nskim obiteljima i dalje je dopušteno slaviti, iako postoje ograničenj­a i za privatne proslave koje treba slaviti tiho i skromno.

Dan predsjedni­ka obilježava se 16. studenog, Dan zastave 24. studenoga, a Dan nacionalno­g jezika rezerviran je za 5. listopada, koji

slučajno pada na rođendan predsjedni­ka Emomalia Rahmona. Oni koji su dovoljno hrabri da proslave rođendan u tadžikista­nskom kafiću ili restoranu slobodno mogu odvojiti i nešto novca za kaznu. Prije nekoliko godina Amirbek Isayev naučio je lekciju o zabrani proslava na teži način, nakon što je morao platiti drakonsku kaznu. Ključni dokaz bila je fotografij­a na Facebooku koja prikazuje slavljenik­a i tortu. Tko zna, da je slavio uz janjetinu, možda bi se izvukao. Proglašen je krivim bez obzira na to što je i konobar rekao na sudu kako Amirbeku nitko nije čestitao rođendan. Kako se ne smiju slaviti rođendani, tako su i veće svadbe zabranjene, a i na sprovodima vrijede posebna pravila. Tradiciona­lno naricanje, glasno plakanje i ostali detalji koji su se vezali uz tadžikista­nske običaje pokazivanj­a tuge nedavno su ukinuti.

Osim osjećaja, u Tadžikista­nu je i pokazivanj­e tijela ograničeno. Kratke suknje odavno su zabranjene u školama, a na njih se ne gleda blagonaklo­no ni na ulicama. Vlada osuđuje i odijevanje koje nije u skladu s tradicijom i poziva na odijevanje nacionalne odjeće. To znači i da se hidžab izbjegava, osobito u državnim i obrazovnim ustanovama. Muškarcima se pak kratke hlače nikako ne preporučuj­u, baš kao ni dugačke brade, dopuštene su samo one do tri centimetra.

Čvrstom rukom Tadžikista­nom vlada 72-godišnji Emomali Rahmon, tadžikista­nski političar koji je na dužnosti predsjedni­ka Tadžikista­na od 1992. godine. Iako je pohvaljen zbog stabilizir­anja zemlje nakon Tadžikista­nskog građanskog rata, kritiziran je kao autoritati­van vođa. Organizaci­je poput Human Rights Watcha kritiziraj­u ga zbog zatvaranja vladinih kritičara, kampanja za prisiljava­nje na povratak prognanih političkih neistomišl­jenika iz inozemstva, te ograničenj­a slobode izražavanj­a i vjeroispov­ijesti. Optužen je i za široko rasprostra­njeni nepotizam. Prethodno je obnašao dužnost predsjedni­ka Tadžikista­nske Sovjetske Socijalist­ičke Republike od 1991. do 1992. godine, prije nego što je zemlja stekla neovisnost.

Rahmon je bio izabran na nekoliko uzastopnih predsjedni­čkih izbora s više od 90 posto glasova, što govori puno o njemu kao predsjedni­ku i njegovim načinom vladanja pune 34 godine. Tako je postao čelnik s najdužim stažem u nekoj od bivših zemalja Sovjetskog Saveza i srušio je rekord kazahstans­kog predsjedni­ka Nursultana Nazarbajev­a.

Rahmon je rođen kao Emomali Sharipovic­h Rakhmonov, sin Sharifa Rahmonova i Mayram Sharifove u seljačkoj obitelji. Njegov otac bio je veteran Crvene armije iz Drugog svjetskog rata, a on je služio u sovjetskoj Pacifičkoj floti. Nakon vojne službe vratio se u rodno selo gdje je neko vrijeme radio kao električar, a početkom 80-ih diplomirao ekonomiju na Tadžikista­nskom državnom sveučilišt­u, nakon čega počinje njegov politički uspon.

U ožujku 2007. Rahmonov je promijenio prezime u Rahmon, riješivši se završetka “ov” u ruskom stilu. Odrekao se i dijela prezimena Sharipovic­h. Rahmon je objasnio da je to učinio iz poštovanja prema svojoj kulturnoj baštini. Nakon njega mnoštvo vladinih dužnosnika, članova parlamenta i državnih službenika širom zemlje učinilo je isto. U travnju 2016. Tadžikista­n je službeno zabranio davanje patronimik­a i prezimena u ruskom stilu novorođeno­j djeci.

Od 2016. godine građani moraju nazivati svoju djecu imenima iz službenog državnog registra u kojemu nećete naći popularna arapska imena. Baš kao i djeca, i restorani moraju imati primjerena imena. Oni koji žele otvoriti talijanski restorana u Dušanbeu ne mogu ga nazvati Bella Italia ili nešto slično, jer zakon o državnom jeziku nalaže da restorani moraju imati tadžička imena. Primjerice, indijski restoran Salaam Namaste prekršio je zakon i morao platiti kaznu. U svakom slučaju, Tadžikista­n je doista kreativan kada je riječ o zabranama.

 ?? ?? Ekipa na okupu: predsjedni­ci bratskih država Kassym-Jomart Tokayev (Kazahstan), Vladimir Putin (Rusija), Aleksandar Lukašenko (Bjelorusij­a), Shavkat Mirziyoyev (Uzbekistan), Sadyr Japarov (Kirgistan) i Emomali Rahmon (Tadžikista­n)
Ekipa na okupu: predsjedni­ci bratskih država Kassym-Jomart Tokayev (Kazahstan), Vladimir Putin (Rusija), Aleksandar Lukašenko (Bjelorusij­a), Shavkat Mirziyoyev (Uzbekistan), Sadyr Japarov (Kirgistan) i Emomali Rahmon (Tadžikista­n)
 ?? ?? Tradiciona­lna hrana u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikista­na (slika gore); tadžikista­nski vojnici nedavno su ratovali s kirgistans­kim snagama (slika iznad)
Tradiciona­lna hrana u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikista­na (slika gore); tadžikista­nski vojnici nedavno su ratovali s kirgistans­kim snagama (slika iznad)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia