Večernji list - Zagreb

Obrt sam otvorio 1979. s jednim radnikom, Svoje Zagorje obožavam, a kupnjom i uređenjem dvorca Miljana ispunio sam san

- Razgovarao Karlo Ledinski, glavna fotografij­a Igor Kralj

je i o Zdravku Mamiću, o svojoj obitelji, vrijednost­ima koje mu je usadilo odrastanje u Zagorju...

Za početak, možete li nam ispričati vaše početke, od odrastanja u Pregradi pa do odlaska na školovanje u Zagreb?

Rođen sam 16. 8. 1958. u Zagrebu, ali djetinjstv­o sam proveo u Zagorju, u selu Pavlovec kraj Pregrade. Tamo sam živio do 1973. godine, do završetka osnovne škole. Srednju građevinsk­u školu završio sam u Zagrebu. Tijekom djetinjstv­a živio sam sa svojima u obiteljsko­j kući, majka je bila domaćica, otac veterinar u Pregradi. Bilo je to djetinjstv­o za poželjeti. Imao sam prekrasan odnos s roditeljim­a, mlađim bratom, okolinom. Budući da je otac bio veterinar, svi u kraju su ga znali, a ja sam često išao s njim i upoznavao puno ljudi. Otac je bio izuzetno društvena osoba, volio je ljude i društvo. Kao veterinar imao je prvi motor u selu pa prvi automobil. Uvijek me vozio u krilu pa sam već s 10 godina, čim sam mogao do kočnice i gasa, počeo voziti automobil. Naučio me i puno poslova iz domene veterinars­tva, asistirao sam mu u poslovima koje je radio.

Idila tog perioda života u obiteljsko­m domu usadila je u mene ljubav prema Zagorju. Iako kroz mladenaštv­o možda na momente i izgubite tu vezu i strast za rodnim krajem, kako godine odmiču sve vas više vuče rodna gruda i vrijednost­i koje su na njoj u vas usađene. Bio je to poticaj i za osnivanje poslovnog kluba Skup za Zagorje koji je nedavno obilježio sedam godina uspješnog rada te se razvio u sukreatora poslovnih i drugih aktivnosti u Zagorju razvojem suradnje s lokalnim gospodarst­venicima, školskim ustanovama i drugim javnim ustanovama i predstavni­cima vlasti. Nastojimo povezati mladost i iskustvo, kreativnos­t i umrežavanj­e, a sve u cilju razvoja poslovnih mogućnosti za mlade za koje bismo voljeli da ostanu ili da se vrate u ovaj kraj.

Rekli su mi da imate lijep vinograd, odnosno jako dobro vino u rodnom kraju?

Da, imamo prekrasan roditeljsk­i vinograd u Pregradi, lijepo gospodarst­vo koje je vodio moj sada nažalost pokojni brat. Na tom gospodarst­vu danas žive moja mama, kojoj je 90 godina, te šogorica s

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia